Ένας γιατρός που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερέα κάλεσε το Σάββατο τον καρδινάλιο της Χιλής Φρανσίσκο Χαβιέ Εραζουρίζ να μη συμμετάσχει στο κονκλάβιο που θα συγκληθεί για να εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός κατηγορεί τον καρδινάλιο ότι είχε θέσει υπό την προστασία του τον ιερέα Φερνάντο Καραντίμα, ο οποίος είχε κακοποιήσει τον ίδιο και άλλους τέσσερις πιστούς τη δεκαετία του 1980. «Ο καρδινάλιος (Εραζουρίζ) δεν πρέπει να μετάσχει στο κονκλάβιο, η θέση του είναι πίσω από τα κάγκελα» δήλωσε ο δρ Τζέιμς Χάμιλτον στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιατρός κατηγορεί τον σημερινό καρδινάλιο για συνενοχή στο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς όντας τότε αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγο αφενός καλυπτόταν από τον τότε καρδινάλιο, ενώ με τη σειρά του παρείχε δίχτυ ασφαλείας στον ιερέα. Ο ιερέας είχε καταδικαστεί από την Εκκλησία της Χιλής και το Βατικανό «σε συνταξιοδότηση και μια ζωή προσευχής και μετάνοιας».

Σημειώνεται πως κι άλλα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό ζήτησαν από τους καρδιναλίους των χωρών τους να μη συμμετάσχουν στο κονκλάβιο.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης