Σε απεργία διαρκείας μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, έχουν προχωρήσει από την αρχή της εβδομάδας χιλιάδες γεωργοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια του καφέ, μετέδωσε το Associated Press.

Οι καλλιεργητές διαμαρτύρονται για την ανατίμηση του πέσο, τις διεθνείς χαμηλές τιμές του προϊόντος καθώς και του αντιτίμου με το οποίο γίνεται η αγορά της παραγωγής τους, ζητώντας αύξηση των επιδοτήσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώση τιμών του καφέ στην παγκόσμια αγορά. Δεκάδες ήταν οι αναφορές την Τρίτη για επεισόδια ανάμεσα στην Αστυνομία και διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις της Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένου του Μεντελίν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ όπως έγινε γνωστό και άλλοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων (π.χ. βαμβάκι, ρύζι) καθώς και κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους καλλιεργητές καφέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κολομβία είναι το τέταρτο κράτος παγκοσμίως στην παραγωγή καφέ μετά τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία και η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία της, κυρίως όμως τους αγρότες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε τους παραγωγούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, χαρακτηρίζοντάς τις «άσκοπες» και «ενοχλητικές», αφήνοντας υπονοούμενα για υποκίνηση τους από την Αντιπολίτευση.

«Έχουμε ήδη καταβάλει επιδοτήσεις 60.000 πέσος (33 δολάρια) για κάθε 125 κιλά καφέ. Η απεργία στερείται νομιμότητας», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στη δημόσια τηλεόραση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης