Broken City (2013)

Σε μια εξαθλιωμένη πόλη όπου κυριαρχεί η αδικία, ο πρώην αστυνομικός Μπίλι Τάγκαρτ (Μαρκ Γουόλμπεργκ) αναζητεί λύτρωση και εκδίκηση, μετά την προδοσία από έναν ισχυρό άνδρα της πόλης, τον δήμαρχο (Ράσελ Κρόου). Το ανελέητο κυνήγι του Μπίλι για δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με την έμπειρη κυνικότητά του, τον καθιστά μια ασταμάτητη δύναμη καθώς και τον χειρότερο εφιάλτη του δημάρχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Άλεν Χιουζ
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Μπάρι Πέππερ, Κάιλ Τσάντλερ, Νάταλι Μαρτίνεζ, Τζέφρι Ράιτ

Stoker (2013)

Ο ιδιοφυής σκηνοθέτης του «Old Βoy», Παρκ Τσαν-Γουκ, κάνει ντεμπούτο στο Χόλιγουντ με μια απόκοσμα σαγηνευτική οπτική εμπειρία, γεμάτη ποιητικές αναφορές και διάχυτο ερωτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η Ίντια (Mία Γουασικόβσκα) χάσει τον πατέρα της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο θείος Τσάρλι (Μάθιου Γκούντι), του οποίου αγνοούσε την ύπαρξη, έρχεται να μείνει μαζί με την κοπέλα και τη συναισθηματικά ασταθή μητέρα της (Νικόλ Κίντμαν). Λίγο μετά την άφιξή του, η Ίντια αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο γοητευτικός και μυστηριώδης άνδρας έχει απώτερα κίνητρα, αντί όμως να αισθανθεί οργισμένη ή φοβισμένη, το μοναχικό κορίτσι αρχίζει να τον ερωτεύεται τρελά.

Blancanieves (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Χιονάτη

Το παραμύθι της Χιονάτης (τη γνωστότερη εκδοχή του οποίου έχουμε μάθει από τους αδελφούς Γκριμ) αποφάσισε να μεταφέρει ο σκηνοθέτης Pablo Berger στη Σεβίλλη του 1920. Στην εποχή του βωβού κινηματογράφου και στη χώρα του Φλαμένκο και των ταυρομαχιών, μια νεαρή κοπέλα υποφέρει από τη ζωή στα χέρια της μητριάς της και αποφασίζει να φύγει με μία ομάδα νάνων ταυρομάχων.

Η ευφάνταστη μεταφορά του παραμυθιού της Χιονάτης από τον Berger σε άσπρο – μαύρο και βουβό φιλμ δεν είναι απλώς μία επίκληση στο συναίσθημα της νοσταλγίας και του ρετρό με την οποία γοήτευσε το κοινό αλλά και τα μέλη της Ακαδημίας την περασμένη χρονιά το Artist. Αυτή η Χιονάτη είναι ένα ερωτικό γράμμα προς τη δεκαετία του 1920, μία πραγματική ευρωπαϊκή ταινία που αναμειγνύει γενναιόδωρα χιούμορ και μελόδραμα.

Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους; (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: A.C.A.B. All Cats Αre Brilliant
Μία ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

Η Ηλέκτρα, 32 ετών, ζει στην Αθήνα της κρίσης. Παράλληλα με τη ζωή στην πόλη που αλλάζει συνεχώς, η Ηλέκτρα βιώνει τη δική της προσωπική κρίση. Ερωτευμένη με έναν πολιτικό κρατούμενο, με σπουδές στο Λονδίνο που δεν έχουν αντίκρισμα, με γονείς από τη γενιά του Πολυτεχνείου που ακόμα περιμένουν να ενωθεί η Αριστερά.

Πέντε χρόνια μετά το ιδιαίτερο «Valse Sentimentale», η Κωνσταντίνα Βούλγαρη παρουσιάζει ακόμα μία προσωπική ταινία, που αγγίζει με διεισδυτική ματιά τη σημερινή πραγματικότητα. Με επίκεντρο μια νέα γυναίκα που προσπαθεί να βρει τον ρυθμό της, το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους;» (από το ομώνυμο κόμικ της Μαφάλντα) περιγράφει τη σημερινή πραγματικότητα με χιούμορ, προβληματισμό και τρυφερότητα. Οι προσωπικές στιγμές της ηρωίδας και οι συναντήσεις με τον περίγυρό της είναι το όχημα για να μοιραστούμε την αγωνία, τους φόβους, τις αντιφάσεις, αλλά και την αντίδρασή της σε μια κοινωνία που βιώνει βαθιά κρίση και δείχνει να ορίζεται από αυτήν.

Η ταινία «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους;» είναι μια προσωπική, υποκειμενική καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας, με χιούμορ, θυμό, αγάπη και πολλές κουβέντες για φαγητό.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βούλγαρη
Πρωταγωνιστούν:
Ηλέκτρα: Μαρία Γεωργιάδου
Μανούσος: Δημήτρης Ξανθόπουλος
Πατέρας: Δημήτρης Πιατάς
Μητέρα: Θέμης Μπαζάκα
Αργύρης: Κώστας Γανωτής
Maerkl/ Πέτρος: Αλέξης Χαρίσης

Welcome to the Show: Η Μουσική Κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου (2013)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Welcome to the Show
Ένα ντοκιμαντέρ των Κώστα Πλιάκου και Αλέξη Πόνσε.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος στην εποχή του, καθώς ήταν από τους πρώτους που συνδύασαν το ροκ με τον ελληνικό στίχο και με στοιχεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ανήσυχο πνεύμα, πειραματίστηκε όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μουσική και τη σύνθεση, αλλά και την ηθοποιία, την ποίηση και τη συγγραφή.

Το «Welcome to the show» είναι μια καταγραφή της μουσικής κληρονομιάς του Σιδηρόπουλου όπως αυτή πέρασε στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών και έφθασε έως τις μέρες μας. Είναι η παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτυπώματος ενός ανθρώπου που αποτέλεσε έμπνευση και άνοιξε τον δρόμο για εκατοντάδες συγκροτήματα και τραγουδοποιούς.

Στην ταινία, λόγια του Παύλου ντύνονται με τα animation του Νίκου Μπλεμπουτζάκη, με γνωστές και ανέκδοτες φωτογραφίες, βίντεο, ποιήματα και τραγούδια του ερμηνευμένα από τον ίδιο ή άλλους καλλιτέχνες.

Συνεργάτες του, μουσικοκριτικοί και καλλιτέχνες που σφράγισαν με τη μουσική τους τις δεκαετίες του ’90 και του 2000 μιλούν για το έργο του Σιδηρόπουλου και την επιρροή του. Μεταξύ αυτών οι Μάκης Μηλάτος, Οδυσσέας Ιωάννου, Απροσάρμοστοι, Σπυριδούλα, Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Σπύρος Γράμμενος, Στάθης Δρογώσης, Υπόγεια Ρεύματα, Κώστας Φέρρης, Κωνσταντίνος Τζούμας.

H ταινία επιλέχτηκε για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα (14-27 Μαρτίου) και έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα στην κατηγορία «μουσική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης