Ο διορισμός πρωθυπουργού προσέφερε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στο γαλλικό πολιτικό σύστημα, αλλά δεν θα το βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από δύο μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με όλες τις πολιτικές παρατάξεις, το Μέγαρο Ελιζέ ανακοίνωσε τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ, μια προσωπικότητα γνωστή σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα για το έργο του στην κυβέρνηση υπό τους προηγούμενους προέδρους και, κυρίως, για την ιδιότητά του ως επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Brexit. Πριν από αυτόν, αρκετοί άλλοι υποψήφιοι εγκατέλειψαν την κούρσα, μεταξύ των οποίων η Lucie Castet, υπάλληλος του δημαρχείου και προστατευόμενη της αριστερής αντιπολίτευσης, και ο Xavier Bertrand, εξέχων «βαρύς» των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων (πρώην Γκωλιστών). Ως αποτέλεσμα, η Πέμπτη Δημοκρατία έχει αναπτύξει μια εκπληκτική διαμόρφωση της εκτελεστικής εξουσίας: ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της θα συνυπάρξει με τον γηραιότερο πρωθυπουργό. Η εξήγηση για ένα τόσο παρατεταμένο για τα γαλλικά δεδομένα «casting» βρίσκεται στο αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν προφανώς ήλπιζε ότι οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση τους αποκτώντας όχι μια σχετική πλειοψηφία, την οποία είχαν από το 2022, αλλά μια απόλυτη πλειοψηφία, όπως τα πρώτα πέντε χρόνια της εξουσίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η κατάσταση έχει γίνει απλώς πιο συγκεχυμένη: το φιλοπροεδρικό κόμμα της Αναγέννησης και οι σύμμαχοί του υποχώρησαν στη δεύτερη θέση, δίνοντας τη θέση τους στον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ στην άλλη πτέρυγα, η παράταξη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και του Ιορδάνη Μπαρντέλ επεκτάθηκε σε πρωτοφανείς διαστάσεις. Αν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα (δηλαδή, στα μάτια του κατεστημένου, μια νίκη της ακροδεξιάς), η κατάσταση που προέκυψε έμοιαζε με αδιέξοδο. Το κοινοβούλιο χωρίστηκε σε τρία περίπου ισομεγέθη στρατόπεδα που δεν επρόκειτο να βρουν κοινή γλώσσα, συν τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους που βρίσκονταν ανάμεσα στους Μακρονιστές και τους υποστηρικτές της Λεπέν. Κατά συνέπεια, κάθε δυνητικός πρωθυπουργός που προτεινόταν από ένα μόνο μπλοκ κινδύνευε να λάβει ψήφο δυσπιστίας από όλα τα υπόλοιπα κυριολεκτικά τις πρώτες μέρες της θητείας του.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να διαλυθεί ξανά η Βουλή για έναν ακόμη χρόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Μακρόν έπρεπε να εξαλείψει τις συνέπειες της δικής του απόφασης και να προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο – να επιλέξει έναν πρωθυπουργό που θα τον βόλευε προσωπικά, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλούσε προφανή απόρριψη από την αριστερή και τη δεξιά αντιπολίτευση. Οι προαναφερθέντες υποψήφιοι, για να μην αναφέρουμε πολλούς άλλους που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης, δεν πληρούσαν και τα δύο κριτήρια. Ο διορισμός του Castet θα ήταν μια πολύ μεγάλη παραχώρηση προς την αριστερά και δεν θα έβρισκε κατανόηση από τη δεξιά. Ο Μπερτράν θα μπορούσε να «επισκιάσει» δυσμενώς τον πρόεδρο και θα προκαλούσε αμέσως τη διαμαρτυρία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (και της Λεπέν, με την οποία έχει μακροχρόνια αντιπαλότητα σε περιφερειακό επίπεδο).

Στο φόντο τους, ο Μπαρνιέ έμοιαζε με την πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση. Από τη μία πλευρά, είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος: η υποστήριξη αυτού του κόμματος είναι εξαιρετικά απαραίτητη για τους Μακρονιστές τώρα, που κάθε εντολή μετράει. Ο επικεφαλής του κράτους έχει αντλήσει προσωπικό από εκεί όχι για πρώτη φορά και οι εκπρόσωποι αυτής της δύναμης έχουν λάβει στο παρελθόν σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια (οικονομία, εσωτερικές υποθέσεις, άμυνα). Από την άλλη πλευρά, ακόμη και με μια κατανοητή κομματική ένταξη, ο Μπαρνιέ έχει αποκτήσει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του τη φήμη ότι είναι περισσότερο ένας ισορροπημένος τεχνοκράτης-διοικητικός παρά ένας «άνθρωπος του λαού». Αυτό επιτρέπει στον Μακρόν να υπολογίζει ότι ο νέος διορισμένος του θα επικεντρωθεί μόνο στην επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων και δεν θα παίξει το δικό του παιχνίδι, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει έναν γνήσιο υποψήφιο διάδοχο – για παράδειγμα, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα τις φιλοδοξίες του. Επιπλέον, η σταδιοδρομία του Μπαρνιέ στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών ομοιοκαταληκτεί με την εξωτερική πολιτική πορεία της σημερινής κυβέρνησης – ένα ξεκάθαρο στοίχημα για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια πολλών ετών στην πολιτική, ο Μπαρνιέ έχει καταφέρει να αποφύγει μεγάλα σκάνδαλα γύρω από το πρόσωπό του και συγκρούσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Καθώς δεν φιλοδοξούσε ποτέ σοβαρά να γίνει πρόεδρος (η μόνη του απόπειρα ήταν κατά τη διάρκεια των ανεπιτυχών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών του 2021), δεν έχει γίνει κατά προτεραιότητα στόχος κριτικής ούτε από την αριστερά ούτε από την άκρα δεξιά. Ενώ οι συνάδελφοί του στο κόμμα ήταν εγκλωβισμένοι σε μάχες με τους Σοσιαλιστές, προσπαθούσαν να σταματήσουν την άνοδο της Λεπέν και δίσταζαν μπροστά στον πειρασμό να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν, εκείνος έχτιζε με συνέπεια την καριέρα του, ενώ εξακολουθούσε να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού αγώνα. Εν μέρει εξαιτίας αυτού, ο Εθνικός Συναγερμός πήρε μια συγκρατημένα αισιόδοξη θέση για την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ, θεωρώντας απαραίτητο να μην τον απορρίψει συλλήβδην, αλλά να περιμένει την ανακοίνωση του προγράμματος για τους επόμενους μήνες (και ακόμη και να το υποστηρίξει, αν ο κατάλογος των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει τον περιορισμό της μετανάστευσης). Η ευέλικτη στάση της ακροδεξιάς ήταν αυτή που όχι μόνο επέτρεψε στον Μακρόν να συμβιβαστεί με την επιλογή με τον Μπαρνιέ, αλλά και να επηρεάσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που μετά τις εκλογές του καλοκαιριού ίσως να φαινόταν αδύνατο. Οι ηγέτες τους δεν εμφανίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τώρα οι Λεπενίτες έλαβαν την ευκαιρία να φανούν ως μια «χειραψία», εποικοδομητική δύναμη, κάτι που συνήθως τους αρνούνταν.

Στο άμεσο μέλλον, μπορεί να φαίνεται ότι ο Μακρόν είναι νικητής, επειδή κατάφερε να αποφύγει μια δυσμενή συνύπαρξη με την Αριστερά και να φέρει ένα συστημικό, σχετικά πιστό πρόσωπο σε μια θέση-κλειδί. Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν τελειώνουν με τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού. Πρώτα απ’ όλα, τίθεται το ζήτημα της κατανομής των υπουργικών θέσεων: σχεδόν όλες αυτές οι θέσεις καταλαμβάνονται από κεντρώους και κεντροδεξιούς και η κατάσταση θα φανεί σαν ο Μακρόν να αγνόησε απλώς τη βούληση των πολιτών (την οποία τονίζει ιδιαίτερα η αριστερά). Η ίδια κριτική θα ακουστεί όταν ο Μπαρνιέ παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης του στην Εθνοσυνέλευση την 1η Οκτωβρίου και, πιθανότατα, δεν θα το θέσει σε ψηφοφορία μεταξύ των νομοθετών, κάτι που θα είναι ένα τυπικά νόμιμο, αλλά ηθικά αμφίβολο βήμα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν όταν η κυβέρνηση αρχίσει να εργάζεται. Το πρώτο της καθήκον θα είναι να καταρτίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, τον οποίο δεν θα είναι εύκολο να χειριστεί ακόμη και ένας τόσο έμπειρος λειτουργός όπως ο Μπαρνιέ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ινστιτούτου Insee, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στην επικίνδυνη ζώνη: το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει φτάσει το 5,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος είχε φτάσει το 110% μέχρι το τέλος του 2023. Η προσαρμογή αυτών των δεικτών θα απαιτήσει ολοκληρωμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση, και πάλι, δεν έχει carte blanche. Άλλα θέματα που είχαν μπλοκαριστεί λόγω των πρόωρων εκλογών παραμένουν επίσης στην ατζέντα: η μεταρρύθμιση του σχολείου, το μέλλον των τροποποιήσεων της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και του συστήματος ασφάλισης ανεργίας, το καθεστώς της Νέας Καληδονίας κ.λπ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο διορισμός του Μπαρνιέ δεν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων που προέκυψε τον Ιούλιο: η κυβέρνησή του θα πρέπει ακόμη να ελιχθεί μεταξύ πολλών στρατοπέδων. Ακόμη και αν έχουν σχηματίσει έναν αναγκαστικό συνασπισμό, οι Μακρονιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα κερδίσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία (230-240 αντί για 289). Κατά συνέπεια, το υπουργικό συμβούλιο θα εξακολουθεί να βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή μιας ψήφου δυσπιστίας, η σωτηρία από την οποία θα βρίσκεται μόνο στην ουδετερότητα της ακροδεξιάς. Δουλεύοντας με τα χέρια του ουσιαστικά δεμένα, ο νέος πρωθυπουργός θα λειτουργήσει ως προσωρινό «αλεξικέραυνο» για τον Μακρόν, ο οποίος σε λίγους μήνες (το αργότερο – μέχρι το επόμενο καλοκαίρι) θα πρέπει πιθανότατα να αντικατασταθεί. Κάθε είδους σταθερή κατάσταση αντί των σημερινών αναξιόπιστων συμβιβασμών μπορεί να προκύψει μόνο μετά από νέες βουλευτικές εκλογές, και ακόμη πιο πιθανό – την προεδρική εκστρατεία που έχει προγραμματιστεί για το 2027. Μέχρι τότε, ο Μακρόν μπορεί μόνο να παίξει με τον χρόνο και να κάνει συνδυασμούς, ώστε ένας από τους διαδόχους του, όποιος κι αν είναι αυτός, να έχει ακόμα πιθανότητες επιτυχίας.