Τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ ορισμένων επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τη μουσική (χρήστες) και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

 Στη διαμάχη αυτή έχουν παρέμβει τα αρμόδια όργανα για τη ρύθμιση του ανταγωνισμού, τα οποία επαπειλούν καταδικαστικές αποφάσεις και πρόστιμα σε βάρος των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση στους πνευματικούς δημιουργούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η κοινωνία των πνευματικών δημιουργών που αντιπροσωπεύεται διεθνώς από την CISAC, ανησυχεί πολύ για τις τάσεις που εκφράζονται υπέρ των χρηστών και εις βάρος των πνευματικών δημιουργών..

 Όλοι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, είναι αποφασισμένοι να προασπισθούν τα νόμιμα συμφέροντα των δημιουργών από τις απρόκλητες και άδικες επιθέσεις ορισμένων ομάδων χρηστών που επιδιώκουν την εκμηδένιση της αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

 Κάποιοι χρήστες ισχυρίζονται ότι οι νόμοι περί ανταγωνισμού τους επιτρέπουν να αναζητούν ανά την Ευρώπη κάποιο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) ο οποίος θα τους προσφέρει τον πιο φθηνό τρόπο για να χρησιμοποιήσουν πανευρωπαϊκά, το παγκόσμιο ρεπερτόριο πνευματικής μουσικής.  Όπως δηλαδή, όταν κάποιος πηγαίνει σε αγορά μεταχειρισμένων ειδών (γιουσουρούμ), αναζητώντας  το φθηνότερο μεταχειρισμένο πλυντήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ας το δούμε αυτό μέσα από το πρίσμα εκάστου δημιουργού (εφόσον, σε τελική ανάλυση, ένας ΟΣΔ είναι μόνο ένα εισπρακτικό όργανό του).   Εάν οι χρήστες αυτοί έχουν επιτύχει να πυροδοτήσουν μία κούρσα  για τις χαμηλότερες αμοιβές δημιουργών, η επίπτωση στον πνευματικό δημιουργό είναι ότι θα αναγκαστεί να αδειοδοτήσει την μουσική του, μέσω του Ευρωπαϊκού ΟΣΔ που θα προσφέρει  την μουσική αυτή στην χαμηλότερη τιμή.   Αυτό σημαίνει ότι ο πνευματικός δημιουργός θα εισπράξει λιγότερα δικαιώματα!  Αυτή η πρόταση δεν είναι μόνο σουρεαλιστική και ανεδαφική – είναι επίσης και άδικη.  Ο νόμος περί ανταγωνισμού δε συστάθηκε για να δημιουργήσει μια παράλογη κατάσταση στην οποία ένας δημιουργός εξαναγκάζεται να πωλήσει τα δικαιώματά του στον χαμηλότερο πλειοδότη.  Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των 2 εκατομμυρίων δημιουργών παγκοσμίως, αγωνίζονται για την επιβίωσήτους και δεν έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν τα κέρδη των χρηστών με δική τους επιβάρυνση.

Τι επιθυμούν κάποιοι χρήστες να γίνει τώρα;

Δηλώνουν ότι επιθυμούν να επιβληθούν πρόστιμα στους ΟΣΔ.  Τέτοια πρόστιμα θα είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στα προσωπικά εισοδήματα των δημιουργών και  κυρίως αυτών με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες ή με τα μικρότερα εισοδήματα από δικαιώματα.

Ποιος θα έχανε και ποιος θα κέρδιζε από τις προτάσεις των χρηστών;

Οι προτάσεις των χρηστών δεν θα ωφελούσαν τον καταναλωτή – ούτε και θα κατέληγαν σε φθηνότερη ψυχαγωγία.  Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να αναγνωριστούν όπως ακριβώς είναι – μία συμφεροντολογική προσπάθεια για να ωφεληθεί οικονομικά ένας μικρός αριθμός μετόχων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών τηλεπικοινωνιακών και ραδιοτηλεοπτικών συμφερόντων σε βάρος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στη πραγματικότητα, στην καρδιά των παρόντων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, υπάρχει ένας αγώνας μεταξύ της  κοινωνίας των δημιουργών – η οποία επιθυμεί να υποστηρίξει την αξία της πλούσιας ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς – και της οικονομικής δύναμης κάποιων χρηστών – των οποίων το πρωτεύον κίνητρο είναι καθαρά η αύξηση των περιθωρίων του κέρδους τους εις βάρος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό είναι μια επεξεργασμένη μορφή της καταγγελίας της ΑΕΠΙ ενάντια στην κερδοσκοπία των μονοπωλίων-χρηστών, την οποία συνυπογράφω μαζί με χιλιάδες άλλα μέλη, πνευματικούς δημιουργούς, των οποίων τα δικαιώματα κινδυνεύουν άμεσα και ξεκάθαρα από την υφαρπαγή των μεγάλων εταιρειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης