Βασικά. ψυχραιμία γάτοι μου. Κατεβείτε από τα κεραμίδια και φτιάξτε νυχάκια. Δεν είναι εθνική συμφορά. Διαβάστε την Αδέσποτη και χαλαρώστε. Και μην μπαίνετε στα ανόητα τριπάκια των ΜΜΕδων που όλα τα ξέρουν. Ναι, είναι φοβερό αυτό το χάλι μας. Μέχρι τις εννέα και μισή το βράδυ το «πειρατικό» ξεκινούσε να το ξαναπάρει και να τρελάνει την Ευρώπη. Ξεκινούσε το ταξίδι μέχρι την κούπα. Και πριν φτάσουμε στα μαύρα τα μεσάνυχτα τι έγινε; Αρχίσαμε τα «εφιάλτης». Γιατί; Γιατί χάσαμε λέει από τους Σουηδούς.

Ποιος εφιάλτης ρε σεις όμως; Δηλαδή αν αυτό ήταν εφιάλτης, τα ντόρτια που έφαγαν οι Ρώσοι από τους Ισπανούς τι ήταν; Το καζάνι της κόλασης; Αράξτε λίγο. Και να είστε δίκαιοι. Πάψτε να τα κρίνετε όλα πάνω στο αποτέλεσμα. Βγάλτε την τσίμπλα από τα μάτια και θα καταλάβετε πως μια χαρά το πήγε το ματσάκι ο Ρεχάγκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια χαρά αντέδρασε και η ομάδα στο γήπεδο. Συμμαζεμένοι σε ένα 3-6-1, χωρίς να υπάρχουν χώροι και απειλή μηδέν ήταν το. σενάριο. Και έτσι πήγε το παιχνίδι. Όπως το είχε στήσει η Ελλάδα. Το ελέγχαμε μια χαρά. Μέχρι τη στιγμή που ο Ιμπραΐμοβιτς εξήγησε γιατί κοστίζει εβδομήντα μύρια γιούρο. Με το δεξί (αριστεροπόδαρος είναι) ο αλήτης από το σημείο που εκτέλεσε. ούτε στο Play Station δεν βρίσκεις δίχτυα. Το έβαλε όμως το παστέλι. Το έβαλε και μαγκιά του. Γιατί είναι πολύ μεγάλος παίκτης. Μια φορά στα εκατό χρόνια τρως τέτοια παστέλια. Δυστυχώς αυτό συνέβη την λάθος στιγμή. Αυτό είναι όλο!

Εκεί χάθηκε το ματσάκι για την Ελλάδα λοιπόν. Και τα υπόλοιπα είναι λόγια να αγαπιόμαστε. Απλά το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα, δεν έχει πια στις τάξεις της έναν Τσιάρτα. Ένα χαφ δηλαδή που η είσοδός του θα αλλάζει την φιλοσοφία του παιχνιδιού σου, όλη. Που θα παίξει κάθετα και θα βγάλει μια πάσα της προκοπής σε όποιον τρέχει σαν το Βέγγο στην επίθεση.

Δεν υπάρχει Τσιάρτας και δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Όταν βρεθείς πίσω στο σκορ, χαίρεται… Δεν μπορεί αυτή η ομάδα να φέρει τούμπα την ροή ενός παιχνιδιού με το υλικό που έχει. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Συν την απουσία της τεστοστερόνης του Ζαγοράκη. Στο γήπεδο φαίνεται ότι όλοι οι διεθνείς «τον Ζιντάν». Κατά τα άλλα, ο Ρεχάγκελ μια χαρά σε φόρμα είναι. Και του Σουηδού του Λάνγκερμπακ του πήρε τα σώβρακα. Άσχετα αν εκείνος πήρε το τριποντάκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λατινικό αξίωμα «Citius, Altius, Fortius» (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) που πρότεινε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν κατά τη «γέννηση» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1894 είναι το σύστημα που εφαρμόζει ο Ρεχάγκελ. Η λέξη κατενάτσιο δεν αρκεί για να περιγράψει τον τρόπο που στήνει την Εθνική Ελλάδας ο Γερμανός. Citius, Altius, Fortius είναι το σύστημα του χερ Ότο λοιπόν και ας μας γιουχάρει όλο το γήπεδο (ουκ ολίγα σφυρίγματα έπεσαν στο γήπεδο για τον τρόπο που παίζαμε) και ας θέλει κάθε ποδοσφαιρόφιλος που δεν είναι έλληνας να σπάσει την τηλεόραση για την κακοποίηση του αθλήματος. Και μην νομίζετε ότι το κάνει από βίτσιο ο Ρεχάγκελ. Αυτούς τους ποδοσφαιριστές έχει και τους χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Δεν μπορεί να παίξει διαφορετικά η Εθνική ομάδα. Πίσω γερά με τσαμπουκά και ό,τι βγει, που λένε και στους καφενέδες. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, τεχνικά, δεν έγιναν καλύτεροι επειδή προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια το θαύμα της Πορτογαλίας. Τσαρούχια ήταν και τσαρούχια παρέμειναν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Απλά τα παλικάρια με την καθοδήγηση του γερμανού έμαθαν να έχουν σωστό προσανατολισμό στο γήπεδο και να το παλεύουν. Και για να τελειώνω σιγά  – σιγά, θα τολμήσω να πω ότι η Εθνική είχε την ατυχία να παίξει πρώτο, το πιο δύσκολο ματς στον όμιλο της. Η Σουηδία με τον τρόπο που αγωνίζεται (μοιάζει λίγο με το δικό μας αλλά έχει μερικούς ποδοσφαιριστές που χτυπάνε το τόπι πιο γλυκά), είναι πιο δύσκολο να την αντιμετωπίσει ο Ότο. Η Ρωσία που παίζουμε το Σάββατο και η Ισπανία  την προσεχή Τετάρτη, σε επίπεδο τακτικής είναι ομάδες που ταιριάζουν στο σύστημα Citius, Altius, Fortius του Ρεχάγκελ.

Ps1: Οφείλω να ομολογήσω ότι το μεγαλύτερο καλό που έχει κάνει ο Ρεχάγκελ είναι που έκανε όλους τους Έλληνες να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Τα πρωινάδικα είναι η μεγαλύτερη απόλαυση την επόμενη μέρα από τους αγώνες. Και ειδικά η Μενεγάκη με τις θεϊκές της ατάκες. «Μας σφύριξε λάθος γκολ ο Ιμπραΐμοβιτς», ή «επιθετικό ποδόσφαιρο είναι όταν οι παίκτες τρέχουν πιο πολύ». Πώς μας δονεί της Μενεγάκη η φωνή.

Ps2:  Μελαχρινή στο πρωινό του Αντέννα που θέλει να γίνει Μενεγάκη αλλά δεν το έχει το κορίτσι. «Δεν έμπαινε η μπάλα μέσα» είπε το κορίτσι δανειζόμενο μια ποδοσφαιρική φράση στην προσπάθεια της να εξηγήσει την ήττα. Για να μπει η μπάλα μέσα κοπελιά πρέπει να εισέλθεις στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας και να επιδιώξεις να βάλεις το τόπι στα δίχτυα. Η Εθνική Ελλάδας με την Σουηδία ανακάλυψε νάρκες στην μεγάλη τους περιοχή.

Ps3: Μάρω Λύτρα, τραγουδίστρια και σύντροφος – και πρώην του Καραφώτη – του Αμανατίδη, ποδοσφαιριστή της Εθνικής. «Μου είπε ότι το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και όλοι είναι αγαπημένοι μεταξύ τους. Όχι όπως πριν από τέσσερα χρόνια, που οι παίκτες δεν είχαν καλές σχέσεις». Τι είπες τώρα, βρε κοπελιά. Δεν παίρνεις κάνα μικρόφωνο να το λικνίσεις το κορμί;

Ps4: Το τσάρτερ της χαράς που κουβάλησε τα αγαπημένα πρόσωπα των παικτών θα αποδειχτεί στο τέλος το αδύνατο σημείο. Ανάλογες κινήσεις στην Πορτογαλία δεν είχαμε.

Ps5: Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι να βλέπεις το ματς στο σπίτι παρέα με γυναίκες. Φωνή εκφωνητή: «Όλη η αεροπορία της Ελλάδας στην περιοχή των Σουηδών για το κόρνερ». Και εδώ πέφτει η θεϊκή ατάκα από Κλειώ που σβήνει κάθε Μενεγάκη: «Έχουμε στείλει και φαντάρους στην εξέδρα;» Άντε γειάααα. Ρεχάγκελ σε λατρεύω.

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης