Η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής της Τουρκίας, Φατμά Σαχίν, είπε ότι το υπουργείο της σκοπεύει να ανοίξει ένα καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη για άνδρες που υφίστανται σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση από τις γυναίκες τους.

«Τέτοια περιστατικά (σ.σ.: ανδρών που υφίστανται βία από τις συζύγους τους) βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ. Υπάρχουν άνδρες που πέφτουν θύματα βίας. Υπάρχουν αιτήσεις, στο υπουργείο μας και στην αστυνομία, από άνδρες που ζητούν προστασία από την οικογενειακή βία. Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη, που θα υποδέχεται άνδρες οι οποίοι πέφτουν θύματα βίας από τις γυναίκες τους» ανέφερε η Σαχίν μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ανοίξει, το καταφύγιο για άνδρες θα είναι το πρώτο στην Τουρκία που θα επιχορηγείται και θα λειτουργεί από το κράτος. Θα υποδεχθεί, σε πρώτη φάση, 30 άνδρες και θα τους προσφέρει -εκτός των άλλων- ψυχολογική στήριξη, ιατρικές και νομικές συμβουλές.

«Δεν είμαι υπουργός μόνο για τις γυναίκες. Είμαι επίσης υπουργός για τους άνδρες και τα παιδιά. Είναι καθήκον μου να προστατεύω και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ανδρών και των παιδιών, όπως και αυτά των γυναικών» είπε η Σαχίν. Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα για πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο, όταν είπε ότι αξιολογεί κρούσματα ανδρών που πέφτουν θύματα σωματικής και ψυχολογικής βίας από τις συζύγους τους.

Μεγάλο ποσοστό των ανδρών υποφέρει από ψυχολογική βία. Παραπονιούνται ότι οι γυναίκες τους τούς διώχνουν από το σπίτι, επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά και να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Η οικογενειακή βία, σωματική και ψυχολογική, είναι μεγάλο πρόβλημα στην Τουρκία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες πέφτουν θύματα βίας στο σπίτι. Για τις γυναίκες είναι συνηθέστερη η σωματική κακοποίηση και για τους άνδρες η ψυχολογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, οι στατιστικές δείχνουν ότι μία γυναίκα σκοτώνεται από τον άνδρα της κάθε ημέρα -κατά μέσον όρο- στην Τουρκία, ενώ το 39% των γυναικών έχει πέσει θύματα κακοποίησης κάποια στιγμή στη ζωή του. Το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 22% στις ΗΠΑ και μεταξύ 3 και 35% σε 20 χώρες της Ευρώπης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από την Τουρκία είναι αυτές της Υποσαχάριας Αφρικής.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης