«Εγκληματίας πολέμου ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ, που θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά του τα εγκλήματα», κατά την Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει άμεση δράση, μη εξαιρουμένου και του ενδεχομένου της στρατιωτικής παρέμβασης».

Η Νάβι Πιλάι, ζητά ευθέως την παραπομπή του προέδρου της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις ενέργειες των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στους 22 μήνες των μαχών, έχουν χαθεί πάνω από 70.000 ψυχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα από βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά, απάντησε πως οι ίδιες οι πολιτικές ενέργειες του Άσαντ, από μόνες τους αποτελούν και τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου κατά των πολιτών της ίδιας του της χώρας.

Ωστόσο, οι μεγάλες δυνάμεις δεν συμφωνούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στη Συρία και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι καθόλου πιθανό να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καθώς αυτό δεν είναι ένα επίσημο σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν έως τώρα λειτουργήσει ως προστάτες της Συρίας, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις προσπάθειες των δυτικών χωρών για λήψη αυστηρότερων μέτρων και κυρώσεων.

Επιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης