Οι καθημερινές υποχρεώσεις των γονιών, ειδικότερα, το φορτωμένο πρόγραμμα της μητέρας, προκαλεί υπερένταση και αδυναμία διατήρησης ήρεμου 24ώρου. Η δουλειά της μητέρας εκτός σπιτιού, τα ψώνια, η καθαριότητα, το μαγείρεμα, τα πάρτι των παιδιών, τα φροντιστήρια και η μελέτη των μαθημάτων στο σπίτι, καθώς και οι πιθανές μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών, είναι κάποιες από τις φροντίδες της μάνας. Σίγουρα, μετά από αρκετό καιρό, η Μάνα κουράζεται και αρχίζει να ψάχνει για βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τις φροντίδες της για το σπίτι. 

Όλοι αγαπάμε τα παιδιά μας. Όμως κάθε γονιός φτάνει κάποια στιγμή σε σημείο εκνευρισμού! Και τότε είναι που ψάχνει μια δικαιολογία για να ξεφύγει λίγο από την υπερένταση και να βρει έστω και λίγα λεπτά ηρεμίας. Σήμερα λοιπόν, σκέφτηκα να φροντίσουμε την κουρασμένη και εκνευρισμένη ΜΗΤΕΡΑ, με λίγη ψυχολογική τόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια και με παραδείγματα, να δώσω απαντήσεις στις απορίες και τις ερωτήσεις που, άλλωστε, είναι σχεδόν οι ίδιες από τους γονείς:

Να έχετε εμπιστοσύνη στον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας

«Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το χαρακτήρα του. Οι γονείς ξέρετε καλύτερα το χαρακτήρα του παιδιού σας. Μην ανησυχείτε για το τι λένε οι παππούδες, οι γείτονες ή οι καθηγητές, για τον τρόπο που το ανατρέφετε. Εσείς ακολουθείστε τις γνώσεις και, βασικά, το ένστικτό σας. Στην περίπτωση που θα χρειαστείτε ενίσχυση και βοήθεια, μόνο ο Ειδικός Επιστήμονας που έχει μελετήσει σε βάθος και έχει ασχοληθεί με την Ψυχολογία, ξέρει να σας συμβουλέψει με ακρίβεια. Ρωτήστε τον».

«Κυρία Λαγουμίδη. Αυτά που γράφετε είναι άκρως διαφωτιστικά και θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επεμβάσεις των παππούδων στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας;

β) πώς μπορώ να καταλάβω γιατί δυσκολεύεται το παιδί μου στο διάβασμα (κυρίως στη γραφή) το παιδί μου στην ηλικία των 9 ετών;».

-Σας διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι γονείς έχουν όμοια ερωτήματα. Ας δούμε τις απαντήσεις. Οι γιαγιά και ο παππούς έxουν προσφέρει, αρχικά, σε εσάς τον ενήλικα, με συνέπεια να έχετε σήμερα την προσωπικότητά σας, αλλά και στο/στη σύζυγο –τον άνθρωπο που δεχτήκατε και παντρευτήκατε. Βέβαια, η κοινωνία αλλάζει και επιστήμη της ψυχολογίας εμπλουτίζει τα πορίσματά της. Συνεπώς οι παππούδες οφείλουν να ενημερώνονται από εσάς τους γονείς, και να ακολουθούν στα όρια που τους θέτουν τα παιδιά τους ως προς το εγγονάκι. Να θυμόσαστε ότι ΑΓΑΠΑΝΕ το παιδί σας, βέβαια, με τον δικό τους τρόπο. Δείξτε τους πιο “δρόμο” να ακολουθήσουν.

Όσο για το β’ ερώτημα, υπάρχει τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας. Υπάρχει το ΑθηνάΤεστ, σταθμισμένο, ελληνικό, ψυχολογικό τεστ, για ηλικίες 4,5-9,5 ετών. Προτείνω να συμπληρώσει το ΑθηνάΤεστ με κάποια εξειδικευμένη Παιδαγωγό – Σύμβουλο Παιδιού, προκειμένου σίγουρα και συγκεκριμένα, να μάθετε με ποιο τρόπο εκπαίδευσης, μπορεί να μάθει ο γιος σας πιο εύκολα και να αναδειχθούν τα χαρίσματά του.

Ξέρετε ότι το παιδί σας είναι έξυπνο και έχει την ικανότητα να μάθει τα πάντα. Με την έκθεση που λαμβάνετε με το ΑθηνάΤεστ, βλέπετε ποιος είναι ο εξατομικευμένος τρόπος εκπαίδευσης για το παιδί σας.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλη την οικογένεια. Είμαι στη διάθεσή σας να βοηθήσω όποτε χρειαστεί.

Μαριάννα Λαγουμίδη, Σύμβουλος Παιδιού Παν/μίου Λονδίνου, με εξειδίκευση στη Δυσλεξία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης