ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποδόσφαιρο, πολιτικά, είναι ο τρόπος χειραγώγησης της μάζας. Δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται και για πολιτικούς σκοπούς.

Από το «θαύμα της Βέρνης» με το επίτευγμα της Γερμανίας και την κατάκτηση του κυπέλου, μέχρι το Χέυζελ και την απόφαση της Θάτσερ να απαγορεύσει την έξοδο των αγγλικών ομάδων στην Ευρώπη με τεράστιο οικονομικό κόστος, το ποδόσφαιρο ασκεί και πολιτική.

Παντού, σε όλο τον κόσμο οι … ποδοσφαιρικές τραγωδίες, ανάγονται πολλές φορές σε μεγαλύτερες από εθνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι όμως θέμα κουλτούρας και πολιτισμού το πώς θα διαχειριστείς την ήττα.

Στην Βραζιλία για παράδειγμα όταν η εθνική ομάδα έχασε το κύπελλο από την Ουρουγουάη, δεν ξέρω πόσοι αυτοκτόνησαν ή σκοτώθηκαν από τα επεισόδια. Στην Ελλάδα όταν η δική μας εθνική έχασε από την Τουρκία στο Καραισκάκη, κάποιοι μίλησαν για εθνική ντροπή και ταπείνωση. (γνωστές και οι δηλώσεις Γιακουμάτου τότε).

Ποτέ, μα ποτέ δεν θα καταλάβουμε  ότι αυτό που παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, είναι ένα παιχνίδι. Με πιτσιρίκια που τρέχουν πίσω από μια μπάλα με κοντά παντελονάκια. Όπως αυτό που κάναμε εμείς παιδιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και κανένας υποβιβασμός ή ήττα δεν στοιχειοθετεί Εθνική τραγωδία.

Ναι, η ΑΕΚ είναι ιστορική ομάδα που θα πέσει το πιθανότερο στην δεύτερη κατηγορία. Το ίδιο ήταν και ο Άρης που έπεσε μερικά χρόνια πριν. Και η Λάρισα. Κι ακόμη και η Νότιγχαμ Φόρεστ, που βολοδέρνει στις κατώτερες  κατηγορίες της Αγγλίας, ενώ έχει κατακτήσει δύο κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης!

Αν δεν έχεις ομάδα και λεφτά, δεν μπορείς να διατηρηθείς σε υψηλό επίπεδο. Απλά τα πράγματα. Πώς να ζήσει το μικρό μπακάλικο, δίπλα στο Σούπερ μάρκετ; Θα κλείσει.

Απλοί νόμοι της αγοράς. Από τη στιγμή που και το αθώο παιδικό μας παιχνίδι, το ποδόσφαιρο, έχει γίνει από τις πιο επαγγελματικές κατηγορίες στον κόσμο με τεράστια έσοδα και έξοδα.

Όσο για τις εγχώριες κόντρες εσωτερικής κατανάλωσης, και τα ντέρμπι του ανύπαρκτου θεάματος και της χαμηλής δυναμικότητας, καλό θα είναι να προβληματίσουν τους «λεφτάδες» ιδιοκτήτες των ομάδων και να καταλάβουν πως ο κόσμος  έχει πολλά προβλήματα που η μπάλα πια δεν είναι πολυτέλεια για διασκέδαση. Δεν του περισσεύει το 20ευρω να πάει να δει αυτά τα χάλια.

Οι μεν Παναθηναϊκοί παράγοντες να καταλάβουν ότι με … πορδές αυγά δεν βάφονται, οι δε ολυμπιακοί, πως αν συνεχίσουν έτσι που στα μισά παιχνίδια φέτος στο Φάληρο αποδοκιμάστηκαν, του χρόνου θα παίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων.

Αλλά, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, the show must go on, που έλεγε και ο αείμνηστος.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης