Οι ρωσοκινεζικές σχέσεις αποτελούν σήμερα περισσότερο από ποτέ δημοφιλές θέμα συζήτησης στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων και στους πολιτικούς κύκλους. Κατά κανόνα, οι συζητήσεις αυτές καταλήγουν στις προοπτικές συγκρότησης μιας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας με στόχο την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους.

Υποστήριξη και καταδίκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν ακολουθούν τη λογική της αντιπαράθεσης των μπλοκ, ακόμη και παρά τη σαφή πορεία της Δύσης να δημιουργεί σκόπιμα απειλές κοντά στα ρωσικά και κινεζικά σύνορα και να προβαίνει σε πολυάριθμες προκλήσεις. Όπως επανειλημμένα σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Κίνα την περίοδο 2013-2022 Αντρέι Ντενίσοφ, “σε μια σειρά από τομείς, η Ρωσία και η Κίνα έχουν προχωρήσει σε σχέσεις υψηλότερες από τις συμμαχικές, γεγονός που οφείλεται σε αντικειμενική αναγκαιότητα. Οι χώρες μας εξετάζουν την πολιτική των δυτικών εταίρων με τον ίδιο τρόπο- δεν χρειάζεται να επισημοποιήσουν τις σχέσεις τους και να αποδεχθούν συμμαχικές υποχρεώσεις”

Σύμφωνα με τον Li Zhanshu, τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, “οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους γύρω από τη ρωσική περίμετρο, απειλώντας σοβαρά την εθνική ασφάλεια και τις ζωές των Ρώσων . . . υποστηρίζουμε όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ρωσία για την προστασία βασικών συμφερόντων. “Σύμφωνα με τον πολιτικό, η ρωσοκινεζική συνεργασία θα πρέπει να ενισχυθεί υπό το πρίσμα των δυτικών κυρώσεων κατά των δύο χωρών. Ο κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβάσεων και η αναζήτηση νέων μορφών αλληλεπίδρασης. Ο Li Zhanshu ευχαρίστησε επίσης τους Ρώσους νομοθέτες για την υποστήριξη και την καταδίκη των επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στο νησί της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pelosi.Αναμφίβολα, η επίσημη επίσκεψη του “πολιτικού Νο 3” του Πεκίνου και η συμμετοχή στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ αποδεικνύει την υποστήριξη της ηγεσίας της ΛΔΚ στις απόψεις της Μόσχας για ένα ευρύ φάσμα διεθνών θεμάτων. Το πιο σημαντικό είναι ότι επισημαίνει τις ανησυχίες του Πεκίνου για την πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους προς την εμβάθυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την Κίνα ως ηγέτες του μη δυτικού κόσμου.

Συστημικός αντίπαλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022 στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στη Μαδρίτη δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, αποκλειστικά με κινδυνολογική διάθεση. Για πρώτη φορά, το Πεκίνο κατονομάζεται στο έγγραφο ως συστημικός αντίπαλος και ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ, ο οποίος επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τομείς της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής προκειμένου να αυξήσει τη δική του επιρροή και να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η συμμαχία πιστεύει ότι η Κίνα χρησιμοποιεί οικονομική επιρροή για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις, διεξάγοντας υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις εναντίον χωρών και εταίρων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας συγκρουσιακή ρητορική και παραπληροφόρηση. Η έννοια σημειώνει επίσης ότι η Κίνα αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς το πυρηνικό της οπλοστάσιο και δημιουργεί όλο και πιο προηγμένα μέσα μεταφοράς, αρνούμενη να είναι διαφανής και ευσυνείδητη στην τήρηση των αρχών του ελέγχου και της ελαχιστοποίησης των κινδύνων.

Για να αντιμετωπίσει το Πεκίνο, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να “αυξήσει τη γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ενέργειες της Κίνας και να ενισχύσει την ετοιμότητα και την άμυνα απέναντι στις καταναγκαστικές τακτικές της Κίνας και τις προσπάθειες διάσπασης της συμμαχίας”, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τον εποικοδομητικό διάλογο. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ αποκαλεί ανοιχτά την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας προσπάθεια “υπονόμευσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες”, απειλή για τις αξίες και τα συμφέροντα του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει σοβαρά να ενισχύσει τη συνεργασία με τους εταίρους στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη συμμετείχαν για πρώτη φορά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τεσσάρων κύριων εταίρων της συμμαχίας στη λεγόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού – της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, “δεν θεωρούμε την Κίνα αντίπαλο ή εχθρό. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή- δεν υπάρχει τρόπος να μειώσουμε αρκετά τις εκπομπές χωρίς να συμπεριλάβουμε και την Κίνα. Πρέπει να συζητήσουμε τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Κίνα”

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν συγκεκριμένες ή καλά αιτιολογημένες όλες οι συγκεκαλυμμένες απειλές και κατηγορίες κατά του Πεκίνου που απαριθμούν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ. Το Concept 2022 διακρίνεται για τη συναισθηματική και κινδυνολογική προσέγγισή του και όχι για τη ρεαλιστική προσέγγισή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διαθέσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών ως ένα είδος αντίμετρου στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road. Πράγματι, δεν εξήγησε πού να βρεθούν τόσο σημαντικά κεφάλαια εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ή πώς να διασφαλιστεί ότι τα δανεικά κεφάλαια θα επιστραφούν αργότερα λεπτομερώς.

Ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι μια τέτοια αντι-κινεζική ρητορική εκ μέρους ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι λανθασμένη, δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει τη Ρωσία στον αγώνα κατά του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Επιπλέον, τώρα στη στρατιωτική ανάπτυξη, το Πεκίνο θα λάβει αναπόφευκτα υπόψη του ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ και όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προσπαθούν ήδη να ελιχθούν απέχοντας από σκληρές δηλώσεις και ενέργειες κατά της Κίνας και προσπαθώντας να βελτιώσουν τις σχέσεις με το Πεκίνο σε διμερή βάση.

Περισσότερο από έναν περιορισμό

Σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, η τοποθέτηση της Κίνας ως αντιπάλου στα επίσημα έγγραφα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αντανακλά στην πραγματικότητα τη μετατόπιση ολόκληρης της συλλογικής Δύσης προς την παγκόσμια αντιπαλότητα με το Πεκίνο, ενώ παλαιότερα επρόκειτο μόνο για τον περιορισμό των δυνατοτήτων της Κίνας στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κινεζική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία κατηγορείται το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί αντιπαραθέσεις και δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους συντάκτες του μηνύματος, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να χτυπήσει με ένα σμπάρο ούτε καν δύο, αλλά τρία πουλιά ταυτόχρονα: να περιορίσει την Κίνα, να καταστρέψει τη Ρωσία και να βλάψει την Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian σημείωσε ότι η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ αγνοεί τα γεγονότα, μπερδεύει το μαύρο με το άσπρο και διαστρεβλώνει όλο το νόημα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Ο διπλωμάτης είναι πεπεισμένος ότι η συμμαχία πρέπει να εγκαταλείψει την πρακτική της δημιουργίας εχθρών και του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν επίσης έντονα τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας ως σαφή εκδήλωση του ψυχροπολεμικού πνεύματος. Υπάρχει μια προφανής αδιαφορία για το κλασικό “δίλημμα ασφαλείας” από την ηγεσία αυτών των χωρών. Στην προσπάθειά τους αυτή να βελτιώσουν την ασφάλειά τους, το Τόκιο, η Σεούλ, η Καμπέρα και το Ουέλινγκτον θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς το Πεκίνο βλέπει άμεση απειλή στην παρέμβαση του φιλοαμερικανικού στρατιωτικοπολιτικού μπλοκ σε αμιγώς ανατολικοασιατικές υποθέσεις.

“Οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η παραδοσιακή στήριξη των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας δεν πρέπει να αλλάξει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, καθώς η προσέγγιση του μπλοκ στην Ευρώπη έχει ήδη αποδείξει τη φαυλότητα της σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία και είναι εντελώς ακατάλληλη για τον Ειρηνικό Ωκεανό”

Όπως εύστοχα το έθεσαν οι συντάκτες των Global Times, “το να το αρνείσαι είναι σαν ένας κρατούμενος μεθυσμένος οδηγός να ισχυρίζεται ότι είναι απόλυτα νηφάλιος” (就和那些虽然喝了酒,但坚持说自己没有酒驾的人一样)

Ενθυμούμενοι  τη μεταφυσική

Για κάποιο λόγο, η Δύση είναι βέβαιη ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ωθήσει το Πεκίνο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, ακόμη και ανεξάρτητοι αναλυτές προειδοποιούν κατά των άμεσων αναλογιών και επισημαίνουν τις σημαντικές διαφορές μεταξύ της προσέγγισης της Μόσχας και του Πεκίνου στην εξασφάλιση της ασφάλειας, καθώς ο βαθμός στον οποίο κάθε σύγκρουση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το κράτος είναι ασύγκριτος.

Επιπλέον, οι επιστήμονες στη ΛΔΚ τείνουν όλο και περισσότερο να υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση για την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δηλαδή, με βάση τις ιδέες του Αριστοτέλη, αποδεικνύεται ότι η παγκόσμια ασφάλεια είναι πιο σημαντική από το σύνολο της “περιφερειακής ασφάλειας” και ότι η εθνική ασφάλεια είναι μια ολοκληρωμένη έννοια και όχι απλώς το άθροισμα των στρατιωτικοπολιτικών, οικονομικών, πληροφοριακών και άλλων ειδικών περιπτώσεων. Η ολιστική λογική θα οδηγούσε κάποιον να υποθέσει ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια εάν η καθεμία αγνοεί τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η άλλη.

Η ιδέα αυτή επιβεβαιώνεται από την αυξανόμενη προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου σε θέματα στρατηγικής σταθερότητας. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια του 17ου γύρου των ρωσοκινεζικών διαβουλεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2022 ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, οι πολιτικές ελίτ της συλλογικής Δύσης επιδιώκουν να επιβάλουν ψεύτικες αξίες εις βάρος των συμφερόντων των λαών του κόσμου, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ζητούν μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη. Σύμφωνα με τον Yang Jiechi, Εκτελεστικό Γραμματέα της Ομάδας Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την εφαρμογή της ομοφωνίαςπου επιτεύχθηκε από τους αντίστοιχους ηγέτες των χωρών, την εμβάθυνση της πολιτικής εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων για την προστασία των κοινών συμφερόντων, της ασφάλειας και της σταθερότητας ολόκληρου του κόσμου.

Ο βαθμός στον οποίο τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας και του Πεκίνου συμπίπτουν μπορεί να φανεί στο παράδειγμα της αύξησης του εμπορικού κύκλου εργασιών κατά 30% το 2022, καθώς και στην ενεργή διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και τακτικών κοινών περιπολιών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους και των δύο πλευρών, οι ρωσοκινεζικές σχέσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλο το φάσμα των απειλών που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους και να προστατεύονται από την επιρροή εξωτερικών παραγόντων.

Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2022, κατέδειξε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τον ευρασιατικό φορέα ολοκλήρωσης ως ένα μη δυτικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να είναι ελκυστικό για ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας κοινότητας εν μέσω των νέων γεωπολιτικών συνθηκών. Ωστόσο, για να προστατεύσουμε την αναμφισβήτητη αξία της κοινής ευημερίας, οι χώρες μας θα πρέπει αναπόφευκτα να επιδείξουν αυστηρή αποφασιστικότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης