Γράφει ο Μάκης Σεριάτος
Άλλη μια λαμπρή μέρα στον υπέροχο κόσμο της οικονομίας, και ποιος άλλος εκτός από τον αγαπημένο μου Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κάνει την Παρασκευή μου ενδιαφέρουσα; Καθώς έπινα τον τρίτο μου καφέ, παρακολουθούσα τις αγορές να καταρρέουν πιο γρήγορα από τις υποσχέσεις για έναν τοίχο στο Μεξικό.
Η τελευταία κεντρική ιδέα του, που δεν είναι “fake news” από το Netflix είναι οι νέοι, απίθανοι δασμοί. Σε όλες τις εισαγωγές, με έξτρα “ειδική” αντιμετώπιση για Κίνα, ΕΕ, ΝΑ Ασία και λοιπούς φίλους. Το αποτέλεσμα; Το iPhone που κάποτε αγόραζες με έναν μηνιαίο μισθό, τώρα χρειάζεται υποθήκη σπιτιού και πώληση νεφρού για να το αποκτήσεις. Εκτός και αν υπάρχει κάποια στρατηγική που δεν την καταλαβαίνουμε στον πλανήτη Γη !
Σύμφωνα με τους σοφούς της Rosenblatt Securities, η τιμή ενός απλού iPhone 16e μπορεί να εκτοξευτεί από τα 599 στα 856 δολάρια. Αν είσαι τύπος σαν τον φίλο μου τον Κώστα που του αρέσει το Pro Max, τότε ετοιμάσου να δώσεις 2.300 δολάρια αντί για 1.599—και όλα αυτά επειδή κάποιος αποφάσισε ότι το «America First» πρέπει να σημαίνει «My wallet last».
Και επειδή η ζωή έχει χιούμορ, η Apple έχασε περίπου 470 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε ένα πρωινό. Είναι σαν να ξύπνησε ο Τραμπ και είπε: «Ας δω πώς μπορώ σήμερα να τρελάνω τις χρηματαγορές πριν πιώ τον πρωινό μου χυμό καρότου».
Ο Angelo Zino της CFRA Research λέει ότι η Apple έχει να αντιμετωπίσει ένα «δύσκολο έργο». Φυσικά, το ίδιο λέγαμε και για τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει δεύτερη θητεία, αλλά να που είμαστε εδώ.
Μερικοί αφελείς ελπίζουν ότι η Apple θα έχει «ειδική μεταχείριση», όπως την προηγούμενη φορά. Αλλά, φίλοι μου, αυτή είναι η εποχή του Τραμπ 2.0, της εκδοχής που μοιάζει περισσότερο με sequel που δεν ζήτησε κανείς.
Οι Αμερικάνοι ονειρεύονται να δουν την παραγωγή να επιστρέφει στις ΗΠΑ. Αλήθεια; Θα χρειάζονταν τρία χρόνια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να μεταφερθεί το 10% της παραγωγής στην Αμερική. Και όπως λέει ο Νιλ Σα της Counterpoint Research, “δεν υπάρχει οικονομική λογική σε κάτι τέτοιο”, αλλά πότε σταμάτησε κάτι τέτοιο τον Προέδρο; Βέβαια η αλήθεια είναι πως όλοι, τέτοιο πρόεδρο και τέτοια πατρίδα θέλουμε!
Η πραγματικότητα είναι πως το iPhone των 1.000 δολαρίων είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση, γιατί η νέα αυτή οικονομία είναι σαν την Monopoly, με τη μόνη διαφορά ότι εμείς δεν μπορούμε απλώς να γυρίσουμε το ταμπλό ανάποδα όταν χάνουμε.
Συμπέρασμα: Αν θέλεις iPhone, πάρε βαθιά ανάσα, πούλησε το αυτοκίνητο και ευχήσου να μη σου χτυπήσει το FBI την πόρτα επειδή έψαξες πώς να πουλήσεις ένα νεφρό στο dark web.