Σε μια μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη βρέθηκε πως ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εξέφρασε παράπονα σχετικά με τη μείωση του μήκους του πέους του μετά τη λήψη της θεραπείας. Κάποιοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι η αλλαγή ήταν τέτοια, που επηρέαζε τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και τους έκανε να μετανιώσουν αναφορικά με το είδος θεραπείας που επέλεξαν.

Τα σχετικά παράπονα προέρχονταν πιο συχνά από τους άνδρες που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή, καθώς και από όσους έλαβαν φάρμακα που ανέστειλαν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών, σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία. Κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο ακτινοθεραπεία δεν παραπονέθηκε για αλλαγές στο μήκος του πέους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες ήταν 948 ασθενείς που υπέφεραν από υποτροπή του καρκίνου του προστάτη και έλαβαν αγωγή για την αντιμετώπισή του. Από αυτούς, οι 25 παραπονέθηκαν για την αλλαγή του μεγέθους του πέους τους μετά τη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, το 3,73% ανέφερε το πρόβλημα έπειτα από ριζική προστατεκτομή και το 2,67% ύστερα από συνδυασμό ορμονοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Παράλληλα, από τους 948 άνδρες, το 22% ήταν κάτω από 60 ετών, ενώ η πλειονότητα ήταν μεταξύ 60 και 80 ετών. Το 54% είχε υποβληθεί σε χειρουργείο, το 24% είχε λάβει συνδυασμό ορμονοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και το 22% έκανε μόνο ακτινοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία, η οποία από μόνη της δεν φαίνεται να προκάλεσε παρόμοιο πρόβλημα, έγινε με την εκπομπή ακτινών Χ, καθώς και με τη μέθοδο της βραχυθεραπείας.

Η επιστημονική ομάδα, μάλιστα, αναφέρει πως η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει την αντιλαμβανόμενη μείωση του μεγέθους του πέους από τον άνδρα με τη μείωση της ικανοποίησής του από τη σεξουαλική του ζωή, με προβλήματα στις συναισθηματικές του σχέσεις, καθώς και με αμφιβολίες σχετικά με την επιλογή της θεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση του πεϊκού μήκους είναι μια πιθανή επιπλοκή, γνωστή στους θεράποντες ιατρούς και τους χειρουργούς. Σχεδόν ποτέ όμως οι ιατροί δεν τη συζητούν με τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να τους αναστατώνει ιδιαίτερα τη στιγμή που συμβαίνει. Οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν κάθε επιπλοκή των διαθέσιμων θεραπευτικών εναλλακτικών, είναι όμως πολύ σημαντικό να έχουν χρόνο μπροστά τους για να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να μπορέσουν να αποδεχτούν αυτά που μπορεί να τους συμβούν. Είναι σημαντικό να συζητούνται όλοι οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές με τους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν να πάρουν την κατάλληλη απόφαση για αυτούς, έχοντας προηγουμένως λάβει την απαραίτητη ενημέρωση.

Είναι σημαντικό, επίσης, να σημειωθεί ότι στη μελέτη δεν έγιναν άμεσες μετρήσεις του μήκους του πέους πριν και μετά τη θεραπεία, ούτε οι ιατροί είχαν ενημερώσει τους ασθενείς για την πιθανότητα αυτής της επιπλοκής. Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από συζητήσεις των ασθενών με τους ιατρούς τους, με πρωτοβουλία των πρώτων. Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές πιστεύουν πως το πρόβλημα είναι ίσως πιο συχνό από όσο αναφέρεται στη μελέτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους λίγους τύπους καρκίνου όπου οι ασθενείς έχουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Το ευρύ φάσμα των πιθανών επιπλοκών, όμως, κάνει την απόφαση του ασθενούς ιδιαίτερα δύσκολη. Η μείωση του πεϊκού μήκους είναι μια σοβαρή επιπλοκή, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του άνδρα, γι’ αυτό και θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώνεται πριν από την επιλογή της θεραπείας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η πιθανότητα εμφάνισης της εν λόγω επιπλοκής καθώς και ο βαθμός σοβαρότητάς της δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί επαρκώς. Στα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, ωστόσο, αναφέρεται σαφώς η πιθανότητα μείωσης του μήκους του πέους ύστερα από προστατεκτομή. Η επιπλοκή αυτή είναι πιο συχνή στις επεμβάσεις που καταστρέφουν τις νευρικές και αγγειακές δομές και μπορούν να οδηγήσουν σε ίνωση και ατροφία του στυτικού ιστού.

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι δεν υπάρχουν αναφορές των ερευνητών σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία των συμμετεχόντων. Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να εκτιμηθεί συνολικά η σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών αυτών, δεδομένης της προφανούς σχέσης της με το αντιλαμβανόμενο μήκος του πέους.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης