Πιστεύω πως κάποιος κάπου σχεδιάζει τις ζωές μας με γεροντοκορίστικη σχολαστικότητα.

Πείτε τον μοίρα, πείτε τον Θεό! Αδιάφορο…

Όταν γεννιέται ένα παιδί ευχόμαστε να είναι «καλότυχο»… και σε τούτη την ευχή περιλαμβάνεται ό,τι καλό μπορεί  έχει σχεδιάσει ο Αόρατος για έναν άνθρωπο… Γιατί ο Αόρατος υπάρχει. Τον «βλέπουμε» σε μια σειρά συγκυριών και συμπτώσεων στη ζωή μας, που μόνο… συμπτώσεις δεν είναι…

Οι συνειρμοί αυτοί μου γεννήθηκαν όταν άρχισα να γράφω την ιστορία της οικογένειας Παναγούλη. Οι σύγχρονοι και οι πολύ νέοι ξέρετε μόνο τον Αλέκο Παναγούλη. Εμείς οι παλαιότεροι θυμόμαστε γενικά αυτή την ξεχωριστή οικογένεια με προεξάρχουσα την μάνα του, την Αθηνά.

Συνήθως οι μάνες διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας να είναι μετριοπαθή, πρακτικά, να αντιμετωπίζουν τη ζωή με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον… Φέρνουμε στον κόσμο μικρούς θεούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (δηλαδή άνω θρώσκοντες) και τους διαπαιδαγωγούμε  πως θα γίνουνε …ανθρωπάκια.

Η Αθηνά αντίθετα γέννησε ανθρώπους και τους διαπαιδαγώγησε να γίνουνε ανθρώπαροι, ήρωες, μπροστάρηδες… Γιατί έτσι ήταν και η ίδια … Επαναστάτρια, μπροστάρισα… καλό σκαρί…. Κύτταρο, απόγονος οπλαρχηγών του 1821. Είχε γεννηθεί το 1909.

-«Τι ζώδιο είσαι;» τη ρώτησα κάποτε .

Ήταν θρήσκα…  Δεν πίστευε σε αυτά, αλλά μου είπε ότι πρέπει να γεννήθηκε Μάρτιο. Κάναμε υπολογισμούς, γιατί είχε γεννηθεί πριν την αλλαγή του Ιουλιανού ημερολογίου σε Γρηγοριανό…

Υπολογίσαμε πως είχε γεννηθεί στις 25 Μαρτίου, ημέρα ορόσημο της Ελληνικής επανάστασης…

Γελάγαμε τότε… Αλλά προσέξτε πως έπαιξε με την ζωή αυτής της γυναίκας ο Αόρατος: Πέθανε στις 14 Ιουλίου του 1991…

14 Ιουλίου είναι ημέρα ορόσημο της Γαλλικής Επανάστασης: Η κατάληψη της Βαστίλης.

Και όλοι σεβόμαστε την Γαλλική Επανάσταση, γιατί ενέπνευσε τις άλλες εθνικές επαναστάσεις που ακολούθησαν και πρώτα απ’ όλες την Ελληνική.

Θα μου πείτε «σύμπτωση». Αλλά για θυμηθείτε πόσες συμπτώσεις έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις ζωές σας.

Προσωπικά φοβάμαι τον αριθμό 29… Πολλά μου είχαν συμβεί σε 29ες ημέρες των μηνών… Πιστεύω ότι θα πεθάνω στις 29 του μηνός και ημέρα Κυριακή… Όσοι είστε λάτρεις του Παράδοξου φυλάξτε αυτό το «Θυμάμαι» και δείτε αν έχω δίκιο… Δεν μπορούμε να βάλουμε στοίχημα, γιατί θα σας… ρίξω.

Ψάχνω γενικά παγκόσμια γεγονότα που έχουν σχέση με το 29. Βρήκα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453. Ναι, είναι σημαντική, γιατί σηματοδοτεί την αλλαγή του Παγκοσμίου χάρτη επί 400 και πλέον χρόνια, με την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκτατορίας.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1929 έγινε το μεγάλο κραχ στην Αμερική με τραγικές επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία και με αποκορύφωμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν λέω για τους πρόσφατους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες…  Ας τους να πάνε.

Έφυγα από το θέμα και πάλι, ε;

Αλλά με το «Θυμάμαι» κουβεντούλα κάνω μαζί σας, κάθε Κυριακή… το κουβεντολόι έχει αυτή την ελαστικότητα: Να λοξοδρομείς και να επανέρχεσαι…

Επανέρχομαι λοιπόν στους Παναγούληδες και σκέπτομαι με πικρία πόσο μικρόψυχοι και δειλοί και αγνώμονες είμαστε οι άνθρωποι…

Όταν λιποτάκτησε ο Αλέκος, όταν χάθηκαν τ’ αγόρια και η οικογένεια μπήκε στη «μπλακ-λιστ» των συνταγματαρχών το σπίτι των Παναγουλήδων άδειασε… Το κουδούνι σταμάτησε να χτυπά… Το τηλέφωνο βουβάθηκε… Τα τραπέζια ξεστρώθηκαν… Οι μόνοι ευτυχισμένοι ήσαν τα… κοκκόρια και οι κότες της κυρα- Αθηνάς που άλλοτε «θυσιαζόντουσαν» για να περιδρομιάσουν οι καλεσμένοι της.  «Ο φόβος φυλάει τα έρημα». Εκεί στηρίζονται οι Τυρανίες και ανθούσαν και ανθούν και θα… ανθούν όσο υπάρχουν άνθρωποι.

Το 1969 πέθανε ο αρχηγός της οικογένειας, ο αντισυνταγματάρχης Βασίλης Παναγούλης. Η Αθηνά δεν ειδοποίησε κανέναν… Τον έθαψε ολομόναχη στο Β’ Νεκροταφείο…

Αργότερα όταν ήρθε μαυροφορεμένη- χήρα αυτοσατιρίστηκε  για εκείνη την μοναχική ώρα.

-Δεν ήμουν μόνη… Οι ασφαλίτες που είχαν έρθει να «κατασκοπεύσουν» ήσαν περισσότεροι από τον κόσμο που έρχεται σε μία μέση κηδεία… Έλεγαν ανέκδοτα και γελούσαν… Μόλις που άκουσα από τον παπά, που ήταν κι αυτός φοβισμένος, το «Αιωνία του η Μνήμη».

Θα μου πείτε: «Γιατί τόσες λεπτομέρειες από τη ζωή της οικογένειας Παναγούλη;» Θα απαντήσω:

-Γιατί είναι οικογένεια ορόσημο

-Γιατί οι καιροί είναι πονηροί

-Γιατί μία παγκόσμια αφανής δικτατορία βάζει τις βάσεις για την υποδούλωση των λαών.

-Γιατί περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της Παγκόσμιας ιστορίας έχουμε ανάγκη από μπροστάρηδες και τρελούς. Από Αλέκους Παναγούληδες…

Αλλά αναλυτικά για τον Αλέκο θα σας μιλήσω στο επόμενο «Θυμάμαι»

Τον προδικτατορικό Αλέκο της επταετίας 1960-1967.

Τον Αλέκο της φυλακής 1968-1973 και τον Αλέκο της Μεταπολίτευσης1973-1976.

Τις 3 τελευταίες μέρες της ζωής του, από 29 Απριλίου 1976 μέχρι 1η Μάη, που άνανδρα του στέρησαν τη ζωή και στέρησαν την Ελλάδα από έναν σπάνιο άνδρα, πάνω στο λουλούδημα της ζωής του, στα 37 του χρόνια.