Ακούστε πλάκα…Έγραψα ένα θεατρικό έργο – μια μαύρη, κατάμαυρη, ανατριχιαστική κωμωδία- όπου μια παρέα φίλων αποφασίζει να κόψουνε το τσιγάρο, όχι μόνο γιατί δεν αντέχουνε άλλο τις «βλαβερές συνέπειες του καπνού», αλλά και γιατί με τα νέα νομοθετικά μέτρα και την απαγόρευση του καπνίσματος θα βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις, τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά.

Στους διαλόγους λέγονται όλ΄αυτά που ξέρουμε για τον εθισμό στη νικοτίνη, την ντοπαμίνη, τις αρρώστιες, τις καπνοβιομηχανίες  κλπ..κλπ..

Κωμωδία είναι, είπαμε. Το διάβασα, λοιπόν, σ΄έναν κορυφαίο πρωταγωνιστή μας, παρουσία και του θεατρώνη του, οι οποίοι είπαν αμέσως: «Τρελός είσαι; Αυτό το έργο δεν μπορεί να ανέβει, γιατί δεν θα πατήσουν στο θέατρο οι καπνίζοντες, οπότε θα παίζουμε σε άδεια καθίσματα.» Έμεινα κάγκελο! Το είπαν με τόση σιγουριά που δεν μπόρεσα να τους μεταπείσω με κανένα επιχείρημα. Κι εγώ που πίστευα ότι τώρα που αρχίζουν τα μέτρα ενάντια στο κάπνισμα, το έργο μου θα γινόταν ανάρπαστο!

Μέχρι και ο Αβραμόπουλος θα το χρηματοδοτούσε, οι Δήμοι για το καλό των δημοτών τους, οι καρδιοχειρουργοί, οι πνευμονολόγοι, ακόμη και οι…καπνίζοντες, μια και θα γελούσαν με τα χάλια τους.

Στο συρτάρι, λοιπόν. Αναμένοντας κάποιους φανατικούς αντικαπνιστές- ηθοποιούς και επιχειρηματίες – που θα το αναλάβουν εργολαβία και θα το παίζουν για χρόνια.

(Έχω ακούσει ότι στη Ρόδο υπάρχει ένας «νο σμόκινγκ» σύλλογος. Παιδιά, είσαστε να το ανεβάσουμε; Τέσσερις ηθοποιούς θέλω…Κωμίκες. Δυο άντρες, δυο γυναίκες.)

………………………………………………………………………………

Και ας περάσουμε στα σοβαρά μαντάτα. (Αυτά που παραθέτω – και άλλα πολλά – τα έχω πάρει από διαβάσματα βιβλίων, εγχειριδίων, άρθρα στον τύπο και από το ίντερνετ.)

Κατ’ αρχήν – απ΄,τι γνωρίζω-ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις». Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και ανάμεσα στις 3 πρώτες στον κόσμο σε ποσοστό καπνιστών και κατανάλωση τσιγάρων! Κάθε χρόνο πεθαίνουν 20.000 Έλληνες εξαιτίας του καπνίσματος κι ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνει. Τα παιδιά ξεκινούν πλέον να καπνίζουν στην ηλικία των 10 ετών! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου το 70% των νεαρών Ελλήνων καπνίζει!

Απίστευτοι αριθμοί! Το κάπνισμα είναι ένα σημαντικότατο ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Οι αρμόδιοι των υπουργείων θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν το θέμα με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ! Αντί γι’ αυτό ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα νόμο, που απ’ τον τίτλο του και μόνο είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι έχει στόχο να ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ το όλο θέμα και να διαιωνίσει τα προβλήματα.

Άρθρο 2 –του νομοσχεδίου : “Απαγορεύεται η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων”

… “εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού”

ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ. ΒΓΑΛΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ…

– Άρθρο 3: “…Απαγορεύεται πλήρως από 1ης Ιουλίου 2009 το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους…” κλπ, όμως “…μετά τη θέση σε ισχύ της απαγόρευσης … δύναται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται…” κλπ “…με άδεια που θα δίνεται από τους οικείους δήμους…”

ΔΗΛΑΔΗ 1) ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.

2) ΕΚΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Η δημιουργία του προβλήματος

Ο καπνός που παράγεται από την καύση του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4800 προϊόντα. Αρκετά από αυτά είναι τοξικά και 70 από αυτά είναι καρκινογόνα.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις σωματιδιακές και τις πτητικές ή αέριες. Οι γνωστότερες σωματιδιακές είναι η πίσσα , η νικοτίνη και το νερό. Ενώ οι πτητικές είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου, το υδροκυάνιο, οι πτητικές νιτροζαμίνες, οι ακρολείνες και εκατοντάδες άλλες.

Η νικοτίνη μαζί με το συχνά προστιθέμενο βενζόλιο είναι οι βασικοί παράγοντες εθισμού. Χωρίς αυτές τις ουσίες εύκολα θα μπορούσε ένας καπνιστής να κόψει το κάπνισμα. Θεωρείται υπεύθυνη και για τα οξέα καρδιακά επεισόδια που αποδίδονται στο κάπνισμα.

Η πίσσα μέχρι πρότινος θεωρείτο ως η μόνη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Περιέχει πολλούς υδρογονάνθρακες πολλοί από τους οποίους είναι καρκινογόνοι.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι καθαρά τοξικό. Προσκολλάται στην αιμοσφαιρίνη στη θέση που μεταφέρεται το οξυγόνο και μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στο σώμα. Σε ασθενείς με ισχαιμία του μυοκαρδίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση.

Το μονοξείδια του αζώτου και τα άλλα οξείδια του αζώτου ενεργοποιούν τα μονοκύτταρα στον πνεύμονα τα οποία παράγουν ελεύθερες ρίζες που στη συνέχεια τον καταστρέφουν. Αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εμφύσημα είναι τα φυσικά επακόλουθα.

Ανθρακένιο, βενζοπυρένιο και πτητικές νιτροζαμίνες έχει αποδειχτεί από πειράματα σε ζώα ότι είναι καρκινογόνες.Το υδροκυάνιο και η ακρολείνη βλάπτουν κυρίως το κροσσωτό επιθήλιο αλλά και σε όποιο άλλο κύτταρο εισχωρήσουν, ιδίως το υδροκυάνιο, σταματά οριστικά την αναπνοή την αναπνοή του κυττάρου το οποίο νεκρώνεται.

Στην Ελλάδα καπνίζει το 45% του πληθυσμού.

Ημερησίως καταναλώνονται 30.000.000 τσιγάρα περίπου.

Το κράτος εισπράττει ένα δις ευρώ ετησίως.

Στη μεγέθυνση του προβλήματος έχουν συμβολή.

– Η διαφήμιση που ταυτίζει ωραίες στιγμές τη ζωής με το κάπνισμα

– Οι παραπλανητικές τακτικές των καπνοβιομηχανιών που με τα τσιγάρα “light”, “ultra light” δεν ενδιαφέρονται τόσο για την υγεία των καπνιστών όσο για την επικίνδυνη θέση στην οποία θα περιερχόταν αν αυτοί οι άνθρωποι αποφάσιζαν να κόψουν το τσιγάρο.

-Τα πρότυπα (γονείς, δημόσια πρόσωπα, «είδωλα») που επηρεάζουν καπνίζοντες τις αποφάσεις και τις επιλογές των νέων κυρίως ανθρώπων

– Οι καπνιστικές συνήθειες των φίλων.

– Η αύξηση των γυναικών καπνιστριών.

– Η περιέργεια ιδιαίτερα των παιδιών.

– Η συνήθεια και ο μιμητισμός.

– Η χαλαρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

 Καταπολέμηση του καπνίσματος

– ο καπνιστής θα πρέπει να θέλει να απαλλαγεί από την καταστρεπτική συνήθεια του καπνίσματος

– να διαλέξει την κατάλληλη στιγμή ( μετά από σύσταση γιατρού η κάποια ασθένεια).

– άμεση διακοπή έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά η σταδιακή μείωση.

– να βρίσκεται σε ευνοϊκό περιβάλλον (να σταματήσει το κάπνισμα ταυτόχρονα με ένα συνάδελφο).

– να εξαφανίσει τασάκια, αναπτήρες κλπ και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με το τσιγάρο ( κοινωνικές εκδηλώσεις όπου κυριαρχεί το κάπνισμα)

– να αναπνέει βαθιά όταν αισθάνεται την ανάγκη να καπνίσει

– να βελτιώσει τη διατροφή του, να αποφεύγει καφέ, αλκοόλ, μπαχαρικά, βαριά φαγητά, να πίνει πολύ νερό ανάμεσα στα γεύματα και να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B

– να κοιμάται αρκετά

– να τονώνει την κυκλοφορία του αίματος με συχνά ντους, γρήγορο βάδισμα και σωματική άσκηση,

– να γράφει και να βλέπει συχνά γιατί θέλει να κόψει το κάπνισμα (π.χ. γιατί το απαιτεί η οικογένεια του (σύζυγος, παιδιά), για οικονομικούς λόγους, για λόγους υγείας…)

Υ.Γ. Λοιπόν, τι λέτε; Θα το κόψουμε ή θα μας κόψει;