Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ινδονησία θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές επιταγές και ανάγκες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως στους αυξανόμενους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης. Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην οικονομική ατζέντα που περιμένουν αποφάσεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κατά την περίοδο των πρωτοφανών κινδύνων και της αστάθειας στις αγορές. Μεταξύ των πιθανών τόπων συζήτησης είναι η ανάγκη να εισαχθεί μεγαλύτερη συμμετοχικότητα στο ίδιο το φόρουμ της G20, με τη δέουσα εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Υπάρχει επίσης η αυξανόμενη ανάγκη να αναπτυχθεί ένας συντονισμένος μηχανισμός καταπολέμησης της κρίσης, μπροστά στους αυξανόμενους φόβους ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Ίσως η πιο συνεπής έκκληση για αλλαγές στο πλαίσιο της G20 καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είχε ως στόχο την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στον κύκλο των πλήρων μελών της “Ομάδας των 20”. Τέτοιες εκκλήσεις προέρχονταν τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα (ο Jeffrey Sachs είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα) όσο και από τις ίδιες τις αφρικανικές οικονομίες. Πράγματι, σε αυτό το στάδιο, ο μόνος περιφερειακός οργανισμός στον οποίο αναγνωρίζεται πλήρης συμμετοχή στην G20 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ασκεί αποκλειστική εκπροσώπηση όλων των περιφερειακών οργανισμών στην παγκόσμια οικονομία. Στην πραγματικότητα, η Αφρικανική Ένωση πέτυχε κρίσιμες προόδους στην περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση τα τελευταία χρόνια και μπορεί να εκπροσωπήσει τον Παγκόσμιο Νότο ως περιφερειακό φόρουμ στην G20, όπως ακριβώς η ΕΕ μπορεί να είναι ο περιφερειακός εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μακροπρόθεσμα, το ζήτημα της συμμετοχικότητας της ομάδας G20 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τα μέλη των αναπτυσσόμενων οικονομιών που θα προεδρεύσουν της G20 τα επόμενα 3 χρόνια. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2025 τρεις οικονομίες BRICS θα προεδρεύσουν της ομάδας G20: η Ινδία το 2023, η Νότια Αφρική το 2024 και η Βραζιλία το 2025. Αυτή η αποστολή να καταστεί η Ομάδα των 20 πιο περιεκτική θα μπορούσε να αναληφθεί μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει τους περιφερειακούς οργανισμούς των χωρών της G20 – διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των χωρών που συμμετέχουν στις προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης και σε άλλες πρωτοβουλίες συντονισμού. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να κινηθεί στα πρότυπα της πρότασης της λέσχης Βαλντάι από το 2017-2018, η οποία ζητούσε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας περιφερειακών ρυθμίσεων ολοκλήρωσης, περιφερειακών αναπτυξιακών τραπεζών και περιφερειακών χρηματοδοτικών ρυθμίσεων στις οποίες συμμετέχουν χώρες της G20.

Η μοναδική ευκαιρία για μεγαλύτερη ενσωμάτωση της G20 κατά την περίοδο 2023-2025 για τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να χαθεί. Η συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης στην G20 θα είναι σημαντική, αλλά θα είναι ανεπαρκής για την ποιοτική αντιμετώπιση του ζητήματος της συμμετοχικότητας στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο της G20 πρέπει να υπάρξει μια “πλατφόρμα προσέγγισης” για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία, με μεμονωμένες μικρές χώρες, περιφερειακούς οργανισμούς και ομάδες ολοκλήρωσης να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ενώ οι πλατφόρμες διακυβέρνησης σε μακροοικονομικό επίπεδο στο πλαίσιο της G20 μπορεί να κρύβουν σημαντικές δυνατότητες, μπορεί επίσης να υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν οι πλατφόρμες σε μικροοικονομικό επίπεδο που στοχεύουν στην τομεακή συνεργασία καθώς και στη μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων. Μια τέτοια πρόταση που έχει ήδη εξετάσει η Ινδία για την προεδρία της G20 είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας Start-Up 20, η οποία θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εξαιρετικό χώρο για την αναπαραγωγή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών μεταξύ των οικονομιών της G20 καθώς και των περιφερειακών εταίρων τους.

Με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης, ίσως το πιο σημαντικό οικονομικό θέμα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 θα είναι ο συντονισμός της αντίδρασης κατά της κρίσης σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Η διαδικασία αυτού του συντονισμού αναμφισβήτητα βελτιώνεται με κάθε παγκόσμια κρίση – πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2020, η G20 προέβλεψε την αποτελεσματικότερη χρήση του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοπιστωτικής Ασφάλειας μέσω της μεγαλύτερης χρήσης των πόρων των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών στη συνολική δέσμη μέτρων της G20 κατά της κρίσης.

Στο πλαίσιο του νέου γύρου συντονισμένης αντιμετώπισης της κρίσης μπορεί να υπάρξει περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων που έχουν συσσωρευτεί στα περιφερειακά αναπτυξιακά ιδρύματα. Ο εκ των προτέρων συντονισμός των τομέων προτεραιότητας των επενδύσεων μεταξύ αυτών των αναπτυξιακών οργανισμών (εθνικών και περιφερειακών) θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο στοχευμένη απάντηση στην παγκόσμια επιβράδυνση. Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί/διακανονισμοί περιφερειακής ολοκλήρωσης θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της αποχής από προστατευτικά μέτρα και του συντονισμού των πρωτοβουλιών απελευθέρωσης με τον ΠΟΕ. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να συμβάλουν διαρκώς και αποφασιστικά στο να καταστεί η G20 ένας πιο αποτελεσματικός και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιος μηχανισμός καταπολέμησης της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης