«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ που μεσολάβησαν στην Τουρκία και το Ισραήλ είναι απλώς η αρχή της επανασύνδεσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών» δήλωσε χθες, σε δημόσια ομιλία του στο Εσκισεχίρ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του. Είπε ακόμα πως «θα περιμένει να εφαρμόσει τη συμφωνία το Ισραήλ».

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε πως μετά την έκφραση συγγνώμης για τον φόνο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών το 2010 στο πλοίο «Mavi Marmara», το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει και τις αποζημιώσεις, αλλά και να λύσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση, αν όλοι αυτοί οι όροι επιτευχθούν» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αντίθετα με την επιφυλακτικότητα του Ερντογάν ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του στη «Hürriyet», βλέπει «έναν λαμπρό νέο κόσμο να διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία και το Ισραήλ να πρέπει να βοηθήσουν ώστε οι λαοί της περιοχής να ζήσουν ένα πιο ελεύθερο και δίκαιο μέλλον.

«Ζούμε στον ίδιο κόσμο, την ίδια εποχή, με τις ίδιες προτεραιότητες. Υπάρχει ένας νέος κόσμος. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε αυτόν τον νέο κόσμο, με παλιά μυαλά» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση «αν η συγγνώμη που ζήτησε το Ισραήλ σημαίνει επαναπροσέγγιση» απάντησε: «Είναι κάτι περισσότερο. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο δρόμο για τα παιδιά μας. Στη Μέση Ανατολή κατοικούν πολλά πράγματα: πείνα, τρομοκρατία, αιματοχυσία… Η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πιο δίκαιο περιβάλλον ελευθερίας για ένα καλύτερο μέλλον».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ είναι αντίθετο με τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γάζα, ο Πέρες είπε πως «δεν αποτελεί πρόβλημα», αλλά πρόσθεσε πως οι κυβερνήτες της περιοχής αυτής ανήκουν στη Χαμάς και είναι αντίθετοι με την ειρήνη».

Όσον αφορά στην κρίση στη Συρία, ο Ισραηλινός πρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι θέση της χώρας του είναι πως ο «Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να προωθήσει τη δημιουργία μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, που θα βάλει τέρμα στην αιματοχυσία».

Πηγή: Hürriyet
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

* Στη φωτογραφία ο πρόεδρος Πέρες απαντά στις ερωτήσεις της Cansu Çamlıbel.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης