Χιλιάδες δάσκαλοι στη Δανία σχημάτισαν την Τρίτη ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους 35 χλμ. ανάμεσα σε δύο πόλεις της χώρας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση των Δήμων να αυξήσουν τις ώρες διδασκαλίες, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους διευθυντές των σχολείων να ορίζουν οι ίδιοι την αναλογία των ωρών παράδοσης σε σχέση με την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι συμμετέχοντες ένωσαν τα χέρια τους και τις φωνές τους, δημιουργώντας μια… γραμμή διαμαρτυρίας από την πόλη Ρόσκιλε μέχρι την πρωτεύουσα, Κοπεγχάγη, καλώντας τις Αρχές να σταματήσουν την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση των διδακτικών ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, ύστερα από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο συνδικαλιστικό όργανο με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 900.000 παιδιά επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις των δασκάλων, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι γονείς, οι οποίοι καλούνται να βρουν συγγενείς και φίλους, προκειμένου να προσέχουν τα παιδιά τους.

Περίπου 90.000 δάσκαλοι έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας, με τους μαθητές να μην επιστρέφουν στις αίθουσες μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών. Εκτιμάται πως αν τελικά οι προτάσεις των Δήμων γίνουν δεκτές, τότε τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά θα περνούν δύο ώρες επιπλέον στο σχολείο, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά τρεις.

Από την πλευρά της πάντως η πρωθυπουργός, Helle Thorning-Schmidt, υπεραμύνθηκε του σχεδίου για την αύξηση των διδακτικών ωρών, υπογραμμίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στη διαμάχη ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και Δήμους.

«Είναι απαράδεκτο ότι υπάρχει αναλογία τριών και τεσσάρων παιδιών σε κάθε τάξη που δεν μαθαίνει ποτέ να γράφει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορεί να προχωρεί στις επόμενες βαθμίδες της Εκπαίδευσης», εξήγησε σε δηλώσεις της.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης