Toυ Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
Για τους όψιμους ερευνητές του Αρτέμη Σώρρα: Άργησαν να τον ανακαλύψουν.
Μπροστινός κατόχων μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής εμφανίστηκε στο γραφείο της τηλεοπτικής «Ζούγκλας» κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής έρευνας.
Ο επιτήδειος Αρτέμης απέφευγε την τηλεοπτική κάμερα και τις δημόσιες εμφανίσεις, όπως ο διάβολος το λιβάνι, εκείνη την εποχή, είτε γιατί οι εντολοδόχοι του το απαγόρευαν είτε γιατί είχε την πρόνοια να μην επιδεικνύει την άγνοιά του στο ευρύ κοινό.
Έγινε άμεσα όμως αντιληπτός από εκείνους που όφειλαν να γνωρίζουν -μεσούσης της έρευνας- και εξαφανίστηκε.
Για τους μη επαΐοντες: Η Τράπεζα της Ανατολής ήταν αποτέλεσμα μίας έξυπνης κίνησης λίγο πριν από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκέντρωσε ως θυγατρική της Εθνικής όλο τον χρυσό των Ελλήνων του εξωτερικού από την Οδησσό μέχρι την Αλεξάνδρεια και όχι μόνον, μετατρέποντάς τον σε μετοχές με την εγγύηση της Γαλλικής Τράπεζας.
Για την ιστορία, ενώ έπρεπε να συγχωνευθεί με την Εθνική για να κλείσει και λογιστικά το θέμα μετά τον πόλεμο, η συγχώνευση δεν έγινε ποτέ, τα χρόνια πέρασαν, οι συγγενείς των καταθετών έχασαν τον λογαριασμό μέσα στον ορυμαγδό μιας πολυτάραχης εποχής και οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού έκαναν φτερά… Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι ενώ η Τράπεζα της Ανατολής ως ισχυρή και ασύγκριτα πιο εύρωστη από τη μητρική εταιρεία την Εθνική όφειλε να την απορροφήσει, συνέβη το αντίθετο.
Μία πικρή ιστορία, την οποία καταβρόχθισε η καταστροφή της χώρας από τον πόλεμο, η διαδικασία της λήθης και η άγνοια του κόσμου.
Από τη στιγμή όμως που η συγχώνευση δεν έγινε ποτέ, βάσει νόμου οι μετοχές παρέμεναν σε ισχύ, έχοντας αποκτήσει τεράστια αξία.
Κάτοχοι τέτοιων μετοχών ήταν μεγάλα ιδρύματα ή σύλλογοι όπως η Ακαδημία Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μεγάλοι επιχειρηματίες Έλληνες και ξένοι, όπως και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι είχαν βρεθεί μέσω κληρονομιών με χαρτιά στα σεντούκια.
Ορισμένοι από αυτούς ήρθαν σε επαφή μαζί μας -έτσι άρχισε η έρευνα-, με αποτέλεσμα έπειτα από προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη να δοθεί εντολή ανοίγματος των αρχείων της Τράπεζας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Κορυφαίο στέλεχος είχε τότε έρθει σε επαφή μαζί μας λίγο πριν πεθάνει για να μας αποκαλύψει ότι με τα χρήματα αυτά είχαν γίνει τα μεγάλα έργα υποδομών στην κατεστραμμένη Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Ηλεκτρικός!.. Με λίγα λόγια, είχαν κουρέψει τα χρήματα και τον πλούτο των Ελλήνων του εξωτερικού που εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και ήθελαν να τη βοηθήσουν με το έτσι θέλω, χωρίς να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.
Η έρευνα όμως σταμάτησε για δεύτερη φορά, λόγω της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε, η οποία εκτός από το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ είχε ως αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό, τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν προς άλλη κατεύθυνση.
Ο Σώρρας εξαφανίστηκε αντιλαμβανόμενος ότι ως μπροστινός κατόχων τέτοιων μετοχών δεν μπορούσε να τους εκπροσωπεί παρά τη θέλησή τους και εμφανίστηκε έπειτα από βραχύ χρονικό διάστημα με την απάτη των Αμερικανικών Ομολόγων.
Όταν η ηλεκτρονική «Ζούγκλα» ανεδείκνυε το θέμα και την απάτη του Αρτέμη, οι επίδοξοι ερευνητές, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται στις τηλεοράσεις και στα έντυπα ως επαΐοντες κώφευαν, μη αντιλαμβανόμενοι προφανώς τη σημασία της υπόθεσης και το μέγεθος της απάτης.
Συμπέρασμα: Υπάρχει ένα πρώτο μέρος αληθινό και ένα δεύτερο φάντασμα. Στο πρώτο ο Σώρρας συμμετείχε ως μπροστινός, με τον εντολέα του να παραμένει άγνωστος.
Στο δεύτερο πρωταγωνίστησε.
Σε περίοδο ανέχειας και ολοκληρωτικής καταστροφής δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Να χάσεις τα χρήματά σου από την Τράπεζα (κούρεμα) ή να χάσεις τα μυαλά σου από απατεώνες που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ενισχύοντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες απλών ανθρώπων με φούμαρα.
Και για τα δύο υπαίτια είναι η Πολιτεία. Το μόνο σίγουρο…
Σ.Σ.: Με τις ανοησίες όψιμων ερευνητών ή δικηγόρων ότι ο Αρτέμης προέκυψε από την τηλεοπτική «Zούγκλα» δεν θα ασχοληθούμε, γιατί αυτήν την εποχή έχουμε πολλή δουλειά για υπόθεση η οποία μπορεί να κουνήσει συθέμελα το κάστρο κάποιου εκ των ισχυρών…
Καλή χρονιά…