Στις 2 Απριλίου 1993 η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πρώτη διεθνή αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (Bundeswehr) από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως τότε απαγορευόταν από το γερμανικό Σύνταγμα. Γερμανικά στρατεύματα συμμετείχαν σε αποστολή του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αμφιλεγόμενες αποστολές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανοί στρατιώτες επιβλέπουν το εμπάργκο όπλων στην Αδριατική και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία. Μια αμφιλεγόμενη ανάπτυξη των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ΝΑΤΟ. Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό. Το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει στρατιωτικές αποστολές πέραν της προστασίας της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Απόφαση-σταθμός

Στις 12 Ιουλίου 1994, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξουσιοδοτούνται να συμμετέχουν σε αποστολές στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, καθιστώντας πάντως σαφές ότι για παρόμοιες επιχειρήσεις απαιτείται συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η κρίση στο Κόσοβο

Κατά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν την πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση στην ιστορία τους, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαχητικά αεροσκάφη Tornado έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις και στόχευσαν σερβικές αντιαεροπορικές θέσεις άμυνας. Για τις ενέργειές τους εκείνες, η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική. Δεν επρόκειτο για περίπτωση αυτοάμυνας, ούτε είχε δοθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφωνία για την αποστολή στο Κόσοβο

Στο Κοσσυφοπέδιο η κεντροαριστερή γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη δύναμη των όπλων ως μέσο άσκησης πολιτικής στο εξωτερικό για πρώτη φορά. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την επέμβαση αντισυνταγματικό επιθετικό πόλεμο, ενώ το κόμμα των Πρασίνων ήταν διχασμένο. Σε συνέδριο του κόμματος, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δέχθηκε επίθεση με βόμβα χρωμάτων.

Πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11 στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ επικαλέστηκε το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να υποστηρίξει την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Εγκαθίδρυση ειρήνης» οι Γερμανοί στρατιώτες πολέμησαν στο Αφγανιστάν και πραγματοποίησαν επιχείρηση για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής στο Κέρας της Αφρικής.

Ψήφος εμπιστοσύνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το 2001, ο Σρέντερ, ο οποίος είχε υποσχεθεί «την αμέριστη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ, κέρδισε οριακή ψήφο εμπιστοσύνης αναφορικά με την ανάπτυξη των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Αποστολή στο Αφγανιστάν

Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) άρχισαν να συμμετέχουν στη Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν το 2002. Μέχρι σήμερα, 4.628 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν και 52 έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 11 χρόνια. Όλοι οι ξένοι στρατιώτες είναι προγραμματισμένο να φύγουν από τη χώρα αυτή έως το τέλος του 2014.

Η επίθεση στην Κουντούζ

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, περισσότερα από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν, όταν ο Γερμανός διοικητής Γκέοργκ Κλάιν διέταξε τη βομβιστική επίθεση σε δύο βυτιοφόρα που τελούσαν υπό την ομηρία των Ταλιμπάν νότια της Κουντούζ. Ήταν με διαφορά ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων που έχει προκαλέσει επίθεση της Bundeswehr.

Προστασία της Τουρκίας

Τον Δεκέμβριο του 2012, γερμανικά συστήματα πυραύλων Patriot εγκαταστάθηκαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η Άγκυρα είχε ζητήσει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προστασία από πιθανές επιθέσεις της Συρίας. Οι 298 στρατιώτες της Bundeswehr αναπτύχθηκαν στην πόλη Καχραμάν Μαράς,100 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με τη Συρία.

Μνημείο για τους στρατιώτες της Bundeswehr

Από το 1992, 100 Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε διεθνείς αποστολές. Ένα κεντρικό μνημείο στη μνήμη των στρατιωτών της Bundeswehr – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε ξένες αποστολές- εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2009.


Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης