Στο επίκεντρο των εργασιών της G8 σήμερα στη L’ Aquila, τρίτη και τελευταία μέρα της Συνόδου, βρέθηκε η φτώχεια.

Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία) και αυτοί των αναδυόμενων οικονομιών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στην L’ Aquila, δεσμευτήκαν σήμερα να  χορηγήσουν «τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια» για να εγγυηθούν τη διατροφική ασφάλεια στον κόσμο, σε κοινή διακήρυξή τους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά το ποσόν είχε οριστεί στα 15 δις δολάρια, ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου: “(…) είδαμε με ικανοποίηση ότι μπορούμε να περάσουμε από τα 15 στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Την.. επιβεβαίωση έκανε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, Γκάουεν Κρίπκε: “Η G8 και οι άλλοι ηγέτες ανέβασαν τις προσφορές στο ύψος των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βοήθεια στη γεωργία”.

Στην αρχική ανακοίνωση της G8 αναφερόταν: «Εκφράζουμε ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι χώρες για χορήγηση τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια ώστε να εγγυηθούν την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή έκτακτης επαρκούς επισιτιστικής βοήθειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρυσι, που έπληξε τις χώρες και επιδείνωσε τη φτώχεια και την πείνα», προσθέτουν οι ηγέτες που υπέγραψαν την “Πρωτοβουλία της L’ Aquila για την επισιτιστική ασφάλεια».

Η G8 συνεδρίασε σήμερα μαζί με τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, της Νότας Αφρικής και με αντιπροσωπεία της ΑΕ. Η ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama για την χορήγηση του μεγάλου χρηματικού πακέτου, αποτελεί καινοτομία, αναφέρουν εμπειρογνώμονες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την L’ Aquila θα επισκεφθεί στη Γκάνα.

Τελετή στη μνήμη των θυμάτων

Ενός λεπτού σιγή θα τηρήσουν οι ηγέτες της G8, στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού, στο πλαίσιο ειδικής τελετής ενώ στη συνέχεια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας.

Επίσης η μεγάλη πλατεία, στην οποία έγιναν οι κηδείες των θυμάτων, θα μετονομαστεί από «πλατεία των όπλων» σε «πλατεία της 6ης Απριλίου», ημερομηνία κατά την οποία σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός που προκάλεσε το θάνατο 229 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Ιστορική χειραψία Obama- Gaddafi

Νωρίτερα, ο Obama αντάλλαξε ιστορική χειραψία με τον ηγέτη της Λιβύης, Muammar Gaddafi, πριν το δείπνο των ηγετών των οκτώ πλουσιότερων χωρών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος αντάλλαξε χειραψία με τον Λίβυο ηγέτη.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι, έχοντας ανάμεσά τους μόνο τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Silvio Berlusconi. Οι σχέσεις της Λιβύης με τις ΗΠΑ, που ήταν τεταμένες επί πολλά χρόνια, βελτιώθηκαν σημαντικά πρόσφατα.

Μάλιστα πέρυσι, ο Gaddafi, που κάποτε ο πρόεδρος Reagan είχε αποκαλέσει «τρελό σκύλο της Μέσης Ανατολής», δέχτηκε την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Condoleeza Rice, ενώ είχε μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρώην πρόεδρο, George Bush.

Ο Gaddafi συμμετέχει στη σύνοδο της G8 ως προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης. Μένει στη L’ Aquila σε μια σκηνή βεδουίνων, στημένη σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τις σκηνές όσων έμειναν άστεγοι από το σεισμό του Απριλίου.

Οι εργασίες της G8 την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της Συνόδου, επικεντρώνονται στο θέμα της φτώχειας. Οι ηγέτες των αναπτυσσόμενων χωρών θα ζητήσουν δεσμεύσεις από την G8 για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. 

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πάπα Ιστ’ Βενέδικτο και άλλους Αφρικανούς ηγέτες, ενώ εντός της ημέρας μεταβαίνει στην Γκάνα.

Διαβάστε επίσης:

”Κατσάδα” Ban Ki-moon στην G8 για τα ”πράσινα” μέτρα, 9 Ιουλίου 2009, 21:28

(Πρώτη καταχώρηση: 10 Ιουλίου 2009, 10:58)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης