Ομόφωνη ήταν η απόφαση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα για να τεθεί επικεφαλής του Συνασπισμού ο Henrique Capriles και να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα στην εκλογική διαδικασία του Απριλίου.

Ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον Hugo Chavez και όπως είχαν επισημάνει τότε πολιτικοί αναλυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ήταν ο μοναδικός υποψήφιος της Αντιπολίτευσης που είχε βάλει «δύσκολα» στον εκλιπόντα ηγέτη, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. Αντίπαλος του θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο αντιπρόεδρος και προσωρινός επικεφαλής της κυβέρνησης, Nicolas Maduro -στενός συνεργάτης του Hugo Chavez τα τελευταία χρόνια-, τον οποίο ο Henrique Capriles κατηγόρησε πως έλεγε ψέματα στον λαό για την πραγματική κατάσταση της υγείας του 58χρονου πολιτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η γενικότερη διαχείριση του «λεπτού» θέματος της υγείας του Hugo Chavez από την κυβέρνηση, ενδεχομένως να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης «φώναζε» από το περασμένο καλοκαίρι πως ο πρόεδρος είναι άρρωστος και δεν θα έπρεπε να κατέβει στις εκλογές καθώς δεν θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Nicolas Maduro πάντως και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη αρχίσει να καλλιεργούν κλίμα ενότητας στους ψηφοφόρους του κόμματος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προβολή μιας εκ των τελευταίων επιθυμιών του Hugo Chavez πριν ανέβει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στην Κούβα στο πλαίσιο της τέταρτης εγχείρισης στην οποία υπεβλήθη στη συνέχεια: «Στηρίξτε τον για να συνεχιστεί η Επανάσταση» είχε πει στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον φροντίζει τους τελευταίους μήνες να αφήνει υπονοούμενα για… μυστικές συναντήσεις του Henrique Capriles με «ξένες δυνάμεις που στόχο έχουν να παραδώσουν τη χώρα στις ξένες πολυεθνικές».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης