Ορθή η απόφαση της 18ης Ανακρίτριας Αθηνών να αφεθεί ελεύθερος με όρους ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας. Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση του Υπουργού  Δικαιοσύνης  στο έργο των δικαστών με αναγγελία νέων νομοθετικών παρεμβάσεων για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.

Κατά το άρθρο 282 παρ. 1 του ΚΠΔ, όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον τριών μηνών, είναι δυνατόν να διαταχθούν περιοριστικοί όροι, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των αναφερομένων στο άρθρο 296 σκοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την τελευταία αυτή διάταξη, ο σκοπός των περιοριστικών όρων είναι να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης. Επίσης, κατά τη διάταξη της παραγράφου 3 εδ. α και β του ίδιου άρθρου 282, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 11α του Ν. 2408/1996 και προστέθηκε τελευταίο εδάφιο με το άρθρο 11 του ν. 3346/2006, η προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του, ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης.

Περαιτέρω, κατά το άρθρο 5 παρ. 1γ της ΕΣΔΑ, “ουδείς επιτρέπεται να στερηθεί της ελευθερίας του ειμή εις τα ακολούθους περιπτώσεις και συμφώνως προ τη νόμιμο διαδικασία α)…. β)….. γ) εάν συνελήφθη η κρατείται όπως οδηγηθεί ενώπιον αρμόδιας δικαστικής αρχής εις την περίπτωση ευλόγου υπονοίας ότι διέπραξε αδίκημα ή υπάρχουν λογικά δεδομένα προς παραδοχή της ανάγκης όπως ούτος εμποδιστεί από του να διαπράξει αδίκημα ή δραπετεύσει μετά τη διάπραξη τούτου”. Κατά το άρθρο δε 287 παρ. 2 ΚΠΔ, σε κάθε περίπτωση έως την έκδοση οριστικής απόφασης η προσωρινή κράτηση για το ίδιο έγκλημα δεν μπορεί να υπερβεί το έτος.

Σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις η προσωρινή κράτηση μπορεί να παραταθεί για έξι το πολύ μήνες με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα. Εξάλλου, η απαιτούμενη κατά το άρθρο 93 παρ. 3 του Συντάγματος και 139 του ΚΠΔ, όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 5 του ν. 2408/1996, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, εκτείνεται σε όλα χωρίς εξαίρεση τα βουλεύματα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι οριστικά ή παρεμπίπτοντα, η αν η έκδοσή τους αφήνεται στη διακριτική, ελεύθερη ή ανέλεγκτη κρίση του Συμβουλίου που τα εξέδωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρονώ ότι η κατηγορούμενη πράξη του Δικηγόρου Αθηνών Απόστολου Λύτρα σε ότι αφορά το υποκειμενικό και αντικειμενικό στοιχείο αφορά περισσότερο την διάταξη του Άρθρου 309 ΠΚ που τυποποιεί το έγκλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και ότι δεν πρόκειται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη του Αρθρου310παρ 2,3 ΠΚ  για την πραγμάτωση της οποίας χρειάζεται ο δράστης να επιδιώκει την πρόκληση βαριάς μόνιμης σωματικής βλάβης ή ακρωτηριασμού στο θύμα.

Συμφωνώ για την αυστηρή αμείλικτη τιμωρία κάθε πράξης ενδοοικογενειακής βίας κυρίως όταν στρέφεται κατά γυναικών η ανηλίκων παιδιών και ότι η άδικη πράξη συμπεριφορά του Απ. Λύτρα  είναι εγκληματική, ακραία και βίαιη.

Θεωρώ αχρείαστη και ανώφελη την παρέμβαση της Εισαγγελίας  του Αρείου Πάγου διότι η απόφαση της Ανακρίτριας είναι  απολύτως ορθή και αιτιολογημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ

Δικηγόρος ΑΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης