Υπέρ του άντρα που είχε προσβάλει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, το οποίο δήλωσε ότι η Γαλλία παραβίασε το δικαίωμα της έκφρασης του Ερβέ Εόν όταν του επέβαλε πρόστιμο για πλακάτ που κρατούσε.

Οι γαλλικές Aρχές είχαν επιβάλει στον Εόν πρόστιμο ύψους 30 ευρώ επειδή κράδαινε ένα πλακάτ το οποίο προσέβαλε τον Σαρκοζί, σε επίσκεψη του τελευταίου στην πόλη Λαβάλ της βορειοδυτικής Γαλλίας, το 2008. Η προσβολή συνίστατο στην επανάληψη μιας φράσης που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Σαρκοζί και ήταν μια «ωμή» εκδοχή του «σήκω φύγε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εόν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής ακτιβιστής είχε φτιάξει ένα πλακάτ το οποίο έγραφε «Casse-toi, pauv’ con», δηλαδή «ξεκουμπίσου φτωχομαλάκα», όπως την απέδωσε μεταφραστικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Σαρκοζί – ο οποίος ηγούνταν του κεντροδεξιού κόμματος UMP – είχε χρησιμοποιήσει αυτή την φράση νωρίτερα το 2008 ως απάντηση σε έναν αγρότη ο οποίος είχε αρνηθεί να του σφίξει το χέρι σε μια αγροκομική έκθεση – προκαλώντας μύδρους αντιδράσεων με την αγενή του συμπεριφορά.

Στον Εόν δεν επιδικάστηκε αποζημίωση, αλλά δικαιώθηκε, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το πρόστιμο 30 ευρώ που του είχε επιβληθεί από γαλλικό δικαστήριο της Λαβάλ θα ακυρωνόταν. Επίσης, το 2008 ο Εόν είχε βρεθεί ένοχος για προσβολή του προέδρου υπό μια Νομοθετική Πράξη της Ελευθερίας του Τύπου του 1881.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου δήλωσε ότι το πρόστιμο ήταν «δυσανάλογο» και παραβίαζε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο διαφυλάσσει την ελευθερία της έκφρασης. Ανακοίνωση του Δικαστηρίου ανέφερε ότι μια τέτοια ενέργεια ήταν «πιθανό να έχει ανασταλτικές επιδράσεις σε σατιρικές συνεισφορές σε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, την ώρα που τέτοιες συζητήσεις είναι θεμελιώδεις για μια δημοκρατική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης