Από την ώρα που ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος διέβη το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου νωρίς το πρωί της Τετάρτης, άρχισε να διαφαίνεται η πρόθεση της Λευκωσίας να σχεδιάσει βήμα βήμα τη διάρθρωση ενός πλάνου B, ραχοκοκαλιά του οποίου θα είναι ένα «εσωτερικό μνημόνιο». Θα πρόκειται, δηλαδή, για μία διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, με βασικό πρωταγωνιστή την εκκλησιαστική περιουσία και σε πρώτο ρόλο την κυπριακή ομογένεια και τα μεγάλα επιχειρηματικά consortium του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 09.00 το πρωί της Τετάρτης έως και το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωνε τους αρχηγούς των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις ενόσω διεξάγονταν και οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα. Είχε προηγηθεί η δήλωση του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου «η εκκλησιαστική περιουσία είναι στη διάθεσή σας, κύριε πρόεδρε», η οποία κατά τους παρατηρητές έχει σοβαρή οικονομική βάση.

Συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Κύπρου διαθέτει τεράστια περιουσία εντός και εκτός του νησιού σε καταθέσεις – μετοχές – ακίνητα και επιχειρηματικές δραστηριότητες, η οποία είναι δυνατόν να υποθηκευτεί με αντάλλαγμα την έκδοση ομολόγων. Αυτή είναι και η ουσία της πρότασης του αρχιεπισκόπου στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Γύρω από αυτήν τη διαδικασία μπορούν να αρθρωθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την κυπριακή ομογένεια και από τα κυπριακά επιχειρηματικά consortium.

Άκαρπες οι συζητήσεις στη Μόσχα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα εξελίσσονταν στη Μόσχα οι συζητήσεις, αλλά μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο, το οποίο διατηρήθηκε και μετά τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονόμων Μιχάλη Σαρρή. Ο κ. Σαρρής έκανε λόγο για «έντιμη συζήτηση» με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδιδε πως δεν υπήρξε ορατό αποτέλεσμα από τις συζητήσεις αυτές. «Κάναμε μία καλή αρχή» είπε ο κ. Σαρρής, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι συζητήσεις με τους Ρώσους συνεχίζονται. Σημειωτέον ότι από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας και για τις επόμενες 24 ώρες υπήρξαν έντονες πιέσεις από το Βερολίνο προς της Μόσχα, ώστε να αποτραπεί η όποια συμφωνία του Κρεμλίνου με τη Λευκωσία.

Ο κ. Μιχάλης Σαρρής είχε και μια νέα συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, κ. Ίγκορ Σουβάλοφ, χωρίς να προκύψει συμφωνία για μια βοήθεια της Μόσχας προς το νησί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ρώσου υπουργού Οικονομικών.

Ο Κύπριος υπουργός έφθασε στη Μόσχα για να ζητήσει μια παράταση της πίστωσης των 2,5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε το 2011 από τη Ρωσία στη Λευκωσία και την αποπληρωμή της οποίας η Κύπρος πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη στο πλαίσιο των επαφών που έχει η Κύπρος με τη Ρωσία σχετικά με δάνειο από τη Μόσχα, δήλωσε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση» είπε ο κ. Σαρρής σε δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για να βρούμε μια λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη. Δεν υπήρξαν προτάσεις, τίποτα το συγκεκριμένο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι συζητήσεις της κυπριακής πλευράς με τους Ρώσους εξελίσσονται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας εντός πλαισίου Ευρωζώνης και ο δεύτερος στην εξεύρεση του συνόλου των χρημάτων που απαιτεί η διάσωση της κυπριακής οικονομίας από παράγοντες εκτός Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα τη Ρωσία. Στο πλαίσιο του πρώτου άξονα -δηλαδή της εντός Ευρωζώνης λύσης- συζητείται δανειοδότηση της Κύπρου με 5 δισ. ευρώ και πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο «κούρεμα» των καταθέσεων. Στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα συζητείται η εξαγορά των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου από Ρώσους επενδυτές με αντάλλαγμα παραχώρηση στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει κανένα νεότερο όσον αφορά στους δύο αυτούς άξονες – σενάρια που συζητούνται στη Μόσχα.

Ωστόσο, το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στη Λευκωσία άρχισε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυπριακή πλευρά, σε βαρύ κλίμα βεβαίως, μετά την απόρριψη των προτάσεων της Ευρωζώνης από την κυπριακή Βουλή, προκειμένου να διατυπωθούν νέοι όροι για την κοινοτική βοήθεια προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί να μείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή, δηλαδή να ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, ενώ πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν απειλές που εκτοξεύονται από τη γερμανική καγκελαρία περί οριστικού κλεισίματος των κυπριακών τραπεζών, αν και εφόσον η Λευκωσία δεν αποδεχθεί το μνημόνιο.

Λίγο μετά τις 13.00 σήμερα το μεσημέρι η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να γίνει καμία δήλωση.

Διαβάστε επίσης: 2 σενάρια για την επόμενη μέρα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, 09:03

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ – Αναστασιάδη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, 11:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης