Η σοβαρή μόλυνση του νερού της Μακρινίτσας, από πετρελαιοειδή που υπήρχαν σε βόθρο αεροπορικής στρατιωτικής βάσης της περιοχής φαίνεται ότι αποτελεί μόνο τη μία παράμετρο της περιβαλλοντικής καταστροφής που δεν έχει προηγούμενο στο νομό Μαγνησίας.

Κάτω από τη μύτη των πολιτών και Αρχών του τόπου, εξελισσόταν επί σειρά ετών η ρύπανση του περιβάλλοντος στο Πήλιο με πετρελαιοειδή απόβλητα της 9ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας – ΣΕΠ RADAR Πηλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μονάδα που –όπως όλες οι στρατιωτικές– βάσει της ελληνικής νομοθεσίας δεν υπόκειται σε ελέγχους για λόγους εθνικής σημασίας, φαίνεται ότι ανενόχλητη και χωρίς καμία περιβαλλοντική πρόβλεψη εναπόθετε τα λύματά της στο βόθρο που συνορεύει με την πηγή «Βλαχογιάννη» από την οποία υδροδοτείται το χωριό Μακρινίτσα. Είναι άγνωστο αν έχει μολυνθεί και σε τι έκταση ο υδροφόρος ορίζοντας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο ίδιο το περιβάλλον αλλά και στη δημόσια υγεία. Η δε περιβαλλοντική καταστροφή θα εξακολουθούσε να βρισκόταν θαμμένη αν η βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών, δεν έφερνε το πρόβλημα στην επιφάνεια!

Η επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου στο εσωτερικό της μονάδας όπου βρίσκεται ο βόθρος που έπεφταν τα λύματα, ήρθε να επιβεβαιώσει τις αρχικές υποψίες που υπήρχαν για την πηγή της μόλυνσης. Κάτω από τη μύτη πολιτών και Αρχών, η Μονάδα εναπόθετε τα λύματά της σε σημείο που συνορεύει με την πηγή «Βλαχογιάννη». Φαίνεται δε, ότι δεν είχε λάβει κανένα μέτρο προστασίας, ούτε καν είχε συντάξει μνημόνιο ενεργειών για τη διάθεση των αποβλήτων της, το οποίο να έχει καταθέσει στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπως επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, Χαρ. Τσαμπάζης. Απουσία δε ελέγχων, αφού σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι έλεγχοι απαγορεύονται σε στρατιωτικές μονάδες για λόγους εθνικής σημασίας, η ρύπανση του περιβάλλοντος συνεχιζόταν επί σειρά ετών…

Έτσι –μολονότι ο βόθρος είναι σήμερα ανενεργός κατά τις δηλώσεις του διοικητή της μονάδας– το κλιμάκιο διαπίστωσε ρύπανση διά γυμνού οφθαλμού σε έκταση κατ’ εκτίμηση δύο στρεμμάτων γύρω από το βόθρο. Σκουρόχρωμος χρωματισμός του εδάφους, έντονη οσμή πετρελαιοειδών, καμένα δέντρα, τα οποία είχαν ήδη κοπεί και απομακρυνθεί, φύλλα με ίχνη λαδιών –που επιπρόσθετα εγκυμονεί κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς–  ήταν τα ευρήματα του κλιμακίου, στην «απαγορευμένη» στρατιωτική ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από τη μύτη της τοπικής κοινωνίας.

Νησίδα αυθαιρεσίας ο Στρατός

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο νομάρχης Μαγνησίας, επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στους υπεύθυνους για το πρωτοφανές περιστατικό ρύπανσης. Το κακό όμως φαίνεται ότι δεν σταματά στο νερό της Μακρινίτσας. Από το νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απ. Παπατόλια, εκφράστηκαν βάσιμοι φόβοι ότι η ρύπανση μπορεί να έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. «Πρέπει να σημάνει συναγερμός για ολόκληρο το Πήλιο. Η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί δεν είναι αμελητέα, είναι τεράστια. Και το σημαντικότερο είναι ότι το αποτέλεσμα της προσβολής του περιβάλλοντος, έχει διάρκεια. Αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα», σημείωσε κάνοντας λόγο για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούνται για τη δημόσια υγεία.

Ο ρυπαίνων και αποκαθιστά πληρώνει

Βεβαίως, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Παπατόλιας, ακόμη δεν είναι γνωστό το εύρος της ζημιάς και η σύσταση των πετρελαιοειδών. Για το λόγο αυτό, ο αρμόδιος αντινομάρχης, Νικόλαος Ντίτορας, με επιστολές του προς το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας αλλά και το Υ.ΕΘ.Α, ζητά αφενός να γίνει γνωστό το εύρος και η σύσταση των πετρελαιοειδών, αφετέρου να εξεταστεί η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων και στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες της Μαγνησίας.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Παπατόλιας, ζήτησε από την Πολιτεία και το Στρατό να προβούν σε όλα τα απαραίτητα έξοδα και ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον της περιοχής. Καταρχήν θα γίνει άντληση και απομάκρυνση των υπολειμμάτων του βόθρου και θα σκαφτεί ολόκληρη η περιοχή που έχει ρυπανθεί. Παράλληλα θα καθαριστεί το ρέμα, ενώ θα κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Μαγνησίας σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Πέρα όμως από τις άμεσες αυτές ενέργειες, πρόκειται να υποβληθεί αίτημα για τη σύνταξη γεωλογικής και υδρολογικής μελέτης και ταυτόχρονα με τη μεταφορά σε κατάλληλο χώρο των αποβλήτων της μονάδας, θα αντικατασταθεί ο αγωγός μεταφοράς νερού από την πηγή «Βλαχογιάννη» στο κοινοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Μέχρι τότε όμως –και εν αναμονή των ελέγχων στο πόσιμο νερό– οι κάτοικοι συνίσταται να συνεχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό που μοιράζει η Κοινότητα σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας και να χρησιμοποιούν με σύνεση για άλλες δραστηριότητες το νερό του δικτύου. Με ευθύνη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, μοιράστηκαν άλλες 12.000 φιάλες νερού του 1,5 λίτρου. Παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από κάθε πηγή του χωριού.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης εξηγεί στη zougla.gr η αντινομάρχης Περιβάλλοντος, Νατάσα Οικονόμου.

Πηγή: astratv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης