Απολογισμός ερευνητικών κέντρων, από ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ».
Σκεφτείτε ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή της Μεσογείου και το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Ο υπουργός το αφήνει άθικτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλα νέα φέρνω από κει πάνω
περίμενε μια στάλα ν’ ανασάνω
και να σκεφτώ αν πρέπει να γελάσω,
να κλάψω, να φωνάξω, ή να σωπάσω.
Οι βασιλιάδες φύγανε και πάνε
και στο λιμάνι τώρα, κάτω στο γιαλό,
οι σύμμαχοι τους στέλνουν στο καλό.
Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν
από ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν
κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες,
αγάλι-αγάλι εγίναν νεκροθάφτες
και ποιος πληρώνει πάλι τα σπασμένα
και πώς να ξαναρχίσω πάλι απ’ την αρχή
κι ας ήξερα τουλάχιστον γιατί.

Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει
το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι.
Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι
και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί
προσμένουν κάτι νέο να φανεί.
Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

‘‘Το μεγάλο μας τσίρκο’’
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Τραγούδι: Νίκος Ξυλούρης-Τζένη Καρέζη.

Μετά τον Νικηταρά τον Δεντροφάγο, έχουμε τον Χατζηδάκη τον Κεντροφάγο!
Θα το ξαναπώ, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός. Η Ελλάδα περνάει μαύρες ώρες, τις χειρότερες της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πληρώνουμε τις αμαρτίες όλων.
Ενός πολιτικού κόσμου, ανερμάτιστου, ανήθικου, ανάλγητου στον πόνο των φτωχών, ασπόνδυλου μπροστά στους ισχυρούς του κόσμου και τους πλούσιους ντόπιους κεφαλαιοκράτες, έτοιμου πάντα για την εύκολη αρπαχτή, την καρέκλα, την αναρρίχηση με οποιοδήποτε μέσο, όσο παράνομο και να είναι.
Ενός λαού εφησυχασμένου, βυθισμένου στον καναπέ του, αποβλακωμένου από τα χρωματιστά όνειρα μιας τετράγωνης οθόνης, που τώρα, έστω και αργά, «απολαμβάνει» την πικρή γεύση των «κόπων» του και φωνάζει και ωρύεται στο κενό.
Μιας μικροαστικής μάζας που μυρμηγκιάζει σε γραφεία, μαγαζιά-παγίδες νάυλον υπερκατανάλωσης, κυβικά τσιμεντένια κλουβιά της συμφοράς και της μιζέριας, μιας μάζας του πήγαινε-έλα, γραφείο, σπίτι, διασκέδαση φτηνή, άχρωμη, άθλια και τη Δευτέρα μια απ’ τα ίδια. Μιας μάζας βολεμένης εκλογικής πελατείας, που γλύφει τα ψίχουλα που της πετάνε οι ισχυροί με περιφρόνηση και αλαζονεία.
Μιας αγροτιάς λεηλατημένης με τη μέθοδο των επιδοτήσεων, που την εκμεταλλευτήκανε όσο είχε να δώσει και σήμερα την έχουνε πετάξει σα στυμμένη λεμονόκουπα, να την δέρνουνε οι φυσικές καταστροφές και η ακρίβεια.
Μιας νεολαίας που κατά ένα μέρος αγωνίζεται, πουλημένη, προδομένη, συκοφαντημένη, παρατημένη από τους-υποτίθεται- φυσικούς συμμάχους της, τις προηγούμενες γενιές και κατά ένα μέρος δεν την χωράν οι καφετέριες και οι disco.
Με απογοήτευση στις σπουδές, άγρια ανεργία, καταπίεση, υποβιβασμό και ξεφτίλα στη δουλειά, καμένα όνειρα, ξεφτισμένες προσδοκίες.
Ενός κόσμου δημοσιογράφων και ΜΜΕ που με μπουκωμένα στόματα έχουν βγάλει το σκασμό μπροστά σε δράματα όπως του Θοδωρή Τενέζου και της Κωνσταντίνας Κούνεβα και ασχολούνται με lifestyle και jetset «συνταρακτικά» happenings.
Των σοφολογιότατων επιστημόνων ερευνητών που, αποκομμένοι στους γυάλινους πύργους τους, με ελάχιστο ενδιαφέρον για τα κοινά-πέραν του καθιερωμένου «κομματικού καθήκοντος» και εκλογικού «δικαιώματος»-τώρα τραβάνε τις τρίχες τους, ξυπνώντας απότομα και διαπιστώνοντας ότι δεν ήταν, όπως νόμιζαν, στο απυρόβλητο της κυβερνητικής καταστροφομανίας.
Δικιά maς η ευθύνη. Τα έργα μας πληρώνουμε. Επαναπαυτήκαμε στην ευφορία της μεταπολίτευσης, χαθήκαμε στα οράματα της ανακάλυψης και εγκαταλείψαμε την τύχη μας στους λαοπλάνους.
Και σήμερα, που η ξεφτίλα και η κωμικοτραγική διάλυση των πάντων κορυφώνεται σε μια απίστευτη ύβρη, αρμόδιοι και αναρμόδιοι παρακολουθούν αμήχανοι την καταστροφή και δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που γίνεται.
Διαλύονται τα ερευνητικά κέντρα!!
Και διαπιστώνουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Τόσα χρόνια που αυτοί, δουλεύοντας αθόρυβα, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, πρόσφεραν ζωή και γνώση σε μια ανενημέρωτη κοινωνία, το σκουλήκι της παραπληροφόρησης, της συκοφάντησης, της υπονόμευσης, της αποδιοργάνωσης και τελικά της αποσάθρωσης έκανε το ύπουλο έργο του.
Και βέβαια, οι επιδέξιοι λαϊκιστές των κομμάτων δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν την αδράνειά μας. Έξυπνα, λίγο-λίγο, άρχισαν να προωθούν το ψέμα, να διοχετεύουν το φαρμάκι.
«Πόσο μας κοστίζουν αυτά;» Ρώτησε εδώ και 15 χρόνια ένας μαθητής Λυκείου τον επιστήμονα που ενημέρωνε την τάξη του σχετικά με τον επιταχυντή του κέντρου.
Αρκετά πιο παλιά, το 1986, επιστήμονες του Ινστιτούτου Jožef Stefan  στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, έδιναν διαλέξεις στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα οικονομικά κέρδη του Ινστιτούτου, δίνοντας μαθήματα διαχείρισης ανθρώπινου κεφάλαιου στους έκπληκτους Έλληνες συναδέλφους τους. Και λίγο αργότερα, έκλειναν οι οικονομικές δραστηριότητες του δικτύου «Αριάδνη», του πρώτου στην Ελλάδα παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου στο κοινό και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένας ακόμα «άθλος» της κρατικής γραφειοκρατίας, της μικροκομπιναδόρικης ίντριγκας και της αποκοιμισμένης αδιαφορίας και αποχαύνωσης των υπηρεσιακών παραγόντων.
Βλέποντας κανείς την ιστορία εκ των υστέρων, μπορεί να καταλάβει που οφειλόταν η χαρακτηριστική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων, η απροθυμία τους να έχουν σχέσεις με τα ερευνητικά κέντρα. Απλά οι άνθρωποι είναι ευκαιριακοί κομπιναδόροι. Και οι κομπιναδόροι δεν σκέπτονται ποτέ σε βάθος χρόνου. Θέλουν την εύκολη αρπαχτή. Εδώ και τώρα.
Και για αυτούς, οι συνταγή είναι γνωστή.
Το ξένο κεφάλαιο.
Ή πιστεύετε, αφελείς Έλληνες, ότι η δημιουργία μιας τίμιας ερευνητικής δραστηριότητας αποδίδει περισσότερο από τις μίζες της Siemens;
Η νομίζετε ότι η ανάπτυξη μιας πραγματικής Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων θα τους αποδώσει πιο γρήγορα κέρδη από τις «παροχές» της Lockheed;
Τι το περάσατε εδώ, ανόητοι και ανεπίδεκτοι πολίτες; Ότι θα μοχθούν αυτοί για να έρθουν οι άλλοι μετά από κάποια χρόνια να τα καρπωθούν; Δεν το ξέρετε ότι η ζωή είναι σύντομη και η υπουργική θητεία ακόμα πιο σύντομη; Και τι τους περάσατε δηλαδή αυτούς; Εθνικούς ευεργέτες, να χτίζουν πανεπιστήμια για τα παιδιά σας; Λες και δεν έχουν δικά τους παιδιά να βολέψουν!
Ξεπουλήσανε την περιουσία της χώρας. Παραδώσανε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους ξένους. Κλείσανε το Ελληνικό γιατί έτσι ήθελαν οι ξένοι. Αφήσανε τα διόδια της Αττικής οδού να τα τρώνε οι ξένοι. Διαλύσανε την Ολυμπιακή και ξεπούλησαν ότι έμεινε γιατί ήταν ανταγωνιστική στους ξένους. Θέλουν να πουλήσουν τα λιμάνια της χώρας στους ξένους. Αφήνουν τα δάση χωρίς φροντίδα, να καίγονται ακριβώς εκεί που θα κάνουν ξενοδοχεία οι ξένοι.
Στην παιδεία και στην έρευνα θα κωλώνανε;
Ζήτω τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!! Ζήτω οι πολυεθνικές!! Ζήτω οι μίζες!!
Και μια και βρήκαμε παπά…ζήτω και τα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα.
Το τραγικό στην ιστορία δεν αφορά μόνο τους μόνιμους επιστήμονες. Αυτοί δεν θα χάσουνε και πολλά χρήματα. Θάχουν πάντα το μισθό τους, ο νόμος απαγορεύει κάποια ουσιαστική αμοιβή από ερευνητικά προγράμματα, το κράτος δεν τους είχε δώσει και ποτέ πολλά-πολλά κίνητρα για Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, άρα δεν τρέχει και τίποτα σοβαρό. Το πολύ-πολύ να τους ψαλιδίσουν λίγο τα φτερά, για να μάθουν να μην είναι τόσο ανταγωνιστικοί. Αυτοί που πονάνε περισσότερο και που ευθύνονται λιγότερο είναι οι νέοι ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί υπότροφοι, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές και οι εκατοντάδες απασχολούμενοι με σύμβαση έργου. (Προσωπικά, μετά από ερευνητική δραστηριότητα στο ‘‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ’’ που άρχισε το 1985, έχω σήμερα σύνταξη 643,34 Ευρώ-ούτε καν 700!).

 Αυτοί φωνάζουν πιο πολύ σήμερα, αλλά δεν τους ακούει η ανάλγητη κυβέρνηση. Δεν δίνουν δεκάρα οι αναίσθητοι πολιτικοί. Κι αυτός ο λαός, πάντα γελασμένος πάντα προδομένος, ακούει τις σειρήνες της εξουσίας. Πιστεύει ότι το κράτος κάνει  τάχα μου οικονομία. Τρώει το παραμύθι περί κρατικοδίαιτων, γιατί δεν τούχουν πει την αλήθεια.
Και ποια είναι η αλήθεια;
Καταγράψτε:

· Στα ερευνητικά κέντρα οι μόνιμοι επιστήμονες ερευνητές είναι πολύ λιγότεροι, κάτω από τους μισούς, από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Τα κενά καλύπτονται όπως-όπως από νέους, περίπου άνεργους ερευνητές, τους λεγόμενους «υπότροφους», άλλους με περιστασιακές τετραετείς συμβάσεις και αστεία, προσχηματική αμοιβή, τους «μεταδιδακτορικούς», πάλι με περιστασιακές διετείς συμβάσεις και τους επιστημονικούς συνεργάτες με σύμβαση έργου, όταν και όποτε υπάρχει … έργο! Οι πρόχειρες αυτές λύσεις, με συμβάσεις έργου ή εργασίας περιορισμένου χρόνου, αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών των ερευνητικών κέντρων. Όργανα και μηχανήματα που σε άλλες χώρες λειτουργούν σε 24ωρη βάση, στην Ελλάδα υπολειτουργούν από έλλειψη επιστημονικού προσωπικού.

· Οι αμοιβές όλων αυτών-πλην των μονίμων που πληρώνονται κύρια από το δημόσιο-συνήθως προέρχονται από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Η δαπάνη από τον προϋπολογισμό για τους μόνιμους αποτελεί περίπου το μοναδικό έξοδο του κράτους. Για να μειωθεί το ποσόν που πληρώνει το κράτος θα πρέπει να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους με μονιμότητα, πράγμα πρακτικά αδύνατο. Εξ άλλου, ο Χατζηδάκης έχει κιόλας δηλώσει ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Άρα, από πού θα κάνει οικονομία;

· Η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της συμμετοχής της στη χρηματοδότησης της έρευνας στην Ευρώπη. Πληρώνει για συμμετοχή στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών), στην ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία διαστήματος, αντίστοιχο της NASA στην Ευρώπη), στα ανταγωνιστικά προγράμματα, στα προγράμματα μέσο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κλπ, κλπ. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι κακοπληρωμένοι, λειψά εφοδιασμένοι, κατασυκοφαντημένοι ερευνητές των δημόσιων ερευνητικών κέντρων, όλα αυτά τα λεφτά θα ήταν χαμένα για τη χώρα μας. Σήμερα οι Έλληνες ερευνητές επιστρέφουν στην Ελληνική οικονομία πρακτικά όλο το ποσόν που διαθέτει κάθε χρόνο για την έρευνα στην Ευρώπη. Παρ’ όλες τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομή που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα μεγάλα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.

· Ο υπουργός φωνάζει και τα παπαγαλάκια σιγοντάρουν για τάχα μου ανάγκη αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων. Κουτοπόνηρα, «ξεχνάει» να αναφέρει ότι τα ερευνητικά κέντρα, όπως αναφέρει σαφέστατα η ανακοίνωση των επιστημόνων του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ», αξιολογούνται κάθε 5 χρόνια! Οι αξιολογήσεις έγιναν το 1995, το 2000 και το 2005. Ο φορέας αξιολόγησης, το δίκτυο αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι αξιολογητές σαν άτομα, είναι και ήταν της απόλυτης έγκρισης του υπουργείου ανάπτυξης και η επιλογή έγινε με την φροντίδα της ΓΓΕΤ. Στην πραγματικότητα, ο χώρος των ερευνητικών κέντρων είναι από τους ελάχιστους χώρους του κρατικού μηχανισμού που υφίσταται σύγχρονη, έγκυρη και συστηματική αξιολόγηση. Γιατί άραγε ο κ. Υπουργός «κάνει το κορόιδο» για τα γεγονότα και μας δουλεύει με την περίφημη «ανάγκη αξιολόγησης»; Μα είναι πολύ απλό! Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιστήμονες των ερευνητικών κέντρων κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε υποδομές. Δηλαδή, το κράτος δεν πληρώνει αυτά τα λεφτά που χρειάζονται για να πάει μπροστά η έρευνα και να αποδώσει περισσότερα σε βάθος χρόνου. Είπαμε: Ζούμε για τη γρήγορη αρπαχτή, όχι για μακρόπνοους σχεδιασμούς!

· Από παράδοση ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, είχε προσωπικό, κυρίως μόνιμο, για τεχνική υποστήριξη των επιστημόνων. Σήμερα, μετά από 50 χρόνια ζωής, υπάρχει εικόνα διάλυσης, χάρη στην εγκατάλειψη από το κράτος. Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνικοί υπολογιστών υπάρχουν με το σταγονόμετρο. Διάφορες άλλες ειδικότητες, άγνωστες στο πολύ κοινό αλλά απαραίτητες στην έρευνα, έχουν εξαφανιστεί ή υπάρχουν σχεδόν προσχηματικά. Οι πιο πολλοί έχουν πέσει θύματα της εξοντωτικής ταχτικής των εποχικών συμβάσεων, που όλο φοβερίζουν οι καλές μας οι κυβερνήσεις ότι θα τις καταργήσουν και όλο ξαναζωντανεύουν και θεριεύουν, «εις υγείαν του κορόιδου» του Ελληνικού λαού.

· Η έρευνα, το καταλάβαμε πια, είναι μια πολύ επικερδής επιχείρηση, από όπου κι αν το ψάξουμε. Τα λεφτά από τις εκταμιεύσεις των ερευνητικών προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον έτσι κι αλλιώς ισχνό προϋπολογισμό της χώρας. Η ανάπτυξη της έρευνας μας προστατεύει από τα διεθνή αρπαχτικά που σκοτώνονται να μας πουλήσουν ότι σαβούρα δεν μπορούν να ξεφορτώσουν σε ανεπτυγμένες χώρες (Θυμόσαστε τους Ολυμπιακούς και το “συφοράι»;). Η Ευρώπη είναι ένας απέραντος χώρος εργασίας που θα μπορούσε κάλλιστα να απορροφήσει τους νέους Έλληνες ερευνητές, αντί για Ινδούς και Κινέζους … αν μας είχαν απομείνει αρκετοί Έλληνες ερευνητές!
(Κατά τα άλλα, δεν μας ξέρει ούτε ο απέναντι θυρωρός, mr KRAloglou!)
Αλλά τι να τα κάνει αυτά μια κυβέρνηση που μας θέλει όλους να ξεσκονίζουμε Αμερικάνους τουρίστες σε στυλ: “Do you like tzatziki?” στα τερατόμορφα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των πολυεθνικών;
Και δυο ερωτήματα στον καταστροφέα υπουργό.
Κύριε Χατζηδάκη, αντί για διάτρητα και καταγέλαστα επιχειρήματα του τύπου «Θα μειώσουμε τα έξοδα των ΔΣ» και λάσπη εναντίον των «κρατικοδίαιτων χαραμοφάηδων» ερευνητών, μήπως μπορείτε να απαντήσετε σε δυο απλά ερωτήματα:

· Εφόσον είσαστε έτοιμος να πραγματοποιήσετε τις «ανακατατάξεις» σας και τις ανακοινώνετε με τόση αδιαλλαξία και στόμφο, μπορείτε παρακαλώ να δώσετε στη δημοσιότητα ένα σαφές και πλήρες χρονοδιάγραμμα της ανακατάταξης, μια έγκυρη και εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας, που να αναλύει τις ανάγκες που οδήγησαν σ’ αυτή τη λύση, τα οφέλη της αναδιάρθρωσης και την συνακόλουθη οικονομοτεχνική μελέτη, για να πληροφορηθούμε και εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ο «κυρίαρχος» λαός τα προσδοκώμενα επιτεύγματα από αναδόμηση τέτοιας έκτασης, αλλά και πόσο θα κοστίσει όλος αυτός ο χαμός;

· Επίσης μήπως μπορείτε να μας πείτε ποια επιτροπή συμβούλων σας και με ποια προσόντα εισηγήθηκε αυτές τις μεγαλεπήβολες αλλαγές, ώστε να έχουμε κι εμείς την τιμή να δούμε κατά πρόσωπο και να δοξάσουμε τους σωτήρες μας;

Κάτι μου λέει ότι δεν θα πάρω απάντηση. Βάζει κανείς στοίχημα;

Έχει κάτσει κανείς να σκεφτεί τι θα κοστίσουν οι … μετακομίσεις που διατάζει ο κ. Υπουργός, Έτσι γίνεται η «οικονομία»;
Τελικά θα μας διαλύσουνε με τη βούλα. Κάτω από θύελλα κατακραυγής από «ειδήμονες» και «ενήμερους» πολίτες και τους κρωγμούς των δημοσιογραφικών παπαγάλων.
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο που έστειλε η Βασιλική Νάκου, δασοπόνος, μέλος των Οικολόγων-Πράσινων.

3 μέτωπα….

1. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

Οι συνέπειες της διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά, ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.

Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Ζητάμε:

Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.

http://physlib1.physics.auth.gr/

2. Aγαπητοί συνάδελφοι,  
Η έρευνα περνάει δύσκολες ώρες μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει σε τάξη τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην απόφαση αυτή (Δελτίο Τύπου Υπ.Αν., 3/6/09), μαζί με τις λαϊκές αγορές, τα γουναράδικα κ.ά. περιλαμβάνονται και όλα τα εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ερευνητικά ιδρύματα, κατά κύριο λόγο του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, που επιβάλλονται με την απόφαση αυτή, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) η οποία βασίζεται στις σχετικές επίσημες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων. Έτσι προάγονται τα μονοθεματικά ερευνητικά κέντρα εις βάρος των διεπιστημονικών που προτείνει το ΕΣΕΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόσχημα της συρρίκνωσης δαπανών με τη μείωση του αριθμού των Δ.Σ. είναι ανακριβές αφού όλα τα Δ.Σ. των Ε.Ι. είναι άμισθα.
Η απόφαση του Υπ.Αν. στηρίζεται αποκλειστικά στην κοινή επωνυμία των Ινστιτούτων και ταυτίζει αυθαίρετα διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. Η απόφαση αυτή δεν συνοδεύεται από κανένα χρονοδιάγραμμα και δεν βασίζεται σε καμία υλικοτεχνική μελέτη. Η μεταφορά, για παράδειγμα, των 120 βιολόγων του Δημόκριτου και των 30 βιολόγων του ΕΙΕ στο Φλέμινγκ προϋποθέτει την κατασκευή νέου κτιρίου, μιας που το Φλέμινγκ έχει ιδιαίτερα ολιγάριθμο προσωπικό και δεν έχει χώρους να στεγάσει τους νεοφερμένους. Αναρωτιέται κανείς γιατί να μην προταθεί το αντίστροφο, αποφεύγοντας έτσι το κόστος και τους κινδύνους μεταφοράς εξαιρετικά ευαίσθητων εργαστηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης / ΕΙΕ με το νεο-ιδρυθέν (και άρα όχι ακόμη αξιολογηθέν) και ιδιαίτερα ολιγομελές κέντρο «Αθηνά» που στεγάζεται στο Μαρούσι. Το Υπ.Αν. αντί να υποστηρίζει την έρευνα τη συρρικνώνει, σαν να επρόκειτο για μια προβληματική επιχείρηση.
Κεντρικός και ανομολόγητος στόχος του Υπ.Αν. είναι τελικά η εκκένωση του κτιρίου του ΕΙΕ, με σοβαρές συνέπειες στη διεξαγωγή της έρευνας και στην υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τα τρία ανθρωπιστικά Ινστιτούτα του ΕΙΕ, τα οποία πρόκειται να συγχωνευθούν με κάποια από τα Ινστιτούτα του ΕΚΚΕ, ψιθυρίζεται ότι θα μεταφερθούν και αυτά σε άλλο χώρο.
 
Στις αυθαίρετες ενέργειες του Υπ.Αν. αντιστεκόμαστε οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι στα θιγόμενα ερευνητικά ιδρύματα. Μπορείτε να δείτε τα Δελτία Τύπου των ερευνητικών ιδρυμάτων και του Υπ.Αν., τη σχετική αρθρογραφία καθώς και την εισήγηση του ΕΣΕΤ στη σελίδα:

http://www.eie.gr/petition-gr.html .
 
Στην ίδια σελίδα μπορείτε να συμβάλετε στη συγκέντρωση υπογραφών για την υποστήριξη του ΕΙΕ.
 
Σας ευχαριστούμε.

3. Συλλογή υπογραφών για να μην καταργηθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) .

Μπορείτε να υπογράψετε το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας εδώ : http://www2.ekke.gr/signatures.php

 

Τα παρακάτω κείμενα τα έστειλαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των ερευνητικών κέντρων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ( Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι.)

Απόφαση Μονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 12/2002,Αυξων αριθµός.5306
Έδρα: Ε.Κ.Κ.Ε, Μεσογείων 14-18 Τ.Κ. 11510, ( Μέλος Α.Δ.Ε.Δ.Υ )
Προεδρος.: κιν. 6937-444411, e-mail: pgeorg@ath.hcmr.gr

Γεν. Γραµ.: κιν: 6944-328570, e-mail: ktour@ipta.demokritos.gr
ΦΑΞ: 210-6533431

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ.)

Απόφαση µονοµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 6504/2005, Ειδικός αριθµός 738-5737 Έδρα: ΕΙΕ, B.Κωνσταντίνου 48, Τ.Κ. 11635, Τηλ.: 2106478830
Προεδρος.: κιν: 6977-471102, e-mail: aris@iesl.forth.gr
Γεν. Γραµ.: κιν: 6944-633573, e-mail: sofatzidi@pasteur.gr
ΦΑΞ: 2810391481

 

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ                                                     Αθήνα 25-6-2009.
Σύσσωµη η ερευνητική κοινότητα καταγγέλλει και είναι κάθετα αντίθετη στις εξαγγελθείσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Ε.Κ.

·         Γιατί έγιναν πρόχειρα, και χωρίς καµία διαβούλευση µε τους άµεσα ενδιαφερόµενους, δηλαδή τους Ερευνητές, και γενικά τους Εργαζόµενους στην ΄Ερευνα.

·         Αλλά κυρίως γιατί αποβλέπουν, ολοκληρώνοντας µια µακρόχρονη διαδικασία διαδοχικών κυβερνήσεων, στην πλήρη Ιδιωτικοποίηση της Έρευνας, την αξιολόγησή της µε Επιχειρησιακά Κριτήρια, και εργαζόµενους µε Ελαστικές Σχέσεις Εργασίας.

 

Διεκδικούµε:

·         Οι οποίες αναδιαρθρώσεις να γίνουν ύστερα από ενδελεχή µελέτη, και σε διαβούλευση µε τους άµεσα ενδιαφερόµενους που είναι και αυτοί που θα κληθούν να τις εφαρµόσουν, δηλαδή τους Ερευνητές και γενικά τους Εργαζόµενους στην Έρευνα.

·         Να αποβλέπουν στην ενίσχυση του Δηµόσιου και Ακαδηµαϊκού χαρακτήρα της Έρευνας.

Δηλώνουµε ότι:

·         Ο αγώνας µας θα κλιµακωθεί

·         Τα σχέδια διάλυσης της έρευνας δεν θα περάσουν.

Συνάδελφοι

Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για τον κλάδο μας. Πάνω από επτακόσιοι ερευνητές, τεχνικοί και διοικητικοί, σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση, πρωτοφανή για το χώρο της έρευνας διαδήλωσαν μπροστά από τη Γ.Γ.Ε.Τ. και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο ΥΠ.ΑΝ, με πανώ και συνθήματα για να εκφράσουν τη αντίθεση τους στη διάλυση της ελληνικής έρευνας.

Εκεί μετά από αρκετή καθυστέρηση, απόντος του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη, ο Υφυπουργός κ. Ι. Μπούγας δέχτηκε μια τριμελή αντιπροσωπεία από την ΠΟΕΕΚ-Ι, την ΠΟΣΕΕΙΙΔ και την ΕΕΕ (Γεωργίου, Νικολαΐδης, Τάσσος). Του παραδώσαμε το ψήφισμα των τριών συνδικαλιστικών οργάνων που εκπροσωπούν όλους τους εργαζομένους στην έρευνα. Ο Κος Μπούγιας, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις μας στον κ. Χατζηδάκη, με τον οποίο ζητήσαμε συνάντηση. Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην αιφνιδιαστική και χωρίς καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους αναδιάρθρωση η οποία οδηγεί στην αποδιοργάνωση και μαρασμό ενός κρίσιμου τομέα για τη χώρα μας. Διαπιστώθηκε διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη γενική πολιτική για την έρευνα, καθώς εμείς πρεσβεύουμε ότι όποια αναδιάρθρωση θα πρέπει να ενισχύει το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της έρευνας ενώ ο κος υφυπουργός, προφανώς εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική, πρόβαλε το επιχείρημα ότι η έρευνα δεν μπορεί να είναι κρατικοδίαιτη, αγνοώντας το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη (ποσοστό επί του ΑΕΠ).

Εφόσον  η κυβέρνηση επιμένει να προχωρήσει στις αυθαίρετες, ανεδαφικές και εν τέλει αντι-ερευνητικές αναδιαρθρώσεις χωρίς να αρχίσει διάλογο από μηδενική βάση με τους εμπλεκομένους φορείς και εργαζομένους, η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι η κλιμάκωση, και η παραπέρα μαζικοποίηση του αγώνα μας. Κανένας δεν πρέπει να λείψει στον αγώνα αυτό ο οποίος θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής έρευνας!

National Center for Scientific Research ”DEMOKRITOS”
Division of Applied Technologies

Τέλος, ένα κείμενο που δείχνει την πραγματική αξία και προσφορά των ερευνητικών κέντρων στη χώρα μας.

Ανακοίνωση

O Καθ. Peter Grünberg στο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009

O βραβευμένος με το Nobel Φυσικής Καθ. Peter Grünberg του Jülich Research Centre, Germany θα πραγματοποιήσει διάλεξη στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου 2009 που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” από 6-17 Ιουλίου.
Στην ομιλία του με τίτλο “Spin polarization: from the EPR paradox to coupling and Giant Magnetoresistance in layered magnetic structures, την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009 (Κεντρικό Αμφιθέατρο ΕΚΕΦΕ «Δ», ώρα: 10π.μ.), ο διακεκριμένος γερμανός επιστήμονας θα αναφερθεί στην «Γιγαντιαία Μαγνητοαντίσταση (GMR)», μέσω της οποίας οι μαγνητικές πληροφορίες των σκληρών δίσκων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη δραματική αύξηση της ποσότητας δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα σκληρό δίσκο. Σήμερα, η τεχνολογία GMR αποτελεί την καθιερωμένη τεχνολογία η οποία συναντάται σε όλους σχεδόν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σε MP3 players, κτλ.
Για την πρωτοποριακή του έρευνα ο Καθ. Grünberg τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Φυσικής το 2007, από κοινού με τον γάλλο Albert Fert ο οποίος είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη έρευνα στο θέμα αυτό (ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο).

Πηγές
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2007/grunberg-lecture.html
http://www.chemie.de/news/e/71542/
http://www.openscience.gr/node/309
http://www.physics4u.gr/news/2007/scnews3040.html
http://www.infogenesis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=68
Πληροφορίες :
κα Ι. Αποστόλου
ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Γραφείο Εκπαίδευσης,
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ και Νεαπόλεως,
15310 Αγία Παρασκευή, Τηλ: 210 650 3055, Fax: 210 651 0384
e-mail: info@edu.demokritos.gr, http://edu.demokritos.gr/
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΤΕΡΜΑ ΠΑΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, 153 10 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΗΛ.: 210 650 3000, FAX: 210 6510649

Μια ερώτηση κρίσεως, λαέ της ενδόξου Ελλάδας:
Ο αξιότιμος κ. Υπ.ανάπτυξης (συγνώμη, Κατάψυξης ήθελα να πω), έχει πολλές φορές δηλώσει ότι το κράτος θα αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας. Αυτά τα κονδύλια πού θα πάνε;
Σίγουρα όχι στα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα.
Τότε, πού;

Σαν υστερόγραφο:

Τέσσερεις στρατηγοί κινάν και παν
για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν

Μα ο πρώτος από πόλεμο δεν κάτεχε
ο δεύτερος στις κακουχίες δεν άντεχε

ο τρίτος ήταν υποκείμενο γελοίο
κι ο τέταρτος φοβότανε το κρύο
Τέσσερεις στρατηγοί κινάν και πάν
αλλά δεν φτάνουνε ποτέ στο Ιράν


Από τη συλλογή “Τραγούδια από τον Brecht

Οδυσσέας Ελύτης

Μουσική Μάνος Χατζηδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης