Οι Ρώσοι τουρίστες διακρίνονται για το θάρρος τους- συχνά τολμούν σε πιο ακραίες δικαιοδοσίες, και το να στερούνται χαρτί υγείας ή την κάμερα τους μπορεί να φαίνεται ασήμαντο. Αλλά εάν η πρακτική γίνει ευρέως διαδεδομένη, ένα άλλο καρφί θα καρφωθεί στο φέρετρο των ανθρωπίνων δεσμών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Στη Ρωσία, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) για την εισαγωγή αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις από Ρώσους πολίτες έχουν προκαλέσει μεγάλο σάλο. Στο πλαίσιο της πολιτικής κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν την εισαγωγή μεγάλου φάσματος ρωσικών προϊόντων. Αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά από αντικείμενα για προσωπική χρήση. Τα πρώτα σημάδια ότι τέτοια εμπορεύματα θα μπορούσαν να κατασχεθούν από το τελωνείο εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του 2023. Τότε, μιλούσαμε για αυτοκίνητα Ρώσων που κρατούνταν από Γερμανούς τελωνειακούς. Η διευκρίνιση της ΕΚ ρίχνει φως στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη γερμανική επιβολή: απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις που προορίζονται για προσωπική χρήση. Εάν ακολουθηθεί το γράμμα του νόμου κατά την εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων, η φύση της εφαρμογής μπορεί να συνορεύει με το παράλογο.

Η πολιτική κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν αποκλεισμό οικονομικών κυρώσεων, τομεακούς περιορισμούς, απαγορεύσεις μεταφορών και θεωρήσεων, ελέγχους εξαγωγών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, καθώς και απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων αγαθών από τη Ρωσία. Το τελευταίο μέτρο μπορεί να περιγραφεί ως έλεγχος εισαγωγών. Στόχος της είναι να στερήσει από τη Μόσχα έσοδα από την πώληση αυτών των αγαθών στις αγορές των χωρών μελών της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή μιας σειράς στρατηγικών πρώτων υλών από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου, άνθρακα, προϊόντων σιδηρούχου μεταλλουργίας, χρυσού και άλλων.

Ταυτόχρονα, μια σειρά από άλλα είδη απαγορεύτηκαν επίσης. Αυτός ο κανόνας τίθεται στο άρθρο 3i του Κανονισμού 833/2014 του Συμβουλίου. Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση εισαγωγή ορισμένων αγαθών από τη Ρωσία στην ΕΕ, καθώς και η σχετική παροχή ενδιάμεσων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το Παράρτημα XXI αποκαλύπτει τη λίστα των τίτλων. Είναι πολύ ποικιλόμορφο: μπορείτε να βρείτε προϊόντα που κυμαίνονται από χαβιάρι μέχρι τσιμέντο, χημικά προϊόντα, λιπάσματα, σαπούνι, καουτσούκ, χαρτί, αντλίες, ψυγεία, ρουλεμάν, κινητήρες, τηλέφωνα, αυτοκίνητα, κάμερες και πολλά άλλα. Προφανώς, οι αποστολές τέτοιων εμπορευμάτων δεν είχαν καμία πιθανότητα να περάσουν από το τελωνείο.

Αλλά τι πρέπει να γίνει εάν ένας Ρώσος πολίτης εισάγει ένα προϊόν για προσωπική χρήση; Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η είσοδος στην ΕΕ με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους, τα γερμανικά τελωνεία εξήγησαν ότι η είσοδος στη Γερμανία με αυτοκίνητο θεωρείται λόγος σύλληψης.

Μάλιστα,οι κανόνες του γερμανικού τελωνείου προέκυψαν από το γεγονός ότι το άρθρο 3i του Κανονισμού 833/2014 δεν προβλέπει εξαιρέσεις για προϊόντα προσωπικής χρήσης. Περιλαμβάνει τη ρήτρα 3α, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή για τέτοια χρήση από πολίτες της ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, η άδεια δεν ισχύει για Ρώσους πολίτες. Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι Γερμανοί εισαγγελείς έκλεισαν την έρευνα. Συγκεκριμένα, επεστράφη σε έναν Ρώσο υπήκοο, τον Ιβάν Κόβα, ένα Audi Q3. Με άλλα λόγια, η μηχανική εφαρμογή του κανόνα της ΕΕ από τα γερμανικά τελωνεία αντισταθμίστηκε από την κοινή λογική της εισαγγελίας.

Και τώρα, μερικούς μήνες αργότερα, η ΕΚ υποστηρίζει την πρακτική των γερμανικών τελωνείων. Διευκρίνιση που εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι το άρθρο 3i δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αυτοκινήτων για πώληση και για προσωπική χρήση. Με άλλα λόγια, οι τελωνειακές αρχές των χωρών της ΕΕ μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το γερμανικό προηγούμενο και, βάσει των εξηγήσεων της Επιτροπής, να κατασχέσουν ρωσικά αυτοκίνητα. Η διευκρίνιση επηρεάζει εφαπτομενικά άλλα προϊόντα από το Παράρτημα XXI του Κανονισμού 833/2014. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι ένας Ρώσος που εισέρχεται σε μια χώρα της ΕΕ μπορεί να χάσει περισσότερα από το αυτοκίνητό του. Αντιμετωπίζει την πιθανή κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, της κάμερας, του χαρτιού τουαλέτας, των προϊόντων από πολύτιμα μέταλλα, των τσιγάρων, των καλλυντικών, του σαπουνιού, των βαλιτσών και των τσαντών, των γυναικείων ενδυμάτων (τζάκετ, φορέματα, φούστες, σορτς) κ.λπ. σύμφωνα με το άρθρο 3i, οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν την εξουσία να απογυμνώνουν κυριολεκτικά τους Ρώσους που εισέρχονται σε μια χώρα της ΕΕ. Δεν έχει υπάρξει ακόμη τέτοια πρακτική. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί.

Υπάρχουν πολλές πρακτικές συνέπειες εδώ. Πρώτα απ ‘όλα, οι κανονισμοί κυρώσεων ενδέχεται να θέτουν σε ευάλωτη θέση οποιονδήποτε Ρώσο πολίτη που διασχίζει τα σύνορα της ΕΕ. Φυσικά, η εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες χώρες, τα τελωνεία μπορεί περιστασιακά να δείχνουν ζήλο, όπως συνέβη στη Γερμανία τον Ιούλιο. Σε άλλες δεν το επιδιώκουν μέχρι παραλογισμού. Ωστόσο, ένας Ρώσος δύσκολα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια ακριβώς πρακτική θα αναπτύξει. Και πάλι, θεωρητικά, οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την τελωνειακή απόφαση στο δικαστήριο. Αλλά δεν αποφασίζουν όλοι να ακολουθήσουν εκτεταμένες δικαστικές αγωγές, φοβούμενοι τις νομικές αμοιβές και το χαμένο χρόνο. Δεν είναι σαφές εάν το δικαστήριο θα ταχθεί στο πλευρό τους. Οι Ρώσοι τουρίστες διακρίνονται για το θάρρος – συχνά τολμούν σε πιο ακραίες δικαιοδοσίες και το να στερούνται χαρτί υγείας ή κάμερα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο. Αλλά εάν η πρακτική γίνει ευρέως διαδεδομένη, ένα άλλο καρφί θα καρφωθεί στο φέρετρο των ανθρωπίνων δεσμών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Τα προηγούμενα καρφιά περιελάμβαναν αυστηροποίηση του καθεστώτος βίζα, απαγορεύσεις καταθέσεων πάνω από ένα ορισμένο ποσό και αυθαίρετο πάγωμα ρωσικών λογαριασμών από τράπεζες της ΕΕ απλώς με βάση τη ρωσική τους καταγωγή — για κάθε ενδεχόμενο. Η εξάσκηση και ο χρόνος θα δείξουν τα όρια της κλιμάκωσης του παραλογισμού.