Με γεμάτη ατζέντα έφθασε σήμερα στη Σεούλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, λίγες μόνο ώρες μετά τις αποκαλύψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να εξοπλίσει με πυρηνική κεφαλή έναν βαλλιστικό πύραυλο.

Τον Κέρι υποδέχθηκε αντιπροσωπεία ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν η πρόεδρος Παρκ Γκουέν-χίε και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Μπιουνγκ-σε. Διεθνείς αναλυτές ανησυχούν πως η παρουσία του στη Νότια Κορέα ενδεχομένως να συνοδευτεί από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, καθώς η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει τον έναν χρόνο παραμονής στην εξουσία του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-ουν. Ήδη, στις ανατολικές ακτές έχουν τοποθετηθεί συστοιχίες πυραύλων που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 3.500 χλμ., βεληνεκές που μετατρέπει αυτομάτως σε ενδεχόμενους στόχους τις αμερικανικές βάσεις στη νήσο Γκουάμ καθώς και περιοχές της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει συζητήσεις και για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τη Νότια Κορέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία της ένωσης «Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού» (TPP), όπου θα ισχύουν ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Στη Νότια Κορέα ο Τζον Κέρι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 11:41

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρηνική απειλή στην Κορεατική, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 01:31

Χαμόγελα στην Ουάσινγκτον για το ενδιαφέρον ένταξης της Ν. Κορέας στη ζώνη TPP, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 01:17

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης