Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στην πρόθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, «επειδή βαθαίνει τον διχασμό στην περιοχή», όπως δήλωσε ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη τις επόμενες εβδομάδες. «Η ηγεσία της παλαιστινιακής αρχής έχει πληροφορήσει την τουρκική κυβέρνηση ότι είμαστε αντίθετοι στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, επειδή αυξάνει τον διχασμό ανάμεσα στους Παλαιστινίους» γράφει η «Jerusalem Post» επικαλούμενη δήλωση Παλαιστίνιου αξιωματούχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος δήλωσε πως η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ότι η Χαμάς δεν είναι η νόμιμη εκπρόσωπος των Παλαιστινίων. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ επανέλαβαν την αντίθεσή τους προς τη Χαμάς. Ο βοηθός εκπρόσωπος του State Department, Patrick Ventrell, τόνισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καλούν όλους εκείνους που επιθυμούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να το πραγματοποιήσουν μέσω καναλιών που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ ταυτόχρονα με τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων.

Είπε, ακόμα, πως η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στους μαχητές της Χαμάς δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας «την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» η Τουρκία προωθεί την ενότητα των Παλαιστινίων εν όψει της επανασύνδεσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη μιλήσει με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς για το ζήτημα εν όψει του σχεδιαζόμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού της Τουρκίας στη Λωρίδα της Γάζας. Από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινιζόταν πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να προωθήσουν τις συνομιλίες ενότητας ανάμεσα στις αντίπαλες παλαιστινιακές ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: «Hürriyet»- «Haaretz»
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης