Ολοένα και κλιμακώνεται η αιματηρή δράση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κόμματος «Τζαμάατ-ε-Ισλαμί» του Μπαγκλαντές, μετά την καταδίκη στις 28 Φεβρουαρίου του αντιπροέδρου του, Ντελαβάρ Χοσάιν Σαγίντι, σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της χώρας, το 1971.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 40 ημέρες των σφοδρών συγκρούσεων στην ασιατική χώρα, με την Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να ανεβάζει αυτό τον αριθμό σε 98 θύματα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Η δραστηριότητα των ισλαμιστών τρομοκρατών περιλαμβάνει βίαιες διαδηλώσεις, επιθέσεις σε αντιφρονούντες, πυρπολήσεις ινδουιστικών ναών και πρόκληση ταραχών, που εχουν δημιουργήσει χάος στη χώρα και απειλούν, όπως θεωρούν πολιτικοί αναλυτές, να δημιουργήσουν μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου μέσα στο Μπαγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από λίγα 24ωρα, εκατοντάδες χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα με αίτημα να περάσει η κυβέρνηση έναν νόμο κατά της βλασφημίας. Μάλιστα ζητούν να καταδικάζονται σε θάνατο ακόμα και οι bloggers που με τα σχόλιά τους στο διαδίκτυο προσβάλουν το Ισλάμ. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν οι ισλαμιστές συγκρούστηκαν σε κεντρικό πάρκο της πόλης με μια ομάδα φοιτητών, που διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Επίσης, προ ημερών σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του εξτρεμιστικού «Τζαμάατ-ε-Ισλαμί» και δυνάμεων της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι τρεις θάνατοι σημειώθηκαν στη βόρεια περιοχή Τσαπάι Ναουμπγάντζ, όπου αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αμυνόμενοι όταν τους επιτέθηκαν ακτιβιστές του ισλαμικού κόμματος. «Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συλλάβουν ανθρώπους που συμμετείχαν σε βανδαλισμούς στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για την καταδίκη του Σαγίντι», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μπασίρ Άχμεντ, προσθέτοντας πως «αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε πυρ σε αυτοάμυνα αφού τουλάχιστον 17 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις σημερινές επιθέσεις».

Συνελήφθησαν ακόμη 25 ισλαμιστές για τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις εναντίον ενός ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου και άλλων εγκαταστάσεων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ηγέτη πυρπόλησαν επίσης τρένα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν κι άλλα θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 73χρονος Σαγίντι καταδικάστηκε για δεκάδες φόνους, βιασμούς, λεηλασίες και βίαιους προσηλυτισμούς ινδουιστών στο Ισλάμ στην διάρκεια του πολέμου του 1971. Το “Τζαμάατ-ε-Ισλαμί” χαρακτήρισε τη δίκη του αντιπροέδρου του «φαρσοκωμωδία» κι έκανε λόγο για μια δικαστική διαδικασία με πολιτικά κίνητρα προκειμένου να τεθεί αυτό εκτός νόμου. Ο Σαγίντι άκουσε την ετυμηγορία χωρίς να αντιδράσει, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης