Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλες μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για την εξομάλυνση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων, εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Κοσόβου με διάφορες ανακοινώσεις το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Hashim Thaci, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία, εκτιμώντας πως αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να «επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου του Κοσόβου, Atifete Jahjaga, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδαιότητα της αποκατάστασης της συνεργασίας και των διπλωματικών σχέσεων με τη Σερβία, εξέλιξη που θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δύο λαών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου ανακοίνωσε πως «η συμφωνία σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15 σημεία, με τα οποία καθορίζεται μεταξύ άλλων ο βαθμός αυτονομίας του βόρειου τμήματος του Κοσόβου, όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα προνόμια που παραχωρούνται στους Σέρβους της περιοχής είναι να διορίζουν τους αστυνομικούς διοικητές στις περιοχές όπου πλειοψηφούν, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία Εφετείου, που θα εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό υποθέσεις πολιτών σερβικής καταγωγής. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί εισιτήριο για τη Σερβία, που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «αγκαλιά». Όπως μετέδωσε το euronews, είναι πολύ πιθανό τον προσεχή Ιούνιο το Βελιγράδι να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλω να τους συγχαρώ για την αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους μήνες και το κουράγιο που έχουν. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ότι και οι δύο κάνουν ένα βήμα μπροστά και έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη», εξήγησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενώσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Catherine Ashton.

Η συμφωνία υπεγράφη και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες δεσμεύτηκαν να δώσουν την τελική τους απάντηση μέσα σε δύο ημέρες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης