Ένας αστεροειδής, που έχει μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου, αναμένεται να περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη – με βάση τα γαλαξιακά δεδομένα – απόψε, λίγο μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αστεροειδής 2012 DA14 θα διαγράψει τροχιά σε απόσταση 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη και για αυτόν τον λόγο η NASA σχεδιάζει να μεταδώσει ζωντανά το πέρασμά του, όπως αυτό θα γίνει ορατό από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο 2012 DA14 είναι αρκετά μεγάλος και υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη, εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει ως ενδεχόμενο. Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και, σύμφωνα με τους αστρονόμους, αποτελεί ιστορικά έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας.

Αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε πρόσφατα και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αστεροειδών υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 έχει ορυκτό πλούτο αξίας 195 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «αστρονομική» αξία του αστεροειδούς

Η Deep Space Industries – στην οποία εμπλέκεται ο εμβληματικός σκηνοθέτης ταινιών επιστημονικής φαντασίας James Cameron – υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο και ειδικότερα σίδηρο και νικέλιο. Αναφέρει, επίσης, ότι ο αστεροειδής διαθέτει αρκετές ποσότητες νερού ικανές να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε διαστημόπλοια. Βέβαια, όλα αυτά παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς -όπως υποστηρίζουν διάφορα στελέχη της- η τροχιά του αστεροειδούς είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει την οργάνωση μιας αποστολής με σκοπό την εξόρυξη των πολύτιμων πετρωμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μια ανάλογη αποστολή θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος, τέτοιο που πιθανότατα να πλησιάζει την αξία του ορυκτού πλούτου. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση, καθώς θα ήταν «δώρον άδωρον».

Τι θα συνέβαινε αν έπεφτε στη Γη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο 2012 DA14 έπεφτε στη Γη, θα προκαλούσε καταστροφή ανάλογη με εκείνη της μεγαλύτερης σε ισχύ πυρηνικής βόμβας που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Υπολογίζουν, επίσης, ότι θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς μια περιοχή ανάλογη με αυτήν στην οποία εκτείνεται η μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο μετεωρίτης που έπληξε τα Ουράλια το πρωί δεν αποτελεί θραύσμα από τον αστεροειδή 2012 DA14, που αναμένεται να περάσει «σύρριζα» από τη Γη, όπως υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο (ESA).

Η Tatiana Bordovitsina, αστρολόγος του πανεπιστημίου στο Τομσκ της Δυτικής Σιβηρίας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, δύο ώρες πριν από την ανακοίνωση του ESA, ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα πριν καταλήξει κάποιος σε συμπέρασμα για τη σχέση μετεωρίτη και αστεροειδούς.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης