Όλες οι πολιτειακές κυβερνήσεις, Φιλελεύθερες και Εργατικές, απέρριψαν το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Τζούλιας Γκίλαρντ για μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση με ένα κονδύλι ύψους 14,5 δισ. δολαρίων.

Μετά την αποτυχημένη συνάντηση που είχε η κ. Γκίλαρντ με τους πολιτειακούς πρωθυπουργούς, η ίδια δήλωσε ότι θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον καθένα, ελπίζοντας να τους μεταπείσει και να δεχθούν τις προτάσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή πρωθυπουργός, φανερά απογοητευμένη, είπε ότι οι πολιτείες έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου να έρθουν σε συμφωνία με την Καμπέρα. Εικάζεται ότι οι πολιτείες που έχουν Φιλελεύθερες κυβερνήσεις πιέστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ να χρονοτριβήσουν προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κυριότερος λόγος που οι πολιτείες δεν αποδέχονται τις προτάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ότι και αυτές θα πρέπει να διαθέσουν κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος. Οι πολιτειακοί πρωθυπουργοί δήλωσαν, πάντως, διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον διάλογο με την Καμπέρα, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κονδύλια.

Οι μεταρρυθμίσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την παιδεία στηρίζονται στις εισηγήσεις της έκθεσης Gonski για την ποιοτική αναβάθμιση της κρατικής παιδείας και την παροχή ίσων δυνατοτήτων στα παιδιά εχόντων και μη γονέων να φοιτούν σε επαρκή κρατικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επιτροπή Gonski διαπίστωσε ότι η ποιοτική εκπαίδευση είναι προνόμιο των εχόντων παρά το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρηματοδοτείται από τους φόρους και των βιοπαλαιστών και των μισθοσυντήρητων πολιτών.

Τα παιδιά με τις χαμηλότερες επιδόσεις -αγνοουμένων των εξαιρέσεων- φοιτούν σε κρατικά σχολεία διότι είναι παιδιά βιοπαλαιστών ή μισθοσυντήρητων γονέων, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά ασθενών ή άνεργων γονέων.

Έτσι, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε δαπάνη 14,5 δισ. δολαρίων την προσεχή εξαετία για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Η επιδότηση κατά μαθητή θα αυξάνεται στα σχολεία όπου φοιτούν Αβορίγινες μαθητές, μαθητές από «χαμηλά» κοινωνικά στρώματα και μαθητές με περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ή και μαθητές με υψηλές επιδόσεις.

Από τα 14,5 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, τα 12,1 θα διατεθούν σε κρατικά σχολεία, 1,4 δισ. στα καθολικά σχολεία και 1 δισ. στα ανεξάρτητα.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι η χρηματοδότηση της παιδείας θα αναπροσαρμόζεται με το κόστος ζωής, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα των σχολείων να προγραμματίζουν δραστηριότητες χωρίς κίνδυνο μείωσης των πόρων τους.

Όπως αναμενόταν, το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της παιδείας προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Πάντως, ο ομογενής γραμματέας του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών, ο Άγγελος Γαβριελάτος, δηλώνει ότι «η αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης της παιδείας είναι αναγκαία για την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά της Αυστραλίας».

Διευθυντές σχολείων δηλώνουν ήδη ότι η αύξηση της κατά κεφαλήν επιδότησης των μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων θα επιτρέψει στα σχολεία τους να βελτιώσουν την ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα τα οποία θα ανταποκρίνονται πλήρως σε όλες τις ανάγκες των μαθητών τους, καθώς και στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των καιρών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης