Στον μυστικό κόσμο των οff shore εταιρειών πίσω από τις οποίες κρύβονται Έλληνες και συνδέονται με τους φορολογικούς παραδείσους, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, θα προσπαθήσουν να μπουν δύο εισαγγελείς. 

Ήδη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις off shore εταιρίες που συνδέονται με τη χώρα μας μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που κάνουν λόγο για 107 οff shore εταιρείες στους φορολογικούς παραδείσους οι οποίες φαίνεται ότι είναι ελληνικών συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έρευνα θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς Χαρ. Τζώνης και Αρ. Κορέας οι οποίοι θα κληθούν να εντοπίσουν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις εξωχώριες αυτές εταιρείες προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια εφημερίδα, που δημοσίευσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των 107 υπεράκτιων εταιριών οι οποίες είναι ελληνικών συμφερόντων και έχουν περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, μόνο οι τέσσερις απ’ αυτές είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών. Οι υπόλοιπες 103 off shore είναι απολύτως άγνωστες για τις φορολογικές αρχές και φέρονται να έχουν έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής. Οι μέτοχοι ή διαχειριστές 33 εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, μεταξύ των οποίων δέκα στο Κολωνάκι, έντεκα στον Πειραιά, εννέα στη Γλυφάδα, πέντε στα βόρεια Προάστια. Τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση την Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού. Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 off shore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης