Άνεμος… πολυτέλειας πνέει εδώ και λίγα 24ωρα στη Μαρίνα Φλοίσβου, με την παρουσία του «πεντάστερου» γιοτ του Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί. Αν και η παρουσία του εμίρη στη χώρα μας δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ωστόσο οικονομικοί σύμβουλοι και άλλα έμπιστα άτομα από το περιβάλλον του έχουν μεταβεί στη χώρα μας για business, με αφορμή και την επίσημη ανακοίνωση περί εξαγοράς της νήσου Οξυά -που ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων- από «επενδυτές του Κατάρ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπερπολυτελής θαλαμηγός Al Mirqab, η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, προκαλεί… δέος σε όσους έχει τύχει να περάσουν τις τελευταίες ημέρες από το λιμάνι. Έχει 133 μέτρα μήκος, 54μελές πλήρωμα από την Ταϊλάνδη, ενώ διαθέτει μεταξύ άλλων πέντε σουίτες, πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο και τζακούζι…


Φωτό: Η θαλαμηγός Al Mirqab

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα ο εικονολήπτης να μην μπορεί να προσεγγίσει με ευκολία το σημείο, αλλά η παρουσία του εμίρη δεν επιβεβαιώνεται ούτε από το Λιμενικό ούτε και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Πηγές του Λιμενικού, ωστόσο, παραδέχονται ότι το γιοτ βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Μαρίνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, απεσταλμένοι του εμίρη έφτασαν στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με παράγοντες του τουρισμού και εκπροσώπους εταιρειών ναυτιλίας.


Το ενδιαφέρον του εμίρη και το θρίλερ της εξαγοράς

Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Aλ Θανί είχε επιδείξει εδώ και καιρό έντονο ενδιαφέρον για επενδυτικά ανοίγματα στην ελληνική επικράτεια, ενώ μαγεύτηκε από τα καταγάλανα νερά και το φυσικό καταπράσινο περιβάλλον που κοσμούν το νησάκι της Οξυάς.

Όταν στα τέλη Ιανουαρίου ο Εμίρης του Κατάρ εισήλθε από την πίσω πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενος από γνωστό αρχιτέκτονα-κατασκευαστή που φορούσε… περούκα προκειμένου να μην είναι αναγνωρίσιμος, έντονη ήταν η φημολογία περί τελικής συμφωνίας για την εξαγορά του νησιού του Ιονίου.

Ο Αλ Θανί πρόσφατα φερόταν να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για την εκμετάλλευση της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ προ μηνός να έχει πάψει να διαπραγματεύεται και την εξαγορά της Οξυάς, βάσει σχετικών δημοσιευμάτων και των δηλώσεων που είχε κάνει τον Φεβρουάριο ο δήμαρχος Ιθάκης Ιωάννης Κασσιανός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο εμίρης διά εκπροσώπου του είχε εκφράσει την ενόχλησή του για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και τις ενέργειες που προαπαιτούνταν για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο εμίρης μού ζήτησε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές», ενώ πριν αποχωρήσει σχολίασε: «Και τώρα παρακολουθήστε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν».

Μετά και τις τελευταίες αυτές δηλώσεις, οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της επένδυσης έμοιαζαν να έχουν εξανεμιστεί.

Πάρα ταύτα, το βράδυ της Παρασκευής, διά στόματος του ιδίου του δημάρχου Ιθάκης, ανακοινώθηκε και επίσημα η πώληση της Οξυάς σε «επενδυτές από το Κατάρ» έναντι 5.000.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η αγοραπωλησία βρίσκεται στη φάση των «τελικών υπογραφών» στα συμβόλαια, τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

Ποιος είναι ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί

Γεννημένος στην Ντόχα το 1952, ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst της Αγγλίας. Επιστρέφοντας το 1971, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile, το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε Hamad Mobile. Ο σεΐχης Χαμάντ αναγορεύτηκε διάδοχος του θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανώτατου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ, με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση, και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις 27 Ιουνίου του 1995, αφού πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.

Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει 24 παιδιά, 11 γιους και 13 κόρες. Η πρώτη σύζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιους και έξι κόρες. Με τη δεύτερη σύζυγό του έχει αποκτήσει πέντε γιους και δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και τον γεννημένο το 1980 σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ. Με την τρίτη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιους και πέντε κόρες. Του έχουν απονεμηθεί δεκάδες ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από πολλά κράτη, όπως το Ομάν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Μαρόκο, ο Λίβανος, η Συρία, η Ολλανδία και η Μαλαισία.

Είναι ιδιοκτήτης του πέμπτου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, το οποίο πέρυσι κατέπλευσε για λίγες ημέρες στο λιμάνι της Ρόδου, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για επενδύσεις του σεΐχη στο Νησί των Ιπποτών.

Δικά του είναι ακόμη τα Harrod’s, η κοσμική ακτή της Σαρδηνίας Costa Esmeralda, το ξενοδοχείο Galia στο Μιλάνο, η ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν και μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche, ενώ στο παρελθόν είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για το νησί της οικογένειας Ωνάση, τον Σκορπιό. Πρόσφατα, εξάλλου, αγόρασε τον οίκο μόδας Valentino, για να τον δωρίσει σε μια από τις συζύγους του.

Η νήσος Οξυά

Η Οξυά είναι νησίδα του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί τους μετά τον Πεταλά. Έχει έκταση 4,223 τ.χλμ., ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης