Του ειδικού συνεργάτη

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα βρήκε πρόσφορο έδαφος για να «τρέξει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να κάψει τη Βορειοανατολική Αττική.

Οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή υγρασία της καύσιμης ύλης συνέβαλαν στην καταστροφή.

Βρήκε όμως και κενά στο σύστημα:

Πρώτο κενό: Ο αριθμός των πυροσβεστών δεν επαρκεί και πρέπει κάποια στιγμή οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι πρέπει να ενισχύσουν κατά πολύ το ανθρώπινο δυναμικό. Πριν από λίγα χρόνια, μία μελέτη ανέφερε την ανάγκη για 9.000 προσλήψεις, αλλά τελικά το νούμερο «κλείδωσε» στην ψήφιση περίπου 3.600 οργανικών κενών για Πυροσβεστική, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα, ειδικά δε αν ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων.

Το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις» κοστίζει ακριβότερα κάθε χρόνο, με τους πολίτες να αναγκάζονται να γίνονται οι ίδιοι πυροσβέστες για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Δεύτερο κενό: Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό, με τη συμβολή των πυρομετεωρολόγων καθώς και λοιπών ειδικών επιστημόνων να είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική ανάλυσή της.

Το παράδοξο είναι ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει ειδικό στην πυρομετεωρολογία και την κλιματική αλλαγή, ο οποίος όμως, αντί να βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων και να βοηθά τους συναδέλφους του, δεν αξιοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Για τον Βαρνάβα, ήταν επιτακτική ανάγκη να βρίσκεται στη θέση του στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο πυρομετεωρολόγος για να μπορέσει να δώσει τη δική του ανάλυση για το πώς θα συμπεριφερθεί η φωτιά, βοηθώντας έτσι τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μα θα πει κάποιος, υπήρχαν μετεωρολόγοι για τα του καιρού. «Για τη συμπεριφορά της φωτιάς υπήρχε ειδικός;» είναι το ερώτημα που θέτει η «Ζούγκλα».

Σε μια χώρα που από το 2018 και μετά μετρά κάθε χρόνο καταστροφικές πυρκαγιές, χαμένες ζωές και περιουσίες, ποιος αποφάσισε να μετακινούνται σε άσχετες θέσεις χρήσιμοι άνθρωποι;

Επιπλέον γιατί το Πυροσβεστικό Σώμα δεν δημιουργεί επιστημονική Ομάδα Ανάλυσης Πυρκαγιάς στο πεδίο όπως συμβαίνει πχ στην Καλιφόρνια, με αυτοκινούμενο μετεωρολογικό Ραντάρ και σύστημα τηλεπισκόπησης Lidar ώστε να μετριέται η θερμοκρασία, η ταχύτητα ροής αέρα μέσα στη φωτιά αλλά και γύρω από τη φωτιά, η σύνθεση και η ανάπτυξή του καπνού, δεδομένα τα οποία  σε συνδυασμό με το δίκτυο των σταθερών μετεωρολογικών σταθμών μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά τα μοντέλα πρόβλεψης της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς;

Οι παραπάνω δυνατότητες δεν αποτελούν επιστημονική φαντασία για τις χώρες εκείνες που αξιοποιούν το σύνολο του οπλοστασίου που τους δίνει η επιστήμη, ίσως όμως να αποτελούν για την Ελλάδα της μέχρι και σήμερα μη ενεργοποιημένης επιστημονικής μονάδας του ΕΣΚΕΔΙΚ, παρά την προ πολλού θεσμοθετημένη ύπαρξή της.