Στις 14 Αυγούστου 2023, συμπληρώνεται  τρίμηνο από τη φυλάκισή του Φρέντυ Μπελέρη. Η μεθόδευση της αλβανικής δικαιοσύνης δεν έχει επιτρέψει ως τώρα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του με προσωρινή αποφυλάκιση μέχρι τη δίκη του. Ο κύριος στόχος της αλβανικής πολιτικής και δικαστικής εξουσίας είναι προφανής, αφού το αλβανικό Σύνταγμα ορίζει ότι, μετά από τρίμηνη αποχή από τα δημαρχιακά καθήκοντα του νεοεκλεγέντος, αίρεται το εκλογικό αποτέλεσμα και επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές σε τοπικό επίπεδο για εκλογή νέου δημάρχου…

Παραβιάζεται  το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση  όφειλε να προστατεύει.

Την Δευτέρα 14 Αυγούστου  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με πρωτοβουλία της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια», στις 18:00, με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στον κεντρικό πεζόδρομο Σπηλαίων στη Χειμάρρα, καθώς εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την ορκωμοσία του Μπελέρη.
Η παρέλευση της προθεσμίας, θα δώσει τη δυνατότητα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να προχωρήσει σε επανάληψη των εκλογών.

Ο   δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο  ψήφισμα συμπαράστασης, στο οποίο επισημαίνονταν η ανάγκη συμμόρφωσης της Αλβανίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στο δημοτικό συμβούλιο Αθηνών, καθώς καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ανοιχτή Πόλη), του ΚΚΕ (Λαϊκή Συμπαράταξη Αθήνας), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα, ενώ υπέρ τάχθηκε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ»    .

Την ίδια στιγμή, φουντώνει στο διαδίκτυο το κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με το χαστάγκ: #FREEBELERI. Μετά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη σύλληψη πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στις   εν λόγω εκλογές περισσότερα από 30 άτομα στη χώρα φέρουν την ίδια κατηγορία με τους δύο Έλληνες, αλλά μόνο εκείνοι προφυλακίστηκαν. Ο Π. Κοκαβέσης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Φρέντυ Μπελέρη και μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας κρίθηκε προφυλακιστέος .

Η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη είναι παράνομη και παραβιάζει το Κράτος Δικαίου.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών προειδοποίησε ότι τυχόν έκπτωση του Έλληνα ομογενή από το αξίωμα θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του Κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη.

Στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου για την Αλβανία , τονίζεται :

”    Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας . Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης συχνά δεν διερευνά, δεν διώκει και δεν επιβάλλει αποτελεσματικά κυρώσεις σε υποθέσεις διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια. Στους καταδικασθέντες επιβάλλονται συχνά δυσανάλογα ελαφρές ποινές. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις  έχουν ψηφίσει πολλούς νόμους που προάγουν την ευνοιοκρατία, με αποτέλεσμα,μεταξύ άλλων,την ανάθεση προνομιακών συμβάσεων, συντεχνιακά μονοπώλια και απασχόληση ανεπαρκώς καταρτισμένων δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι διευκολύνουν τη διαφθορά “.

”     Η στήριξη  για τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με το κράτος δικαίου είναι ανεπαρκής για την ικανοποίηση των αναγκών του τομέα αυτού (βλέπε σημεία 30-31 και 70) και βασίζεται κυρίως σε βραχυπρόθεσμα έργα. Από ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με το κράτος δικαίου έχει επισημανθεί ότι η έλλειψη προόδου σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την ανεπαρκή συμμετοχή ή την περιθωριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών”.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ένωση, αν συνεχίσει τις εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Αλβανίας .    Κίνημα ευρωβουλευτων εντός της ευρωπαϊκής Ένωσης , ζητά την άμεση διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Αλβανία .

Στην Αλβανία δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη , δεν υπάρχει κράτος δικαίου , δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί, αλλά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι υπεράνω νόμων και Συντάγματος  .   Τις τελευταίες δεκαετίες , η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία αυξάνεται και η Ελλάδα μπορεί να πιέσει μονάχα μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίδονται ήδη κατ’ έτος. Η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει μόνο το “όπλο” του βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και το ” όπλο” της διακοπής των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω μη εφαρμογής των κανονισμών και όρων της ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει η Ελλάδα να στείλει την γειτονική Αλβανία στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Η ιστορία στην Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου , ξεκινά προγενέστερα της φυλάκισης Μπελέρη, με την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων Ελλήνων ιδιοκτητών , τα εμπόδια στο αλβανικό κτηματολόγιο που ισχύουν μονάχα για Έλληνες και την φωτογραφική νομοθεσία για την ακύρωση τίτλων ιδιοκτησίας Ελλήνων .                                                                                                                                                                              Σκοπός είναι η εκλογή του εκλεκτού του Ράμα. Και το εξοργιστικό είναι ότι η Αλβανία λειτουργεί αντιδημοκρατικά σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών της Χειμάρρας γιατί μάς θεωρεί δεδομένους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Παρά την  υπερψήφιση της τροπολογίας Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ,ως έκφραση της βαθιάς ανησυχίας του για τη σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και παρά την σκληρή επιστολή για το θέμα αυτό του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά προς τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι, ο Φρέντι Μπελέρη παραμένει στην φυλακή .

Με την κατηγορία της ενεργητικής εξαγοράς ψήφων (”έδωσε — δια του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση — στον πολίτη Arsen Rama 50ευρα [5.000 Lek] για οκτώ άτομα που θα τον ψήφιζαν”) συνελήφθη στην Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου από τις αλβανικές Αρχές ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ”Ομόνοια” Φρέντι Μπελέρης, μετά από καταδρομική επιχείρηση των αλβανικών αρχών, δυο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές (δημοτικές) εκλογές στην Αλβανία (14 Μαῒου 2023), στις οποίες αναδείχθηκε δήμαρχος.

Από τότε μέχρι τώρα βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ενοχής του και παραπέμπεται σε δίκη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας, πράγμα που — σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη απόρριψη των αιτημάτων αποφυλάκισής του (30 Ιουλίου η τελευταία) — υποδηλώνει ότι έχει προεξοφληθεί η καταδίκη του, αλά… Τούρκα, σε καθεστώς ανελευθερίας…

Σε καθεστώς ψευδεπίγραφης δημοκρατίας, παραλογισμού και κυνισμού, αφού στην γειτονική Αλβανία (υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ με στήριξη και της Ελλάδας) κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού σε επίπεδο άσκησης εξουσίας από τον Έντι Ράμα, φίλο και θαυμαστή του υπονομευτή της δημοκρατίας στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κρατάει κλεισμένους στη φυλακή τους διαφωνούντες με το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του και τους πολιτικούς αντιπάλους του. Η συνεργασία Τουρκίας-Αλβανίας είναι πολυεπίπεδη και οι στενές σχέσεις του Ράμα με τον Ερντογάν δημιούργησαν ήδη υπόβαθρο ανθελληνικό, όπου υπερισχύουν οι εκφοβισμοί, οι απειλές και οι πιέσεις του βαθέος κράτους και των δομών παραεξουσίας της Αλβανίας έναντι των μόνιμα αδικημένων Βορειοηπειρωτών.

Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει να μη σέβεται τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας στο πρόσωπο του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο ο Ράμα μισεί θανάσιμα και για οικονομικούς λόγους. Λόγους που έχουν να κάνουν με στοχευμένες επιχειρήσεις υφαρπαγής περιουσιών Βορειοηπειρωτών μέχρι αφανισμού τους, όπως γινόταν στις δεκαετίες διακυβέρνησης της Αλβανίας από τον Ενβέρ Χότζα (1945-1991, χρονιά που έκλεισε η φυλακή Spaç μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος).

Προ ολίγων ημερών , δημοσιεύτηκε έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής -Κομισιόν , όπου εκφράζει ανησυχία για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ζητά μεταρρυθμίσεις .

Η  Κομισιόν δια της Εκθέσεως – κυκλοφόρησε δημόσια στις 31 Ιουλίου του 2023  – επισημαίνει ότι αναμένει να διενεργηθεί μια διαδικασία Απογραφής που θα σεβαστεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και που θα ανακοινώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. Προηγουμένως είχε προβεί σε διαπιστώσεις ότι η πολιτεία της Αλβανίας έχει ακόμη μεγάλο κενό να καλύψει στην ικανοποίηση των εφαρμοσμένων δικαιωμάτων για μέλη των εθνικών μειονοτήτων και κυρίως να ανταποκριθεί στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο.

Σχεδόν 1 χρόνο μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση «screening» για την Αλβανία, η οποία αντικατοπτρίζει το ταξίδι της Αλβανίας προς την ΕΕ, ενώ επισημαίνει τα κύρια επιτεύγματα και προβλήματα. Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να ενοποιηθεί σύμφωνα με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Αλβανία πρέπει να αυξήσει τη συνοχή του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη της διαφθοράς και την ακεραιότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, αλλά πολύ περίπλοκο, ειδικά για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η πρωτοβουλία νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, για την οποία τονίζεται ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η πιθανότητα χρήσης της για άλλους σκοπούς.

«Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί για την αποτελεσματική αποτροπή της χρήσης αυτής της κάνναβης σε παράνομες αγορές».

Όσον αφορά τις εκλογές, η έκθεση υπογραμμίζει ότι σεβάστηκαν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.

«Η χρηματοδότηση των κομμάτων έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να βελτιωθούν. Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών ήταν ένα βήμα προς μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερη εποπτεία».

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα από τα αδύναμα σημεία της Αλβανίας παραμένει το περιουσιακό ζήτημα.

Παλαιότερα, η αλβανική κυβέρνηση προέβη σε ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρας. Ενώ οι τίτλοι ιδιοκτησίας εκδόθηκαν το 1994 βάσει του νόμου 7501,  η κυβέρνηση Ράμα τους χαρακτηρίζει παράνομους. Φυσικά η «παρανομία» εντοπίζεται μόνο στους τίτλους ιδιοκτησίας των Ελλήνων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας επιδιώκει να εξαθλιώσει την ελληνική μειονότητα προκειμένου να εξαναγκάσει τα μέλη της να φύγουν από τη χώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 11 000 στρέμματα γης χάνουν τους ιδιοκτήτες τους και ότι οι μισές ελληνικές οικογένειες του χωριού θα μείνουν χωρίς περιουσία. Ακόμη χειρότερα, οι περιουσίες αυτές παραχωρούνται σε Αλβανούς, σε εξευτελιστικές τιμές.

Το ζήτημα με τις καταπατήσεις, τις αναγκαστικές αγοραπωλησίες και τη δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι ένα γνωστό και μεγάλο πρόβλημα που αφορά στα δικαιώματα της μειονότητας και δεν καταγγέλλεται πρώτη φορά, αλλά ποτέ δεν του δόθηκε η προσοχή που του αξίζει.

Το όργιο αρπαγής ελληνικών περιουσιών συνεχίζεται στην Αλβανία. Το σχέδιο του καθεστώτος  για αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου είναι σε πλήρη εξέλιξη κάτω «από τη μύτη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κλείνει τα μάτια στην καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μηδέ εξαιρουμένων και αποφάσεων των αλβανικών δικαστηρίων, από ένα κράτος που χτυπά την «πόρτα εισόδου» σε αυτή και μάλιστα απαιτητικά, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά την πρόσφατη αναβολή των ενταξιακών διαδικασιών.

Τα τελευταία χρόνια το Αλβανικό καθεστώς με την πλήρη στήριξη του Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα -που αντιγράφει τις πρακτικές των Τούρκων- έχει βάλει πρώτο στόχο όλα τα ακίνητα «φιλέτα» στην παραθαλάσσια ζώνη Χειμάρας – Αγίων Σαράντα τα οποία με διάφορες μεθοδεύσεις τα μεταβιβάζει με συνοπτικές διαδικασίες σε φίλους της σημερινής Κυβέρνησης.
Έχει καταστεί πλέον κανόνας ο εξαναγκασμός των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου να ξεπουλήσουν την περιουσία τους σε οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με εξευτελιστικές τιμές που τις καθορίζει το κράτος, αφαιρώντας και το τελευταίο συναισθηματικό στοιχείο που κρατά «δεμένους» τους Έλληνες γηγενείς της περιοχής με τις πατρογονικές τους εστίες. Στην επίσημη πολιτική της αρπαγής περιουσιών, πρέπει να προστεθεί και η δράση περιφερειακών κυκλωμάτων που επιτρέπουν παράνομες κατασκευές και καταπατήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση ανακαλύφθηκε στη Χιμάρα με τρείς υπαλλήλους της Πολεοδομίας να κατηγορούνται για παραβάσεις τέτοιου είδους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μαρίδα» που διώκεται ποινικά, την ώρα που οι μεγαλοεπενδυτές φίλοι του Ράμα καταπατούν περιουσίες και χτίζουν αυθαίρετα θέρετρα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι θεωρεί την υπόθεση απαγωγή από το καθεστώς Ράμα . Ο δε πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα θεωρεί ότι πρόκειται για αντίδραση πανικού του καθεστώτος, που αποτελεί ντροπή.

Το 2018 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας παραχωρεί αυθαιρέτως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.
Το θέμα των περιουσιών έχει αναδειχθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Εκτός από θέμα κράτους δικαίου και δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η παράνομη καταπάτηση αγγίζει ευαίσθητα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των μειονοτήτων.

-Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωση Μπελέρη:

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο περιέχει τροπολογία για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται παρανόμως από τις αλβανικές αρχές, λίγο πριν από τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας.

Η τροπολογία για την «άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη» και για την «προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ευρω-ομάδα των Αριστερών στην Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ένωση και υπερψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου 2023.