Με την κατάθεση του νέου επενδυτικού νόμου στη Βουλή ανοίγει και επισήμως ο δρόμος για τις fast track επενδύσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση δέχθηκε τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για να «περάσει» στο Ταμείο Αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ) όλη τη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Επισημαίνεται ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει την κυριότητα και έχει προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών στα άλλα δύο «φιλέτα» της παραλιακής, στην Ελληνικό Α.Ε. και στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα για το κομμάτι που η ίδια κατέχει.

Η πίεση αφορά, μεταξύ άλλων, στην υπό σύσταση εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου, την οποία προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προβλέπει ο επενδυτικός νόμος

Ο νέος επενδυτικός νόμος έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου. Το σχέδιο νόμου, πέραν των άλλων, προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες, ώστε το επενδυτικό περιβάλλον να γίνει πιο φιλικό για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Παράλληλα, παρέχονται κίνητρα για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς αυτές να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους και ανοίγει ο δρόμος της επιδότησης και για συγκεκριμένες δράσεις μεταλλευτικών επιχειρήσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, δίδεται το δικαίωμα διαμονής σε όσους κάνουν στρατηγικές επενδύσεις και σε όσους αγοράσουν ακίνητα.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τη σύσταση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, με διάρκεια 99 έτη. Στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή θα παραχωρηθούν τα ακίνητα και οι εκτάσεις που βρίσκονται στη ζώνη που αρχίζει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και ολοκληρώνεται στο ακρωτήρι Σουνίου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού, η έκταση του πρώην αεροδρομίου (6,2 χιλιάδες στρέμματα) και η Παράκτια Ζώνη Αγίου Κοσμά (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά) εξαιρούνται από την ένταξή τους στο χαρτοφυλάκιο της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.

Το ίδιο συμβαίνει για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, για την ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός, τις μαρίνες Αλίμου και Γλυφάδας και το ΣΕΦ, ακίνητα, δηλαδή, που έχουν ήδη «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο αποτελεί τον δεύτερο «πόλο» της αξιοποίησης της ελληνικής ριβιέρας. Μαζί με την Ελληνικό Α.Ε. θα… σηκώσει το βάρος της «μεταμόρφωσης» του παραλιακού αττικού μετώπου, με τα projects-σηματωρούς για τα οποία αναζητείται ή θα αναζητηθεί επενδυτής να περιλαμβάνουν -πέραν του Ελληνικού- τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τις Αλυκές Αναβύσσου, τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, το Τάε Κβον Ντο και τις μαρίνες.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ανέγερση του πολιτιστικού πάρκου Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μοσχάτου-Φαλήρου, δηλαδή της παραλίας των Δήμων Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου στο Φαληρικό Δέλτα.

Ικανοποίηση για την επιστροφή των… Αράβων

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι, όπου θα συζητήσει με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη ικανοποίηση το γεγονός ότι το Κατάρ επέστρεψε στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, υπογράφοντας το σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, το κλίμα άλλαξε μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Κατάρ, ενώ οι Άραβες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και για το νησί Οξυά στο Ιόνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης