Χωρίς ιεραρχική δομή ήταν ο «Επαναστατικός Αγώνας» σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας ο οποίος πρότεινε το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας να καταδικαστούν οι επτά εκ των οκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση. 

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των καταζητούμενων Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα, οι οποίοι εξακολουθούν να φυγοδικούν αλλά και των υπολοίπων κατηγορουμένων, πλην της συζύγου του Κ. Γουρνά, Μαρίας Μπεραχά. Ωστόσο, πρότεινε να απαλλαγούν από τη συμπληρωματική κατηγορία που αντιμετωπίζουν ως μέλη του «διευθυντηρίου» της οργάνωσης τόσο ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα όσο και ο Κώστας Γουρνάς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη αντίθετα με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους που αρνούνται οποιαδήποτε σχέση. «Σε μία αναρχική οργάνωση δεν υπάρχει ιεραρχία» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός, προσθέτοντας άλλωστε πως ούτε από τη διαδικασία προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν την ύπαρξη ιεραρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Χριστ. Κορτέση, Σαρ. Νικητόπουλο, Ευαγγ. Σταθόπουλο και Κ. Κάτσενο ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της συμμετοχής στην οργάνωση εκτιμώντας μεταξύ άλλων ως επιβαρυντικά για αυτούς στοιχεία πως «μιλούσαν συνωμοτικά στα τηλέφωνα, συναντιούνταν στο άλσος και όχι σε καφετέριες ενώ αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για εξέταση DNΑ». Και οι τέσσερις αρνούνται πάντως από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους πως συμμετείχαν στον «Επαναστατικό Αγώνα», χαρακτηρίζοντας τη δίωξή τους πολιτική λόγω των φιλικών τους σχέσεων με άλλους συγκατηγορουμένους τους που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την συμμετοχή τους στον «Επαναστατικό Αγώνα».

Όσο για τη σύζυγο του Κ. Γουρνά, Μαρία Μπεραχά, η οποία επίσης έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη και σχέση με την οργάνωση, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή της. Στην απολογία της μάλιστα η Μαρία Μπεραχά είχε περιγράψει το σοκ που υπέστη όταν έμαθε για τη σύλληψη του συζύγου της αλλά και έξι μήνες αργότερα, όταν διαπίστωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά πως «η κλήτευση που ήρθε σπίτι μου δεν ήταν κλήτευση ως μάρτυρα αλλά ως κατηγορούμενης».

Υπενθυμίζεται ότι άφαντοι εξακολουθούν να είναι ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα, οι οποίοι παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, μετά τη λήξη του 18μηνου προσωρινής τους κράτησης ενώ πρόσφατα απέστειλαν επιστολές στο δικαστήριο. Ο Μαζιώτης ανέφερε: «Σε όλες τις διώξεις ποτέ δεν αρνήθηκε ότι συμμετείχα στα γεγονότα. Ποτέ δεν απαρνήθηκα τη δράση μου μπροστά στον εχθρό. Είμαι και ήμουν πάντα συνεπής. Οι κατηγορίες για τον “Ε.Α.” είναι ο πλέον ύψιστος τίτλος τιμής. Η συμμετοχή μου είναι αποτέλεσμα πολιτικής ωρίμανσης. Η πολιτική ευθύνη την οποία αναλάβαμε, σημαίνει να υπερασπίζεσαι την πολιτική δράση μιας οργάνωσης. Οι επαναστάτες δεν δίνουμε πληροφορίες, δεν μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Γνωρίζουμε το κόστος και τις συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πόλα Ρούπα έλεγε: «Δεν ένιωσα ποτέ υπόλογη. Ο μόνο κριτής είναι η επαναστατική ιστορία και οι φορείς της», αναφερόμενη στην οργάνωση είπε ότι «ήταν ορόσημο για πολλούς αγωνιστές. Σήμερα είναι ορατό το κενό μιας τέτοιας επαναστατικής δράσης. Είμαι υπερήφανη και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης