Tο σχέδιο «Αθηνά» που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων, μείωση εισακτέων στα ΤΕΙ -καθώς φέτος θα εισαχθούν περίπου 5.000 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι- και αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ (περίπου 3.550 περισσότεροι συγκριτικά με πέρυσι).

Εάν συνυπολογιστούν η οικονομική κρίση και η προτίμηση των σπουδαστών να βρίσκονται κοντά στις πόλεις καταγωγής τους, συμπεραίνεται ότι φέτος θα υπάρξει άνοδος των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, άνοδος η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις Ανθρωπιστικές Σχολές, καθώς θα είναι πιο λίγοι οι εισακτέοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τις σχολές, οι απόφοιτοι των οποίων απορροφώνται πιο εύκολα στην αγορά εργασίας. Συνολικά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι θέσεις εφέτος θα 1.810 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Επίσης εφέτος περίπου θα υπάρχουν περίπου 150 τμήματα λιγότερα.

Συνολικά 49.675 θα είναι οι εισακτέοι φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας (για την κατηγορία του 90%), εξαιρουμένων των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών σχολών καθώς και των τουριστικών επαγγελμάτων. Πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 51.485.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεως ή καταργήσεις σχολών, τα 28 τμήματα ΤΕΙ δεν θα κλείσουν ή δεν θα συγχωνευθούν μέχρι οι νυν σπουδαστές τους να γίνουν τελειόφοιτοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν σε μεταβατικό καθεστώς ως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Συνολικά μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Αθηνά» θα παραμείνουν 384 τμήματα, 134 στα ΤΕΙ και 250 στα πανεπιστήμια. Αυτά σε 21 πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ.

Μεταξύ άλλων παραμένουν ως έχουν τα τμήματα Οχημάτων, Λογιστικής, Πληροφορικής, Εμπορίας και διαφήμισης και Τουριστικών επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη) καθώς και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που επρόκειτο να μεταφερθούν στο Μεσολόγγι.

Ολόκληρο το σχέδιο Αθηνά εδώ

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:
Στη δημοσιότητα ολόκληρο το σχέδιο «Αθηνά», Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης