Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξαγγείλει από την Αίγυπτο «νέες σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες». Ως προεκλογικός μποναμάς, όμως, του ήρθε η αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο, με τις δραματικές επιπτώσεις.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα νουβέλα «Ο ήσυχος Αμερικανός», που είχε γράψει το 1955 (και ενέπνευσε δύο κινηματογραφικές παραγωγές) ο Γκρέιαμ Γκρην, μας είχε παρουσιάσει ένα καταλυτικό πορτρέτο του Alden Pyle, ενός Αμερικανού μυστικού πράκτορα στο Βιετνάμ. Ο κεντρικός ήρωας εμφανίζεται εμπνευσμένος από τα ιδεώδη της αμερικανικής δημοκρατίας, αλλά και τον αμερικανισμό, προσπαθώντας να τα συνδυάσει με μία «τρίτη δύναμη», προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βιετναμική επανάσταση, για να πέσει στο τέλος θύμα από τις ίδιες πολιτικές ίντριγκες που ανακάτευε.
Στη φιγούρα του Pyle ταιριάζει μια άλλη τραγική φιγούρα, αυτή του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη, J. Christopher Stevens, που έπεσε θύμα λιντσαρίσματος του αγριεμένου μουσουλμανικού όχλου, έχοντας την ίδια τύχη με τον Μουαμάρ Καντάφι.
Ουδείς έχει να κερδίσει από τον τραγικό βίαιο θάνατο του 52χρονου Στίβενς, ο οποίος, σύμφωνα με τα λόγια της Χίλαρι Κλίντον, «προωθούσε τις αμερικανικές αξίες και συμφέροντα».
Μπορεί ο δολοφονημένος πρέσβης να μην είχε ο ίδιος αίμα στα χέρια του, αλλά, όπως ακριβώς ο μυθιστορηματικός Pyle, έπεσε θύμα των δυνάμεων που είχαν προσπαθήσει να ανατρέψουν τον Καντάφι. Το παράδοξο είναι ότι ήταν ο ίδιος που είχε κατορθώσει να τσιμεντώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Καντάφι, ως πρώτος μετά την αεροπορική τραγωδία του Λόκερμπι Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη. Και οι προσπάθειες εκείνες έχουν αποκαλυφθεί όλες από το WikiLeaks.
Ένδεκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», στις Ηνωμένες Πολιτείες ξαναζούν τη «μεγάλη ισλαμοφοβία», με έμφαση στο «φοβία», όπως επισημαίνουν Αμερικανοί σχολιαστές.
Ο καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιτζίνια Jonathan Haidt γράφει στους «New York Times»: «Παρόλο που οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν καλό πράγμα, τώρα ανησυχούν με τις εκδικητικές πράξεις στελεχών της αλ-Κάιντα».
«Οι προβοκάτορες γνωρίζουν πολύ καλά πως η πολιτική και η θρησκεία δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στη Μέση Ανατολή» γράφει στο άρθρο του στον «Independent» ο μόνιμα εγκαταστημένος στην περιοχή ανταποκριτής της εφημερίδας Robert Fisk.
«Όταν ένας Δανός γελοιογράφος σε μια άγνωστη εφημεριδούλα δημοσίευσε σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ με μία βόμβα στο τουρμπάνι του, πυρπολήθηκε η πρεσβεία της Δανίας στη Βηρυτό. Όταν ένας πάστορας στο Τέξας είπε πως θα πρέπει να ‘’καεί το Κοράνι’’, έντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Αφγανιστάν. Τώρα με το επίτηδες προκλητικά αντιμουσουλμανικό φιλμ φονεύτηκαν ένας από τους εξέχοντες διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι στη Βεγγάζη» προσθέτει.
Πρωταγωνιστές στη φονική επίθεση και την πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, «μαχητές της αλ-Κάιντα». Ηττημένοι από τους Άραβες επαναστάτες, προσπαθούν να πάρουν μια θέση στο προσκήνιο, αφού δεν κατόρθωσαν να πετύχουν την πραγμάτωση του ονείρου του Μπιν Λάντεν, το ενιαίο χαλιφάτο στη Μέση Ανατολή.
Χάρη στην υπέροχη νέα τεχνολογία, αρκεί να κινητοποιηθεί ένας προβοκάτορας με πλούσιο σε διευθύνσεις e-mail για να αναστατώσει τους ισλαμιστές μέσα σε λίγη ώρα.
Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η παραγωγή του επίμαχου επαίσχυντου φιλμ, που προκάλεσε τις αιματηρές αναταραχές στον μουσουλμανικό κόσμο, αποκαλύφθηκε πως ήταν του Nakoula Basseley Nakoula.
Η χαμηλοτάτου επιπέδου ταινία δεν έτυχε της προσοχής και τότε, όπως μεταδίδει και το Associated Press, ο παραγωγός της (εξτρεμιστής αντι-μουσουλμάνος Αιγυπτιο-αμερικανός (κόπτης χριστιανός) περίπου 55 χρόνων), Nakoula Basseley Nakoula, επικοινώνησε με έναν άλλον Αιγυπτιο-αμερικανό κόπτη εξτρεμιστή, τον 70χρονο Morris Sadek (που επί δεκαετίες έχει ηγηθεί αντι-μουσουλμανικής εκστρατείας στις ΗΠΑ) και ζήτησε τη βοήθειά του για την προώθηση και ευρύτερη προβολή της ταινίας.
O Sadek έστειλε σε έναν ευρύτατο κύκλο γνωστών του με e-mail, στην Αίγυπτο κυρίως αλλά και σε άλλους αραβόφωνους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξτρεμιστικές ιστοσελίδες και στο Facebook, αποσπάσματα της ταινίας, με αποτέλεσμα να γίνει ευρύτερα γνωστή στον αραβικό κόσμο…
Σουδάν, Λιβύη, Υεμένη, Αίγυπτος, Λίβανος, ένα – ένα τα μουσουλμανικά κράτη συμμετέχουν στις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις. Το κάλεσμα του ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, ήταν το πιο πρόσφατο. Μόνο που οι διαδηλώσεις των μελών της Χεζμπολάχ ήταν πιο πειθαρχημένες. Ο Νασράλα επιδιώκει να ισχύσει διεθνής νόμος που θα προωθήσει ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ο οποίος θα εγκριθεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και θα απαγορεύει την προσβολή των ισλαμικών συμβόλων.
Καθώς, λοιπόν, η Αραβική Άνοιξη είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, ένα -από εκείνα τα κακόγουστα χαμηλού κόστους- φιλμάκι, προσβλητικό για τον προφήτη Μωάμεθ στέκεται αφορμή να στραφεί η προσοχή του κόσμου μακριά από τη Συρία και το Ιράν – έως τώρα επόμενους στόχους της αμερικανικής βουλιμίας – να επιφέρει νέο κύμα ισλαμοφοβίας στις ΗΠΑ, έντεκα χρόνια μετά την ημερομηνία-ορόσημο 11η Σεπτεμβρίου, και να προκαλέσει προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα.