Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πανόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών έχει προκαλέσει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία «οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να γίνονται σε ώρες εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με έγκαιρη ενημέρωση της διοίκησης τόσο για την πρόθεση όσο και για τα προς συζήτηση θέματα».

Τα μαθήματα, μάλιστα, όπως αποφάσισαν τα μέλη ΔΕΠ, σε περίπτωση κατάληψης ή συνέλευσης, θα αναπληρώνονται μόνο μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι, ωστόσο, απορίας άξιον αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αφού για να αναπληρωθεί ένα μάθημα θα πρέπει να χαθεί ένα άλλο. Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…

Η διαμαρτυρία και το μπόνους των 450 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013. Οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αποφασίζουν την κατάληψη της σχολής για την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, αποφασίστηκε κατάληψη και για το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου. Κάπου εδώ η ιστορία αρχίζει να περιπλέκεται.

Το Σαββατοκύριακο είχαν προγραμματιστεί ημερίδες επιστημονικών εταιρειών και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Τα μέλη του ΔΕΠ θεώρησαν ότι η απόφαση για κατάληψη έχει σκοπό να θίξει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία μάλιστα αποφέρει έσοδα στη σχολή. Αυτό που ίσως ξέχασαν να αναφέρουν είναι το γεγονός ότι θίγονται και τα συμφέροντα των διδασκόντων καθηγητών, η οποίοι για κάθε ημέρα λαμβάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 450 ευρώ!

Έτσι, οι καθηγητές κάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση ΔΕΠ την Παρασκευή 8 Μαρτίου «με αποκλειστικό θέμα τις αποφάσεις κατάληψης της σχολής, που παίρνονται αρκετά συχνά και αδικαιολόγητα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα μέλη τοποθετήθηκαν επί του θέματος και υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι «μερίδα των φοιτητών μας, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των υπολοίπων, παρασύρουν και οδηγούν το σύνολό τους σε ασυνήθιστες αποφάσεις και πρακτικές. Πρακτικές που δεν δείχνουν να σέβονται τα όργανα και τη διοίκηση του τμήματος, άλλα και την προσπάθεια των μελών ΔΕΠ για την εκπαίδευσή τους», ενώ πρόσθεσαν ότι «οι καταλήψεις γενικά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες διεκδίκησης δικαιωμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί ελήφθη η απόφαση που έμελλε να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των φοιτητών: «Εάν οι Γενικές Συνελεύσεις γίνονται σε ώρα σεμιναρίων ή εργαστηρίων, αυτόματα σταματά και η λειτουργία όλων των υπόλοιπων προπτυχιακών δραστηριοτήτων».

Τα παραπάνω διατυπώνονται και στο επίσημο blog των μελών ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Αθηνών.

Μέχρι πρότινος, εάν οι φοιτητές προχωρούσαν σε Γενική Συνέλευση, μετά το πέρας της μπορούσαν να εισέλθουν στις κλινικές. Πλέον αυτό ανήκει στο παρελθόν.

Η απόφαση εφαρμόστηκε άμεσα, αφού η εκπαιδευτική δραστηριότητα της σχολής αναβλήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου εξαιτίας των διαδοχικών γενικών συνελεύσεων των φοιτητών.

Δείτε την ανακοίνωση της Οδοντιατρικής Σχολής

Η zougla.gr επικοινώνησε με φοιτητή της σχολής, ο οποίος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά εκβιασμό: «Οι φοιτητές του τέταρτου και του πέμπτου έτους θέλουν να παρακολουθούν τις κλινικές. Μέχρι τώρα μπορούσαν να έρθουν στη συνέλευση και μετά να δώσουν το παρών στο μάθημά τους. Πλέον αυτό δεν γίνεται. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όσο αυτή που διανύουμε, δεν μπορεί να σου στερούν το δικαίωμα να συζητήσεις για αυτά που σε απασχολούν. Οι φοιτητές έχουν διχαστεί. Όλο αυτό ξεκίνησε από μια κατάληψη που έγινε για την απόλυση υπαλλήλου της σχολής. Το Σαββατοκύριακο γινόταν στη σχολή ένα σεμινάριο που αποφέρει έσοδα σε αυτούς που το παραδίδουν. Μας εκβιάζουν για να μη χάνουν χρήματα. Μιλάμε για καθαρό εκβιασμό».

H Γενική Συνέλευση των φοιτητών την 1η Απριλίου 2013 ψήφισε αναφορικά με το ζήτημα τα εξής:

«Ο Σ.Φ.Ο.Α. έχει όργανα τα οποία συνεδριάζουν για να αποφασίζει για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Η συνεδρίαση των οργάνων του, όπως η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και είναι αναγκαίο να γίνεται σε μέρες και ώρες λειτουργίας της Σχολής, ώστε να μπορεί να συμμετέχει η πλειοψηφία του Συλλόγου.

»Θεωρούμε απαράδεκτη την εκδικητική στάση του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ, ο οποίος προσπαθεί να μας “τιμωρήσει” επειδή συνεδριάζουμε. Αποφασίζουμε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων να μην πραγματοποιείται καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα, δηλαδή παραδόσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και κλινικές. Η μέρα και η ώρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης θα καθορίζεται με κυλιόμενο πρόγραμμα σε μέρες αλλά και ώρες, είτε από το Διοικητικό Συμβούλιο είτε από απόφαση της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης είτε από άτομα που μαζεύουν υπογραφές για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση μετά τη λήξη της συνέλευσης».

»Μετά τη λήξη της συνέλευσης θα συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα μέλη ΔΕΠ υποχρεούνται να βρίσκονται στη θέση τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης