Με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων, αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και δημιουργίας συνεργασιών, πραγματοποιείται το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γείτονα χώρα μετέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείται από εννέα υπουργούς και έναν υφυπουργό, αλλά οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε ναυτιλιακές εταιρείες των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας στη ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο τουρισμό. Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα, όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Κοινή δήλωση θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, αφού μεγάλος αριθμός των μεταναστών που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων φθάνει στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια, με την Τουρκία να αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με Τούρκους για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ (09.45) και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (11.00). Θα ακολουθήσει (12.00) κοινό Υπουργικό Συμβούλιο, με ατζέντα χαμηλής πολιτικής και αναμένεται να υπογραφούν έντεκα διμερείς συμφωνίες. Αργότερα, στις 15.15, οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό σε επιχειρηματικό φόρουμ, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.


(Παλαιότερη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν)

Το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Φανάρι στις 16.30 και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 13.00 με την παρουσίαση των οικονομιών των δύο χωρών και θα ακολουθήσει η παράθεση επιχειρηματικών εμπειριών από τις ελληνικές εταιρείες Ιντραλότ και Βιομηχανικά Ορυκτά με παρουσία στην Τουρκία.

Η επίσημη συνεδρίαση θα αρχίσει με την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μουσταφά Σεβέρ, του προέδρου του ΣΕΒ για τις Διεθνείς Δράσεις Θ. Λαβίδα, του αντιπροέδρου των Τούρκων εξαγωγών και του προέδρου του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (DEIK).

Το επίσημο μέρος του φόρουμ θα κλείσουν με τις ομιλίες τους οι πρωθυπουργοί Α. Σαμαράς και Τ. Ερντογάν και θα ακολουθήσουν οι απευθείας συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η επίσκεψη Σαμαρά πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία απορρίπτει τη μονομερή κίνηση της Άγκυρας να παραχωρήσει άδειες για έρευνες νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης