Στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα θα ληφθεί η απόφαση για το όνομα που θα γραφτεί στη μακρά λίστα των καρδιναλίων που έγιναν Πάπες, με τους τεχνίτες να έχουν πάρει καλέμι και σφυρί, προκειμένου να χαράξουν το όνομα του «εκλεκτού» στη μεγάλη πέτρινη επιγραφή με τους συνεχιστές της διδασκαλίας του Αγίου Πέτρου, η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία του Βατικανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό το βλέμμα της «Δευτέρας Παρουσίας» του Michelangelo και των υπόλοιπων νωπογραφιών λαμπρών καλλιτεχνών της Αναγέννησης (Botticelli, signorelli), 115 καρδινάλιοι από 48 χώρες καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία κλυδωνίζεται από σειρά σεξουαλικών σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς. Η συνεδρίαση του Κονκλαβίου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Ωστόσο, σύμφωνα με συνδυαστικές πηγές από διάφορα πρακτορεία ειδήσεων, οι βασικοί διεκδικητές είναι οι εξής:

  • ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα (71 ετών)
  • o αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίγιο Σέρερ (63 ετών)
  • ο αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν (67 ετών)
  • ο αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής, Λεονάρντο Σάντρι (69 ετών)
  • ο αρχιεπίσκοπος της Γκάνας, Πίτερ Τάρκσον (64 ετών)


(Από αριστερά προς τα δεξιά: Οι καρδινάλιοι του Μιλάνου και του Σάο Πάολο)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άντζελο Σκόλα, Ιταλία
Ο δημοφιλέστερος Ιταλός υποψήφιος, ο 71χρονος αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, ήταν στον στενό κύκλο του Πάπα Ιωάννη Παύλου, ενώ στις θεολογικές του απόψεις θεωρείται συντηρητικός και φιλικά προσκείμενος στην πλευρά του Βενέδικτου. Είναι καρδινάλιος από το 2003.

Οντίγιο Σέρερ, Βραζιλία
Είναι το δυνατότερο «χαρτί» από τη Λατινική Αμερική για να γίνει Πάπας. Ο 63χρονος Σέρερ είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης Επισκοπής της Βραζιλίας με ποίμνιο περίπου 11 εκατ. πιστών. Από τα αγαπημένα «παιδιά» των υψηλόβαθμων κληρικών της Αγίας Έδρας, θεωρείται ότι μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τους Λατινοαμερικανούς εκλέκτορες όσο και τους Ευρωπαίους λόγω της γερμανικής του καταγωγής.

Κρίστοφ Σένμπορν, Αυστρία
Θεωρείται ο ισχυρότερος Ευρωπαίος μη Ιταλός υποψήφιος. Ο 67χρονος Σένμπορν στις θεολογικές του απόψεις είναι βαθιά συντηρητικός και κοντά στον απερχόμενο Πάπα, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι θα είναι πρόθυμος να συζητήσει για μεταρρυθμίσεις. Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Βιέννης το 1995 και καρδινάλιος το 1998.



Λεονάρντο Σάντρι, Αργεντινή

Είναι ένα από τα επιτελικά στελέχη του Βατικανού, όπου υπηρετεί επί σειρά ετών σε σημαντικά πόστα. Ο 69χρονος Σάντρι μπορεί να μην έχει το ρεύμα του Σέρερ, έχει όμως ισχυρούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική αλλά και γνώση της τρομακτικής γραφειοκρατίας της Αγίας Έδρας.

Πίτερ Τάρκσον, Γκάνα
Ο Πίτερ Τάρκσον είναι από τα πρώτα πρόσωπα που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Βενέδικτου. Ο 64χρονος επίσκοπος από την Γκάνα, αν και θεωρείται αουτσάιντερ, θα γράψει ιστορία σε περίπτωση που το Κονκλάβιο τον αναδείξει Πάπα, καθώς θα είναι ο πρώτος έγχρωμος Ποντίφικας. Ο Τάρκσον θεωρείται από τους «ανανεωτικούς» του Βατικανού, ενώ το 2011 έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με ένα άρθρο του, στο οποίο καταφερόταν κατά του καπιταλισμού, ζητώντας ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Επικεφαλής της Επιτροπής του Βατικανού για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, εντυπωσιάζει για την προοδευτική του θεολογική άποψη, ενώ μιλά και έξι γλώσσες.

Εφόσον επικρατήσει ο Σκόλα, το χρίσμα θα επιστρέψει στη βάση του για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια, ενώ, αν κερδίσει ο Σέρερ, θα είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας τα τελευταία 1.300 χρόνια. Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένα outsider, όπως οι Αμερικανοί Timothy Dolan και Sean O’Malley και ο Καναδός Marc Ouellet, ενώ δεν λείπουν και ορισμένες «φωνές» που κάνουν λόγο για τον πρώτο Αφροαμερικανό Πάπα.

«Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στο Kονκλάβιο και να είστε βέβαιοι πως η διαδικασία θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την προηγούμενη. Θα χρειαστούν μερικές ημέρες παραπάνω. Ίσως τέσσερις με πέντε» τόνισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο καρδινάλιος της Ν. Αφρικής, αναφερόμενος στην αντίστοιχη εκλογή του Πάπα Βενέδικτου το 2005, ο οποίος χρειάστηκε μόλις 24 ώρες και τέσσερις ψηφοφορίες προκειμένου να εκλεγεί.

Η διαδικασία
Ο μέσος όρος για την εκλογή των τελευταίων εννέα Παπών ήταν λίγο πιο πάνω από τις τρεις ημέρες και σε κανέναν από αυτούς το χρονικό διάστημα δεν ξεπέρασε τις πέντε.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Ποντίφικα διέπεται από νόμους που παραμένουν ίδιοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στο Κονκλάβιο που συγκαλείται σήμερα θα συμμετάσχουν 115 καρδινάλιοι, οι οποίοι θα κληθούν να γράψουν στο χαρτί στο οποίο αναγράφεται ήδη το «Eligo in Summum Pontificem», δηλαδή «Εκλέγω για Ποντίφικα», το όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν.

Στη συνέχεια θα διπλώσουν το χαρτί και θα το αφήσουν πάνω σε έναν δίσκο που θα έχει τοποθετηθεί σε ένα μικρό τραπέζι, ενώ μετά θα συλλεχθούν οι ψήφοι και θα καταμετρηθούν. Για να εκλεγεί ο νέος Πάπας χρειάζεται να συμφωνήσουν 77 καρδινάλιοι. Αν εκλέξουν Πάπα, άσπρος καπνός θα βγει από την καμινάδα, ώστε να ενημερωθεί το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο στην πλατεία.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, θα οδηγηθούν και σε άλλη ψηφοφορία. Από την καμινάδα, σε αυτήν την περίπτωση, θα βγει μαύρος καπνός και θα αρχίσει εκ νέου η διαδικασία, η οποία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.

Ένα κατατοπιστικότατο βίντεο με γραφικά που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από σήμερα το απόγευμα στο Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα έφτιαξε το CNN.

Τα σκάνδαλα και οι δύο… σχολές

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ο νέος Πάπας θα κληθεί να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα ενισχύσουν το χριστιανικό δόγμα, το οποίο έχει πληγεί από τα εκατοντάδες σκάνδαλα για σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών και γυναικών.

Ήδη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή στην Ολλανδία, διαπιστώθηκε πως χιλιάδες γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τη χρονική περίοδο από το 1945 έως το 2010. Παράλληλα, δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για ασέλγεια κατά αγοριών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία και Πολωνία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, ενισχύεται η άποψη πως ο νέος Πάπας θα πρέπει να προκύψει «εκ των έσω», καθώς θα είναι γνώστης της κατάστασης και θα μπορέσει να δράσει άμεσα. Ωστόσο, η δεύτερη «σχολή» εκτιμά πως χρειάζεται να φυσήξει «φρέσκος» αέρας στον Άγιο Πέτρο, γι’ αυτό και ο Ποντίφικας πρέπει να είναι κάποιος εκτός Ευρώπης.

Αντιδράσεις για τα ρούχα του νέου Πάπα

Μπορεί ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να μην έχει προκύψει ακόμα, ωστόσο τα ρούχα του είναι ήδη έτοιμα.

Ο οίκος Gammarelli, ράφτης της Αγίας Έδρας από τον 18ο αιώνα, έχει ήδη ετοιμάσει τρεις διαφορετικές ενδυμασίες και παπούτσια για τον νέο Πάπα, προκαλώντας όμως πληθώρα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν την απόσυρση των «επίμαχων» ρούχων, στα οποία χρησιμοποιείται αληθινή γούνα. Ήδη μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον δρόμο που συνδέει το κάστρο του St Angelo με το Βατικανό. «Τα ζώα έχουν κι αυτά πνεύμα» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Εκλογή Πάπα εν μέσω σκανδάλων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης