Το εφιαλτικό όραμα του George Orwell για μια ολοκληρωτική κοινωνία ρίχνει μια βαριά σκιά πάνω από το λεγόμενο «ελεύθερο δυτικό κόσμο».

Οι επιπτώσεις διακρίνονται ξεκάθαρα στην βίαιη επίθεση που δέχονται το κοινωνικό κράτος, οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές ενώσεις, οι δομές της Παιδείας, η δημόσια υγειονομική περίθαλψη, οι φτωχότερες κοινωνικές τάξεις και οι παντός είδους μειονότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρακτική που εφαρμόζεται με το δόγμα της Παγκοσμιοποίηση είναι η μεταφορά όλων των δομών στον ιδιωτικό τομέα και η απόρριψη κάθε ιδέας για κοινωνική προστασία, με την απορρύθμιση κάθε δημόσιας οικονομικής δραστηριότητας.

Από το αποτυχημένο σύστημα του απόλυτα δημόσιου οικονομικού συγκεντρωτισμού, στο εντελώς αντίθετο άκρο. Με τα επακόλουθα ήδη να γίνονται φανερά, ακόμη και σε πιο αναπτυγμένες και με βιομηχανικό υπόβαθρο χώρες.

Οι προοδευτικές ιδέες και η κοινωνικές πολιτικές που πηγάζουν από την εποχή του Διαφωτισμού, υποχρεώνονται, από την στρατιωτική παντοκρατορία της Υπερδύναμης να παραχωρήσουν τα πάντα στο δικαίωμα του κέρδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυσιάζοντας ακόμη και τον καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα. Όλοι παραδέχονται τους κινδύνους από την αλόγιστη εκπομπή CO2 –που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου- αλλά οι βιομήχανοι αντιδρούν και οι λαοί υποφέρουν.

Η εναλλακτική λύση που προσφέρθηκε, η πυρηνική ενέργεια, κάθε άλλο παρά καθαρή είναι. Μια πρόσφατη ματιά στα επακόλουθα του «ατυχήματος στη Φουκουσίμα» που γέμισε την ατμόσφαιρα με ραδιενέργεια – θα μπορούσε να πείσει και τον πιο διστακτικό. Αλλά έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους κεφαλαιοκράτες.

Αλλά ο πλανήτης μας μολύνεται με κάθε λογής απόβλητα. Που αποτελούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια και τα τρόφιμά μας είανιε κείνα που έχουν περισσότερο μολυνθεί, από τοξικές ουσίες και αντιβιοτικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προειδοποιεί ότι η «glyphosate», η κύρια ουσία που χρησιμοποιεί στα μεταλλαγμένα της η Monsanto προκαλεί καρκίνο τόσο σε ανθρώπους όσο και τα άλλα ζωντανά.

Κι όμως, σε λίγο καιρό η Ευρώπη αποφασίζει για την περίφημη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (Τransatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP), που αν περάσει θα ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο στα επικίνδυνα για την υγεία μεταλλαγμένα προϊόντα.

Η συμφωνία παρουσιάζεται ως «ευκαιρία για ευημερία» από τους υποστηρικτές της ενώ την χαρακτηρίζουν ως «χούντα των πολυεθνικών» οι πολέμιοί της. Επειδή όμως οι διαπραγματεύσεις κρατούνται μυστικές και προωθούνται πάση θυσία από την ολιγαρχία του πλούτου, οδηγεί σε λογικά συμπεράσματα…

Η «Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας» (ΤΤΙΡ) είναι ένα σχέδιο συμφωνίας την οποία διαπραγματεύονται μυστικά από τον Ιούλιο του 2013 Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφαμε στο styx.gr στις 3 Φεβρουαρίου 2015 : Δεν είναι μόνο οι αντιρρήσεις του ευρύτερου ευρωπαϊκού κοινού αλλά και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επανεξετάζει την προτεινόμενη προς υπογραφή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ουάσιγκτον. Ο βασικός φόβος είναι πως ένα από τα δυσάρεστα αποτελέσματα θα είναι η εξωδικαστική επίθεση από τις αμερικανικές εταιρίες σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι όροι που προστατεύουν τους επενδυτές, είναι τόσο αυστηροί, που αναμένεται να προκληθεί γενική αναστάτωση στο νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Γερμανία –για την ώρα – είναι η μόνη χώρα που εμφανίζεται να αντιδρά στην σχεδιαζόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ, που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ.

Κι αυτό παρά τη δέσμευση να εφαρμόσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, που διακήρυξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 2 Μαΐου 2014 μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο. Αλλά για την «ταμπακέρα» ουδέν ανακοινώθηκε στην συνάντηση που είχαν μόλις τον περασμένο μήνα Ομπάμα και Μέρκελ, στις ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι που είχαν σπουδάσει π.χ.στα τέλη της δεκαετίας του ’60 θα ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάλογη συμφωνία, αλλά τότε άλλη Οικονομία μας δίδασκαν στα Πανεπιστήμια.

Οι σημερινοί οικονομολόγοι έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που προωθούν οι απανταχού βαρώνοι των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης και οι παπαγάλοι τους.
«Η συμφωνία για τη Διατλαντική Συνεργασία το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP) μπορεί να ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 120 δισ. ευρώ και την οικονομία των ΗΠΑ κατά 90 δισ., επισήμανε ο (τότε) υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε τέλη Φεβρουαρίου 2014 στο Ζάππειο.

Ο τότε υφυπουργός είχε υποστηρίξει ότι «η προώθηση της συμφωνίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας», την οποία χαρακτήρισε ως «στοιχείο – κλειδί για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της εμπιστοσύνης».
Παρόλο που προεκλογικά ουδέν είχε αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ζωτικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτή «συμφωνία» (για να μην δυσαρεστηθούν οι ΗΠΑ προφανώς) μετεκλογικά άρχισαν τα όργανα:

«Η μόλις εκλεγείσα αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, είχε εκφράσει υποψίες για την ΤΤΙΡ αλλά αναμένεται να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει για να καταβυθίσει τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ υποστηρίζει πρόσφατο δημοσίευμα της «EurActiv Greece».

Αυτό (ελπίζουμε) να σημαίνει πως η κυβέρνηση θα συμπλεύσει στην προσπάθεια να τορπιλισθεί η επικίνδυνη αυτή συμφωνία στην οποία είναι αντίθετη σύσσωμη η ευρωπαϊκή αριστερά, αλλά και οι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις. (*) Σε μια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοστατεί να περάσει η συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο.

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης ΣΥΡΙΖΑ για TTIP

Στις 04/11/2014 συζητήθηκε η επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών με θέμα τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP) . Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης και την πρωτοφανή αδιαφάνεια που διέπει τόσο το περιεχόμενο της Συμφωνίας όσο και τη διαδικασία διαπραγμάτευσής της και ζητά την άμεση διακοπή των συνομιλιών και την ενημέρωση του ελληνικού και των άλλων κοινοβουλίων της ΕΕ.

Οι ομιλητές όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων αυτών της (τότε) συγκυβέρνησης, αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία του υπό συζήτηση θέματος καθώς και την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και επαγρύπνησης της εθνικής αντιπροσωπείας για την εξέλιξή του. Πρώτη φορά συζητήθηκαν στη Βουλή όλοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Ελλάδα και την ΕΕ από τη Συμφωνία TTIP, η οποία αφενός θα έχει ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και αφετέρου θα αλλοιώσει τον ίδιο τον θεσμικό πυρήνα της ΕΕ παρέχοντας στις πολυεθνικές εταιρείες εκατέρωθεν του Ατλαντικού το δικαίωμα να ενάγουν κυρίαρχες κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη αλλά και γνωμοδοτικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης