Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες οι δρόμοι του Γκάο, με στελέχη του γαλλικού και του κυβερνητικού στρατού να δέχονται επιθέσεις από μέλη ισλαμικών οργανώσεων που στόχο έχουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές τις οποίες έχασαν τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την Πέμπτη στην πόλη Κιντάλ, εν μέσω αναφορών για κλιμάκωση της βίας στις συνοικίες του Γκάο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παρίσι έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει σταδιακά από το Μάλι, δίνοντας τη θέση του στο εκστρατευτικό σώμα «Afisma», το οποίο θα αναλάβει το έργο -υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.- να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του το βόρειο τμήμα της χώρας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η επιχείρηση «Serval» ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου με εντολή του ίδιου του προέδρου της Γαλλίας, François Hollande, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάληψη της πρωτεύουσας Μπαμάκο, όταν ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη μεταβατική κυβέρνηση με ισλαμικές οργανώσεις, όπως η «Άνσαρ Ντιν» και το «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA) στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η προέλαση των γαλλικών δυνάμεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, απωθώντας μέσα σε ελάχιστες ημέρες τους Ισλαμιστές σε ορεινές περιοχές στα σύνορα με την Αλγερία, ωστόσο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανταρτοπόλεμος, με τις πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας να σημειώνονται στην πόλη Γκάο, εντείνοντας τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας για την «επόμενη» ημέρα.

Το Παρίσι επιθυμεί να αποσύρει τους περίπου 4.000 Γάλλους στρατιώτες μέχρι τις αρχές Απριλίου, ωστόσο η δύναμη «Afisma» δεν είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός στρατός παραμένει αδύναμος και ανίκανος να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Ανταλλαγές πυρών στο Γκάο

Γαλλικές και κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κατά θέσεων Ισλαμιστών κοντά στο δημαρχείο, ύστερα από την πληροφορία πως οι τελευταίοι είχαν καταφέρει να διεισδύσουν μέσα στα σοκάκια της πόλης, εκμεταλλευόμενοι εκρήξεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

«Υπήρξε εισβολή των Ισλαμιστών στη διάρκεια της νύχτας και ανταλλαγή πυρών περιμετρικά του δημαρχείου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο δήμαρχος της πόλης, Sadou Harouna Diallo, υπογραμμίζοντας ότι σε όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων δεν βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις.

Το Γκάο είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βόρειο τμήμα του Μάλι και αποτέλεσε για μήνες προπύργιο της «Άνσαρ Ντιν». Ήταν η πρώτη σημαντική πόλη που τέθηκε υπό τον έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων, μετά τις αρχικές επιτυχίες στην Κόνα και την Ντουέντζα. Μετά την ανακατάληψη της δημιουργήθηκαν δεκάδες σημεία ελέγχου, την ίδια στιγμή που ελικόπτερα δεν σταματούσαν να πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πτήσεις πάνω από τις συνοικίες.

Στο Γκάο σημειώθηκε η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας, ενώ αυξημένα παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο ποταμός Νίγηρας μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την εισβολή Ισλαμιστών -όπως και έγινε- στην πόλη.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων στο δημαρχείο δύο μέλη του στρατού τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα του γαλλικού στρατού ενίσχυσαν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, εξήγησε πως το Γκάο παραμένει υπό τον έλεγχο των συνασπισμένων δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης (AU), του Μάλι και της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις.

«Στελέχη του κυβερνητικού στρατού με την υποστήριξη Γάλλων στρατιωτών σκότωσαν πέντε Ισλαμιστές, θέτοντας εκ νέου την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κιντάλ

Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως σημειώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο Κιντάλ, μια απομονωμένη πόλη κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το κυνήγι Ισλαμιστών από δυνάμεις του Τσάντ, που συμμετέχουν στο εκστρατευτικό σώμα «Afisma».

Αποτέλεσμα ήταν δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η έκρηξη σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

«Ήταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο μέσα σε χώρο στάθμευσης. Ο οδηγός του και ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκαν. Οι τραυματίες ήταν δύο», τόνισε κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την είδηση επιβεβαίωσε και πηγή μέσα από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το κατά πόσο στόχος της επίθεσης αποτελούσαν τα γαλλικά στρατεύματα που εδρεύουν στο αεροδρόμιο του Κιντάλ. Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, ένας Γάλλος στρατιώτης έπεσε νεκρός στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων βόρεια της συγκεκριμένης πόλης, όπου δυνάμεις του Τσαντ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά των Ισλαμιστών μέσα στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς, το φυσικό σύνορο στα ανατολικά της χώρας με την Αλγερία.

Έχοντας την υποστήριξη επίλεκτων δυνάμεων του γαλλικού στρατού και χρησιμοποιώντας ως ιχνηλάτες μαχητές Τουαρέγκ, έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τη δράση μελών ισλαμικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και επιθυμούν να επιβάλουν τον Ισλαμικό Νόμο (Σαρία) στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013, 01:55

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης