Δέκα και πλέον χρόνια πίσω έχει γυρίσει η κατανάλωση καυσίμων στην Καλαμάτα εξαιτίας της φορο-ακρίβειας και της ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Γιώργο Καπερώνη, αλλά και τον επί χρόνια βενζινοπώλη, Δημήτρη Κατσαρό.

Σύμφωνα με τον πρώτο, από την περίοδο που ξεκίνησε η ύφεση μέχρι σήμερα η κατανάλωση βενζίνης έχει πέσει περισσότερο από 40%, ενώ για φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης κυμάνθηκε από 70% έως και 80%. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες πρατήρια να κλείνουν στη Μεσσηνία και η πλειοψηφία των υπολοίπων να υπολειτουργούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κλίμα στην αγορά καυσίμου είχε στραβώσει εδώ και πολύ καιρό. Όμως, η τετραετία της ύφεσης επιτάχυνε τις διαδικασίες και αυτή τη στιγμή η κατάσταση για τον κλάδο μας είναι δυσβάσταχτη. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, οι τράπεζες έχουν κλείσει κάθε τρόπο δανεισμού, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ποια είναι η σημερινή εικόνα. Δε σας κρύβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να μας δώσουν 20 ευρώ και αναγκαζόμαστε να κάνουμε διευκολύνσεις και υπομονή για να πληρωθούμε, όταν θα βρουν χρήματα».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των ΕΛ.ΠΕ., μόνο την τελευταία τριετία έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 πρατήρια (υπολογίζονται σε περίπου 6.200), τρεις εταιρείες εμπορίας, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνα που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης πελατείας και ρευστού για να αγοράσουν την πανάκριβη βενζίνη.

Μόνο το 2012 έβαλαν λουκέτο περίπου 800-1.000 βενζινάδικα, καθώς η κατανάλωση υποχώρησε κατά τουλάχιστον 17%, ενώ οι μέσες πωλήσεις ανά πρατήριο περιορίστηκαν από τους 3.800 τόνους το 2011 στους 3.400 τόνους το 2012 και το μεικτό περιθώριο κέρδους σε λιγότερο από 5 λεπτά ανά λίτρο για τις εταιρείες εμπορίας και τους βενζινοπώλες, που μέχρι πρότινος ευημερούσαν ως κλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί, όμως, που ήρθαν τα πάνω – κάτω είναι στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατανάλωση του οποίου κυριολεκτικά κατέρρευσε μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που εκτίναξε την τιμή του και έφερε την ενεργειακή φτώχεια στο σπίτι του κάθε Έλληνα.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης