Ο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο ο ίδιος ο Ούγκο Τσάβες υπέδειξε ως διάδοχό του, ορκίστηκε χθες στη θέση του προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας, λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του αποθανόντος προέδρου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαδούρο -με τη σειρά του- όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, νέο αντιπρόεδρο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύσσωμα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χθες ότι οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Η εφημερίδα «Ελ Νασιονάλ» αναφέρει ως πιθανές τις ημερομηνίες 14, 21 και 28 Απριλίου, ενώ ο Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι ζήτησε από τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας την πραγματοποίηση άμεσης ψηφοφορίας προκειμένου να επιλεγεί -με τις προβλεπόμενες διαδικασίες- ο διάδοχος του αποθανόντος προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεθοδικές κινήσεις της αντιπολίτευσης

Με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στον χαμό του μεγάλου ηγέτη και μίας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Λατινικής Αμερικής, η αντιπολίτευση μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής. Η αλήθεια όμως είναι ότι προετοιμάζονται καιρό για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση, που δεν θα αργήσει καθόλου να έρθει. Εξάλλου, γνώριζαν πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, από τη στιγμή που είχε καταστεί σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι η επιδείνωση της υγείας του Τσάβες ήταν μη αναστρέψιμη.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να θρηνήσουν τον χαμό του μεγάλου τους ηγέτη και να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνον. Ο «Κομαντάντε», που κρατούσε το τιμόνι της χώρας για σχεδόν 14 χρόνια, απολάμβανε ασύλληπτης δημοτικότητας. Εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο ο Καπρίλες είχε δηλώσει δηλώσει ότι ουδέποτε είδε τον Τσάβες ως εχθρό του, αλλά ένιωθε ότι υπήρχε μεταξύ τους ένα κλίμα υγιούς συναγωνισμού.

Παρότι οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τον κοινό υποψήφιό τους, έγκυρες πηγές του πρακτορείου Reuters αλλά και άλλων δημοσιογραφικών ομίλων υποστηρίζουν ότι αυτός θα είναι πιθανότατα ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, ο Ενρίκε Καπρίλες.

Κύκλοι πολιτικών αναλυτών δίνουν σαφές προβάδισμα στον Καπρίλες ως τον ιδανικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης παρά το γεγονός ότι είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου από τον πανίσχυρο Τσάβες. Οι αναλυτές θεωρούν βασικό του προτέρημα την αναγνωρισιμότητα του ονόματός του αλλά και το γεγονός ότι έχει ήδη εντυπωθεί στη συνείδηση μερίδας του λαού ως αξιόλογη πολιτική προσωπικότητα.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Καπρίλες θα νικήσει εύκολα τον Μαδούρο, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν «αγώνα δημοτικότητας», όπου πιθανώς ο Μαδούρο να έχει κάποιο προβάδισμα λόγω της συναισθηματικά φορτισμένης διαδοχής.

Ύστερα από όλα αυτά, θεωρείται λογικό η κυβερνώσα παράταξη PSUV να βιαστεί να προκηρύξει εκλογές, για να εκμεταλλευτεί όσο προλαβαίνει το εν λόγω momentum. Το οποίο είναι σίγουρα με το μέρος της, καθώς η χώρα θα θρηνεί για καιρό τον θάνατο του λαοφιλή ηγέτη. Οι αναλυτές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι συνεργάτες του Μαδούρο θα επιχειρήσουν να οικοδομήσουν μια συναισθηματική προβολή του Τσάβες στο πρόσωπο του διαδόχου του στο κόμμα, ενώ θεωρούν ότι η καλύτερη στρατηγική για την αντιπολίτευση -όσο περιοριστικό κι αν μοιάζει- θα ήταν η επίδειξη σεβασμού και χαμηλών τόνων. Κάτι που ο Καπρίλες εφαρμόζει καρτερικά με μαεστρία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Τελευταίο αντίο στον Τσάβες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης