Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο νέος Ιρανός πρόεδρος και η φιλομεταρρυθμιστική του ομάδα θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μια πιο ισορροπημένη πορεία εξωτερικής πολιτικής- χωρίς να αναδείξουν κάποια από τις κατευθύνσεις της, θα προχωρήσουν όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις, χωρίς να υπερβούν τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η ανώτατη ηγεσία του Ιράν.

Η νίκη του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιράν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, τόσο στην Ισλαμική Δημοκρατία όσο και στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται αυτό που συνέβη να ήταν το αποτέλεσμα μιας καλά μελετημένης τακτικής του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Χαμενεΐ, ο οποίος, επιτρέποντας τη συμμετοχή του Πεζεσκιάν στις εκλογές, ήθελε να αυξήσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του ισλαμικού συστήματος και να δώσει στους μεταρρυθμιστικούς κύκλους την ευκαιρία να επαναλάβουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την προοπτική άρσης ή τουλάχιστον εξασθένησης των δυτικών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή της πολυτομεακής πορείας της εξωτερικής πολιτικής που διακήρυξε ο νέος πρόεδρος, η οποία προβλέπει την αποκατάσταση των δεσμών με τη Δύση, την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα και την εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας με τα αραβικά κράτη, θα ελέγχεται αυστηρά από πολυάριθμα συντηρητικά όργανα και τον ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για τα σημαντικότερα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, οι συντηρητικοί δεν ένωσαν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη ενός μόνο υποψηφίου, γεγονός που θα εξασφάλιζε τη νίκη επί του μεταρρυθμιστή Πεζεσκιάν, καθώς και το γεγονός ότι στον δεύτερο γύρο το συντηρητικό στρατόπεδο δεν κινητοποιήθηκε για να υποστηρίξει τον εκπρόσωπό του Σαΐντ Τζαλίλι, υποδηλώνει ότι αυτό δεν ήταν ένα ατύχημα, αλλά μια καλά μελετημένη τακτική του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Αντανακλά διάφορους στόχους. Πρώτον, να αυξηθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τη ρεφορμιστική πτέρυγα. Αυτό επιτεύχθηκε. Η προσέλευση των ψηφοφόρων αυξήθηκε από 40% στον πρώτο γύρο σε 50% στον δεύτερο γύρο. Δεύτερον, η φιλοδυτική ρητορική του Πεζεσκιάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών, ώστε να ξεκινήσει, αν είναι δυνατόν, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποκατάσταση ή την αναδιαμόρφωση της JCPOA με στόχο την άρση ή την ελάφρυνση των κυρώσεων. Ο προτεινόμενος διορισμός του Abbas Araghchi, του κορυφαίου διαπραγματευτή για την πυρηνική συμφωνία στην κυβέρνηση Ρουχανί, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος διατηρούσε άμεσες επαφές με τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της JCPOA, συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Πεζεσκιάν και είναι σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου σε θέματα διεθνών σχέσεων.

Ακόμη και πριν από τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο νέος Ιρανός πρόεδρος περιέγραψε τους κύριους άξονες της εξωτερικής του πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρικό σημείο των δραστηριοτήτων της εξωτερικής πολιτικής είναι η βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων με τις γειτονικές αραβικές χώρες, η διεύρυνση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, η επενδυτική συνεργασία και η πρόοδος προς τη δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού συστήματος εποικοδομητικού διαλόγου και ασφάλειας, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από ξένες παρεμβάσεις.

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην ένοπλη αντίσταση στην ισραηλινή επιθετικότητα και την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο Pezeshkian κάλεσε τα αραβικά κράτη να επιδιώξουν πιο ενεργά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να εργαστούν για την αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα. Σημείωσε ότι ήταν πάντα στο πλευρό του Ιράν σε δύσκολες στιγμές και εκτιμά ιδιαίτερα τη φιλία τους. Η Ρωσία, όπως τόνισε ο Pezeshkian, είναι ένας πολύτιμος στρατηγικός εταίρος του Ιράν και η νέα κυβέρνηση θα δεσμευτεί να επεκτείνει και να εμβαθύνει τη ρωσοϊρανική συνεργασία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της SCO, των BRICS και της EAEU.

Το Ιράν θα αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με ανερχόμενους παίκτες στον Παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Αξιολογώντας κριτικά την αδυναμία των δυτικοευρωπαϊκών χωρών να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις για κυρώσεις όσον αφορά το Ιράν, ο πρόεδρος σημείωσε ότι η Τεχεράνη είναι ωστόσο έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους Ευρωπαίους με βάση τις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Υπάρχουν πολλοί τομείς αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία εάν οι δυτικές χώρες εγκαταλείψουν τη θέση της αλαζονικής ηθικής υπεροχής και σταματήσουν να δημιουργούν τεχνητές κρίσεις που μέχρι πρόσφατα αμαύρωναν τις διμερείς σχέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύτηκαν να εγκαταλείψουν την πολιτική εκβιασμού και άσκησης κυρωτικών πιέσεων κατά του Ιράν, η οποία δεν πέτυχε και δεν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η Ουάσιγκτον. Τονίζοντας ότι το αμυντικό δόγμα του Ιράν δεν προβλέπει την κατοχή πυρηνικών όπλων, ο Pezeshkian κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπονομεύουν τη συμφωνία μη διάδοσης και επιδεινώνουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Φαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος στράφηκε σε έναν σκόπιμα σκληρό χαρακτηρισμό της κατάστασης των σχέσεων του Ιράν με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιγραφή των διεθνών σχεδίων του, προκειμένου να αποδείξει την προσήλωσή του στις κατευθυντήριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του συντηρητικού στρατοπέδου και του ηγέτη του Ιράν, την παραμονή της επικείμενης επικύρωσης των μελών της κυβέρνησης στο Majlis (κοινοβούλιο), όπου κυριαρχούν οι συντηρητικοί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέλαβε θετικά την πρόθεση του Πεζεσκιάν να προωθήσει τις σχέσεις του Ιράν με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τόνισε ότι θα έχει επαφές με την Τεχεράνη αποκλειστικά στο πλαίσιο ενός «κριτικού διαλόγου», δηλαδή απαιτώντας από την Τεχεράνη να «σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα» των Ιρανών και να παραιτηθεί από τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία με τη Ρωσία, τερματίζοντας την υποστήριξη των φιλοϊρανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ευθέως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να επανεξετάσει τη φύση των σχέσεών της με το Ιράν, ακόμη και υπό τον νέο Ιρανό πρόεδρο. Παρόλο που πραγματοποιούνται περιοδικά έμμεσες επαφές μέσω αραβικών διαμεσολαβητών για πυρηνικά θέματα μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, δύσκολα αξίζει να υπολογίζει κανείς σε μια γρήγορη επανάληψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επερχόμενες εκλογές.

Ο Πεζεσκιάν έχει δηλώσει την πλήρη υποστήριξή του στη γραμμή που ακολουθεί το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και η επίλεκτη μονάδα του Quds Force για την ενίσχυση των περιφερειακών φιλοϊρανικών οργανώσεων και ομάδων που περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» και διεξάγουν στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ισραήλ. Λόγω της απότομης κλιμάκωσης της ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο Πεζεσκιγιάν διαβεβαίωσε τον ηγέτη της οργάνωσης αυτής, Χασάν Νασράλα, ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά αυτή τη σιιτική ομάδα. Ο νέος πρόεδρος προέβη σε παρόμοια δήλωση σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

,Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο νέος Ιρανός πρόεδρος και η φιλομεταρρυθμιστική του ομάδα θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μια πιο ισορροπημένη πορεία εξωτερικής πολιτικής- χωρίς να αναδείξουν κάποια από τις κατευθύνσεις της, θα προχωρήσουν όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις, χωρίς να περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η ανώτατη ηγεσία του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης